Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A botrányostól a példaértékűig – ilyenek a nagyobb hajdú-bihari városok weboldalai

| 2019. 11. 26. | 20:36:00
Debrecen, Berettyóújfalu és Hajdúszoboszló vérprofi. Nyíradony csapnivaló.
A botrányostól a példaértékűig – ilyenek a nagyobb hajdú-bihari városok weboldalai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem lehet kérdéses, hogy egy magára valamit is adó városnak 2019-ben minden lehetőséget ki kell aknáznia annak érdekében, hogy a lehető legtöbb információval ellássa az interneten a lakóit és azokat is, akik turistaként, szállóvendégként, üzletemberként érdeklődnek a település iránt. Ki kell elégíteni azoknak az igényeit, akik az önkormányzat működésére látnának rá, a városi intézmények iránt érdeklődnek, miként népszerűsíteni szükséges a látnivalókat, a nevezetességeket, megosztani a szállás- és vendéglátóhelyek lehetőségeit.

De hogyan állunk ezzel Hajdú-Biharban?

Átnéztük Debrecen és a járásközpontok weboldalait, s könnyen érthető pontozással is véleményt mondunk a tapasztaltakról. Ez az összegzés nem tér ki a városok közösségi médiás felületeire – az ugyanis megér egy másik misét. A települések neve mellett zárójelben a lakosságszám látható.

Debrecen (201 432)

A debrecen.hu legfőbb erőssége, hogy rengeteg adatot hordoz és a honlap szerkesztői tényleg odafigyelnek a frissességre, ami egy régióközponti szerepre törő várostól persze nyugodtan elvárható. A közgyűlés és a bizottságok munkája évekre visszamenően nyomon követhető mind előterjesztések, mind jegyzőkönyvek révén, előbbiek egy héttel az ülések előtt felkerülnek a honlapra. A közérdekű információk és a letölthető űrlapok bőségesek, a közbeszerzések, hirdetmények megtekintése az elektronikus ügyintézésig kézenfekvő.

A hivatali elérhetőségek és a városi intézmények, iskolák alapadatai szintén rendelkezésre állnak, akkor is, ha egyébként állami fenntartásúak. Apróság, de fontos apróság, hogy egy kattintással ezeknek az intézményeknek a weboldalán teremhetünk.

A debrecen.hu a teljesség igényével szolgálja ki a turistaigényeket, a helyi látnivalókról és a szálláshelyekről egyaránt használható információkat kapunk – képeket, videókat viszont nem.

A megyeszékhely honlapjának fogyatéka, hogy meglehetősen lassan tölti be az oldalakat, szokni kell a sok-sok adat miatt lenyíló alfüleket, továbbá legalább a turistáknak szóló részeket az angolon kívül németre is érdemes volna lefordítani. Ugyanakkor piros pont azért, hogy angolul szinte minden lényegi információ elolvasható a városról. Jelen formájában a „médiatárnak” nem sok értelme van, tekintve, hogy két-három éves galériák láthatóak, s a meghiúsult főpályaudvar egyik látványterve nyitja a sort.

Hajdúböszörmény (30 437)

A hajduboszormeny.hu többször is változott az elmúlt években, a legújabb verzió egyszerűen áttekinthető, viszonylag informatív oldal, bár nem minden esetben felhasználóbarát.

A hírek frissek, a településen fellelhető programok esetében szükéges volna bővíteni a kínálaton, hiszen november 19-i szemlézésünk során csak egy decemberi színházi előadást és egy Zséda-koncertet találtunk, holott más eseményeket is rendeznek a városban. Az önkormányzat képviselő-testületi névsorát frissítették, de nem tudjuk meg azt, hogy ki milyen pártállású, esetleg független. A testületi munkája a logikus „Önkormányzat” fül helyett a „Dokumentumtár” alatt fellelhető, de csak a múlt évi és a 2019-es anyagok találhatók meg. A honlapon található közérdekű anyagok jelentősebb részét le kell tölteni és kicsomagolni, ami 2019-ben idejétmúlt. A hivatali elérhetőségeket a helyi intézményekről, látnivalókról, szálláshelyekről gyorsan megtalálja az ember. Bár színvonalas képgalériák találhatók a médiatárban, ezeket 2017 óta nem frissítették.

Hajdúszoboszló (23 873)

A hajduszoboszlo.hu a statikussággal szakítva promóciós kisfilmet futtat a háttérben a fürdőváros életképeiből. A honlapon a hangsúly az éttermi- és a szálláskínálaton van, profi módon, nyolc nyelven kivitelezve. Hasonló precizitás jellemző a képviselők bemutatására, a testületi munka dokumentumainak megosztására meghívóktól az előterjesztéseken át a jegyzőkönyvekig. Minden rendelkezésre áll egy helyen, hozzáférhetően, egyszerre aktuálisan és sok évre visszamenően.

Hasonló a helyzet a hírekkel, a szoboszlói rendezvényekkel, a hivatali elérhetőségekkel szintén. A portál széleskörűen segít abban, hogy a különféle élethelyzetekben (házasság, válás, elhalálozás stb.) milyen hivatali teendőink vannak. Profi munka.

Balmazújváros (17 109)

Könnyen áttekinthető, tartalmas weblap lehetne a balmazujvaros.hu, ha nagyobb hangsúlyt helyezne a település erősségeire és figyelmet szentelne a frissességnek. Bár az októberi önkormányzati választások teljesen átrendezték a helyi politikai erőviszonyokat, a múlt héten még mindig a korábbi névsor szerepelt – ezt azóta orvosolták. A testületi anyagok naprakész hozzáféréséről gondoskodnak, a hírek és a programok viszont az elhanyagoltság jegyeit mutatják. Előbbi kimerül a hivatali nyelven íródott tájékoztatókban, utóbbi esetében pedig mintha megállt volna az idő: augusztusban befejeződtek a közérdeklődésre számot tartó események a városban… Értjük, hogy a közösségi média korában eltolódik a hangsúly, de a programoknak egy települési weboldalon is helyük van.

A szálláshelyek és a látnivalók könnyen elérhetők, de hiába kattint a felhasználó például a termálfürdő nevére, nincs link, ami átvezet. Hasonló hiányosság rendre előfordul az oldalon. Alapvető probléma azoknak a multimédiás tartalmaknak a hiánya, amelyek gyorsan és vonzóan láthatóvá tennék a hortobágyi várost a felhasználók előtt.

Hajdúnánás (16 828)

A szoboszlói honlaphoz hasonlóan a hajdunanas.hu is promóciós videót futtat a háttérben, ráadásul a jobbik fajtából. A hírekkel, a programokkal és a különféle hivatali számok elérhetőségével sincs baj, miként a szálláshelyek és városi intézmények között is kényelmes a tájékozódás. A látnivalókról szóló szövegtenger akkor is riasztó, ha aprócska fotókkal próbálták fellazítani, ráadásul összevissza tördelték a sorokat.

Ennél bosszantóbb, hogy bár évekre visszamenően fellelhetők a város irányításáért felelős képviselő-testület anyagai, 2019-ben szeptember után az első feltöltés november végi, holott közben is zajlott a képviselői munka. A médiatár, vagyis a városról szóló videók és fotók Hajdúnánás esetében is átköltözött a Facebookra, mert a honlapon hosszú-hosszú ideje nem jelent meg semmi új. Összességében nem vészes a helyzet, kis javítással ezek a hibák korrigálhatók.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Hajdúnánás jegyzője, Kiss Imre pontosítással élt, mely szerint a hajdúnánási képviselő-testület a választási eredmények jogerőssé válásáig munkát nem végezhetett, ezáltal októberben rendes képviselő-testületi ülés nem volt. A választási eredmények november 4-én váltak jogerőssé, három nappal később meg is alakult a képviselő-testület. Mint írja, a Cívishír által megjelölt időszakban a testület egy alkalommal tartott (alakuló) ülést, melyről azt megelőzően, és azt követően is tájékoztatást tettek közzé a honlapon. (A hírek között valóban olvasható volt egy, az alakuló ülésről szóló beszámoló, ugyanakkor az előterjesztések között nem találtuk. Összességében, mint erre utaltunk, a hajdúnánási weblap a jobbak közé tartozik Hajdú-Bihar megyében – a szerk.)

Berettyóújfalu (14 690)

Egy 15 ezer lakos alatti településnek is lehet szinte hibátlan honlapja: erre példa a berettyoujfalu.hu. Megjelenésében egy sor hasonlóságot mutat a hajdúnánásival, de a részletek jobban átgondoltak, és odafigyelnek az adatfrissítésre. Hírekben és programokban nem lehet hiányérzetünk, miként a várost irányító képviselő-testület tagjairól és a munkájukról is megkapjuk a releváns információkat. Igaz, csak 2018-as és idei anyagokat találtunk, ami azért okoz hiányérzetet. Az előterjesztések, jegyzőkönyvek stb. fájljait egy Dokumentumtár nevű címkéről érjük el, de ez a hajdúböszörményi honlaptól eltérően – logikusan – a Városháza menüjéből nyílik, nem egy teljesen különálló fülről.

Nincs gond a szállás- és vendéglátóhelyek, továbbá a város nevezetességeiről szóló információkkal sem, és Berettyóújfaluban arra is odafigyelnek, hogy folyamatosan feltöltsék az újabb képsorozatokat, videókat. Amiben fejlődhetnének az az, hogy multimédiás anyagok beágyazásával még jobban tolhatnák a helyi és környékbeli látnivalókat, szórakozási lehetőségeket. A háttérben futó mozgókép sem az igazi, a drónvideót érdemesebb lenne olyan képekkel keverni, amelyen a berettyóújfaluiak saját magukat is viszontláthatják (a nánási sokkal jobb). A honlap az angol mellett román nyelven is elérhető!

Püspökladány (14 154)

Megjelenésre, tetszetősségre sajnos 10 éves lemaradásban van a puspokladany.hu. Eleve rossz benyomást tesz az, ha egy járásközpont honlapjának már a nyitó oldalán sincs egy árva kép sem a városról, pedig azért egy szép park, egy kastély, egy fürdő, egy patinás utcarészlet minden településen megtalálható. Ennél is problémásabb, hogy alaposabb böngészéssel sem lehet vonzó tartalmakat felfedezni, a szállás- és vendéglátóhelyek száraz felsorolása és a helyi nevezetességekről feltöltött bélyegméretű képecskék az érdeklődés szikráját sem képesek előpattintani a szemlélőből.

Bár a képviselő-testület összetételét aktualizálták, roppant személytelen formában. Az előterjesztéseket megtalálni sem könnyű, a vonatkozó menüben 2019. áprilisi az utolsó feltöltés, igaz, a főoldalon közölt testületi meghívóból elérhetők a dokumentumok. A bizottságok összetétele néhány napja még az előző ciklust tükrözte, november 25-én végre frissítették. Püspökladányi programokról legfeljebb a főoldalon futó hírsávból értesülhetünk, ha valakinek van kedve végiggörgetni. Az egész honlap változásért kiált.

Hajdúhadház (12 669)

Nem túl látványos a hajduhadhaz.hu, de érzékelhetően ügyelnek az adatok frissességére: előterjesztések, jegyzőkönyvek, határozatok, 2011-ig visszamenően pár kattintással elérhetők. Hasonlóan praktikusság diktál az elektronikus ügyintézések, a különböző elérhetőségek, a város nevezetességei terén.

Bár Hajdúhadház vitathatatlanul az elmúlt tíz év egyik nyertese, sokat fejlődött, ebből kevés köszön vissza a város honlapján: bele kellene húzni a multimédiás tartalmak megosztásába. Továbbá a főoldali hírsáv sem a legalkalmasabb megoldás arra, hogy a helyiek megtudják, mikor, milyen programot szerveznek a járásközpontban.

Derecske (8403)

A derecske.hu kissé szokatlan az ebben a cikkben taglalt oldalakhoz képest, de az irány végeredményben használható. A kisváros weblapjának főoldalán derecskei hangulatok váltják egymást, miközben menük egész sora nyílik. Elsőre bonyolultnak tűnhet, ám ha rászánunk egy kis időt, kellemes meglepetésként érhet az almenük tartalmainak kidolgozottsága.

Az önkormányzati anyagok széleskörűen elérhetők, bár itt is meg kell jegyezni, hogy a kicsomagolandó fájlok kora lejárt, egyszerű pdf-ként könnyebb boldogulni, főleg, ha valaki mobiltelefonról böngészi az oldalt. A programok bőségesek, a hírekért valamennyit görgetni kell. A hivatali elérhetőségek részletesek, miként a városi intézményekről is egyszerűen begyűjthetők a kívánt információk. A helyi és közvetlen környékbeli látnivalókat a szálláshelyekkel és a helyi étkezési lehetőségekkel együtt sokkal jobban is meg lehetne jeleníteni.

Nyíradony (7677)

Ha valaki szeretné megtudni, hogy mi újság Nyíradonyban, az ne fűzzön nagy reményeket a járásközpont honlapjához. A nyiradony.hu-ról ugyanis még az sem derül ki, hogy ki a város polgármestere, nemhogy a képviselő-testület tagjai szerepelnének rajta név szerint. Az utolsó valamire való, a helyi döntéshozók munkájára rálátást biztosító anyag (értsd: előterjesztés, jegyzőkönyv) 2018-as, de jellemzően korábban is ötletszerűen zajlott az anyagok feltöltése.

Maga a főoldal eleve tükrözi az összevisszaságot, hiszen kis ablakokban kapjuk a legkülönbözőbb hírecskéket gyakorlatilag átláthatatlanul, ömlesztve. Ha valaki azt gondolná, a Gúthi-erdő, a teljesen megújult 471-es főút vagy a megszépült nyíradonyi városközpont jó apropó egy kis büszkélkedésre, az nem is tévedhetne nagyobbat: ezeknek gyakorlatilag nyomát sem találni. Lehetne még szapulni a város oldalát, miközben pozitívumot sajnos nem találni. A nyíradonyiak ennél egészen biztosan többet érdemelnek. Az ordító hiányosságokat az sem orvosolja, hogy a város legalább a Facebookon rendszeresen hírt ad magáról.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Telt ház előtt rendezik a Nyíregyháza–Ferencváros kupacsatát Balmazújvárosban
Telt ház előtt rendezik a Nyíregyháza–Ferencváros kupacsatát Balmazújvárosban
A két együttes 28 éve találkozott legutóbb a Magyar Kupában.
Hirdetés
Hirdetés
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Amerikai miniszter járt a Debreceni Egyetemen
Funkcionális élelmiszerek fejlesztéséről is szó esett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.