Hirdetés

Debrecenben remélik, Karácsony Gergely nem „fúrja meg” az itteni fejlesztéseket

2019.10.31. 13:07

Debrecenben remélik, Karácsony Gergely nem „fúrja meg” az itteni fejlesztéseket
A Főnix Csarnok már volt EB-helyszín, kérdés, hogy 2022-ben is lesz? (Fotó: Cívishír)

Ha nincs EB, nem kell felújítani a Főnix Csarnokot?

Hirdetés

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjújában úgy fogalmazott, ha már a kormánypárt elvesztette Budapest irányítását, a kormány „világosan szeretne látni” elsősorban a Liget, a kézilabda multicsarnok és az atlétikai stadion kapcsán, hogy mit szeretne a főváros. Azt kérik a közgyűléstől és Karácsony Gergelytől, hogy november 15-ig foglaljon állást, támogatja-e ezeket a beruházásokat.

Azért az időpont, mert szűkek a határidők, már most is szerződésszegésben vannak a férfi kézilabda Európa-bajnokságra tervezett 20 ezres multicsarnok ügyében. Ha lesz ilyen rendezvény, a csarnoknak 2021 szeptemberére állnia kell

– jegyezte meg Gulyás. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs korábban a Magyar Nemzetben arról beszélt: ha Karácsony Gergely visszavonja a korábban megadott fővárosi támogatást,

akkor nincs más választásunk, lemondjuk ezeknek az eseményeknek megrendezését és felmondjuk a nemzetközi szerződéseket.

Ha Magyarország az ígérete ellenére mégsem rendezhet kézilabda Európa-bajnokságot, akkor az a sportdiplomáciai kudarcon és presztízsveszteségen túl a debrecenieknek is fájdalmas lehet.

A ráncfelvarrásra már megérett Főnix Csarnoknak ugyanis kapóra jönne az Európa-bajnokság,

a súlyos milliókra rúgó fejlesztéseket központi forrásból finanszíroznák, így lenne a Kassai úti csarnok az egyik helyszíne a rangos eseménynek.

A Főnix csarnokban a szociális blokkok és a közösségi terek felújításán túl elsősorban biztonságtechnikai fejlesztéseket kell megvalósítani. A létesítményben a megnyitásától fogva hiányzik a beléptetőrendszer, amely nélkül ma Európában nagy nemzetközi eseményt lebonyolítani már nem lehet(ne), de új eredményjelzőt is szeretnének.

Becsky András, a Főnix Csarnok üzemeltetője, a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója a Cívishír érdeklődésére elmondta, ők úgy készülnek, hogy Debrecen 2022-ben Európa-bajnoki helyszín lesz.

Mi gőzerővel dolgozunk azon, hogy a Főnix Csarnok felújítási terve elkészüljön, ezt az illetékes államtitkárnak hamarosan megküldjük „beárazva”. Néhány héten belül minden publikus lesz, kiállunk vele a nyilvánosság elé

- mondta Becsky András, aki reményét fejezte ki, hogy ha a kézilabdás multicsarnok építését le is fújják, az Európa-bajnokság rendezési jogát nem veszti el Magyarország.

Elége lenne a Papp László Aréna?

A Papp László Aréna kibővítve alkalmas lehet a döntők lebonyolítására, feltéve ha az európai szövetség elfogadja. Az EHF ugyanis azt írja elő, hogy 18 ezres legyen a döntő helyszíne. Ez azonban nem szentírás, mert ettől a legutóbbi két alkalommal is eltekintettek, hiszen 2018-ban Zágrábban és 2016-ban Krakkóban is 15 ezres csarnok adott otthont az elődöntőknek és a finálénak.

A svédek nem kispályáznak! 2020-ban Stockholmban egy futballstadionban alakítanak ki kézilabdapályát, 35 ezren láthatják a kontinensbajnokság végjátékát.

BeA

Európa-bajnokságkézilabda

Szóljon hozzá!

Hirdetés