Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

5 kihagyhatatlan látnivaló Gozón, Málta testvérszigetén

| 2019. 11. 18. | 11:05:00
Akár Debrecenből is.
5 kihagyhatatlan látnivaló Gozón, Málta testvérszigetén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Máltai-szigetcsoportot alkotó szigetek között Gozo a második legnagyobb (mindössze 67 négyzetkilométer nagyságú) sziget. Aprócska mérete ne tévesszen meg, tele van jobbnál jobb strandolási, kirándulási lehetőségekkel és temérdek gasztronómiai élménnyel. A fő szigethez hasonlóan Gozo is nagyon fotogén, így a fényképezőgép (vagy az okostelefon megfelelő memória kapacitással) mindig legyen kéznél! Máltára a Wizz Air vagy a Ryanair hetente több alkalommal is közlekedő közvetlen járatával juthatsz el Budapestről, sőt már Debrecenből is. Innen pedig csak át kell kompozni (mindössze egy 20 perces hajóút a sziget északi csücskéről) a kisebbik szigetre. Az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 legkedveltebb gozói látni- és tennivalót.

1. Pihentető vacsora a Xlendy-öbölnél
A Xlendi-öböl Gozo egyik legnépszerűbb strandja és jól ismert búvár- és snorkelling hely. Sajnos a strand nem homokos, de úszásra így is kiválóan alkalmas. Sétálj fel a kis barlanghoz a sziklán, vacsorázz az éttermek egyikében (The Boat House), ússz a türkiz színű vízben vagy bérelj hajót, jet-ski-t, kajakot az Xlendi Watersports-tól.

2. Fedezd fel Victoriát és a gozói citadellát!
Gozo fővárosa földrajzilag a sziget közepén helyezkedik el, a sziget összes főbb útja keresztezi. Ez Gozo kulturális és kereskedelmi központja, és bár Rabat néven ismert, a várost Viktória királynő arany jubileumának tiszteletére nevezték át. A szűk és árnyas utcákon jól esik a séta és ezek az utcácskák számos vendéglátóhelyet, butikot vagy épp operettszínházat, művészeti galériákat, valamint egyedülálló szállásokat rejtenek. Azonban Viktória legfontosabb vonzereje a csodálatos fellegvár, amely a város fölé emelkedik. A Victoria Citadellát azért építették, hogy védelmet nyújtson a behatolók ellen, és az elmúlt években jelentős helyreállításon ment keresztül, aminek köszönhetően ez a jelentős történelmi emlék sokkal jobban néz ki. Belül rengeteg felfedezni való vár bennünket, mint például az fegyver- és lőportár, a régi börtön, a székesegyház múzeuma, a Gozo Régészeti Múzeum és egy második világháborús óvóhely.

TIPP: Ha itt jársz, mindenképp sétálj végig a régi városfalakon, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre.

Furcsa tény: A törvény szerint 1637-ig Gozo lakói kötelezték magukat arra, hogy éjszakáikat a fellegvár falain belül töltsék saját biztonságuk érdekében.

3. Merülj el a Dwejra-öbölben!
A Dwerja-öböl Gozo egyik legszebb helyén található, a sziget nyugati oldalán. A mészkősziklák és körülötte az öböl festői hátteret biztosít bármilyen fényképhez. 2017. március 8-ig még itt állt a világhírű Azúr-ablak, de az erős viharok és a természetes erózió miatt ez az egykor híres jelkép összeomlott. De van élet az Azúr-ablakon túl is, hisz a Dwejra-öböl ma is az egyik legnépszerűbb búvármerülőhely Gozo szigetén.

4. Láttál már igazi sólepárlókat?
Soha véget nem érő, tenger és szél csiszolta sziklamélyedések, sótartályok kockás táblája. A tengerpart mentén 3 kilométer hosszan elterülő tárnákat még ma is sólepárlásra használják. Az itt termelt só a máltai konyha elengedhetetlen alapanyaga. A nyári hónapokban tanúi lehetünk, ahogy a sót betakarítják.

TIPP: Tudtad, hogy 1 kiló só előállításához 24 liter tengervíz szükséges?

5. Csodáld meg a történelem előtti Ggantija templomokat!
Tudtad, hogy a Ggantija templomok a világ legrégebbi, szabadon álló, ember alkotta építményei? Régebbiek, mint a gízai piramisok vagy Stonehenge. Ma Gozo legjelentősebb emlékei közé tartoznak. Az itt álló két neolitikus templom i.e. 3600-ból maradt ránk. A Ġgantija név a "ġgant" szóból származik, ami máltaiul óriást jelent. A gozóiak régen úgy tartották, hogy a templomokat óriások építették. Hagyj elegendő időt a kis múzeum megtekintésére és a templom kültéri maradványaira is, mert megéri!

Facebook-elérés ITT

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.