Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki utálja a pártokat, annak is van választási lehetősége Debrecenben

| 2019. 10. 10. | 12:06:00
Interjú Gondola Zsolttal, a Civil Fórum első emberével
Aki utálja a pártokat, annak is van választási lehetősége Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Pörög az idő, napok választanak el bennünket az önkormányzati választástól. Halljunk egy rövid esélylatolgatást!
Gondola Zsolt: Többen kértek erre újabban, nekik sem tudtam konkrét választ adni, de nem kerülöm meg a kérdést. Reméljük, a debreceniek felruháznak bennünket azzal a bizalommal, hogy akár több mandátumot is sikerül szerezni. Ezúttal a megszokottnál kevesebb párt indul a választáson, vagyis többen szövetségbe tömörültek. Debrecenben három nagy politikai tábor feszül egymásnak. Mi nagyon számítunk azokra a debreceni választókra, akik csalódtak a pártokban, számukra kínálunk alternatívát.

Cívishír: A pártoktól való távolságtartás érthető, de a Civil Fórum is kvázi pártként működik, hiszen van tagsága, elnöksége, választáson indul, jelölteket és listát állít…
Gondola Zsolt: Szerkezetében természetesen hasonlítunk egy párthoz, de még akár egy szövetkezethez is. A Civil Fórum abban különbözik a pártoktól, hogy bennünket a politikai ideológia helyett a tolerancia és a gentlemen’s agreement köt össze. Az egyesület alapítói között volt MDF-eseket, jobbikosokat, konzervatív vagy liberális és baloldali gondolkodásúakat is találunk. Számunkra másodlagos, hogy ki milyen beállítottságú. Magunk között időnként szép és nagyívű vitákat folytatunk a politika világáról, és kirajzolódik, hogy markáns felfogásbeli különbségek vannak egyes tagok között, de ezen felülemelkedünk, mert a mi közösségünket a lokálpatriotizmus tartja egyben.

Cívishír: Azzal meg lehet szólítani a választót, hogy ha utálsz mindenkit, akkor szavazz rám?
Gondola Zsolt: Nekünk természetesen sokkal több a mondanivalónk ennél: világos jövőképünk van. A kampány során bemutattuk 7+1 pontból álló programunkat, amelynek legfőbb tartalmi eleme az, hogy Debrecen gazdagodásával maguk a debreceniek is gazdagodjanak. Gombamód szaporodnak a gyárak, az üzemek, tehát gazdagodik a város, de ez az utcáink, köztereink, a közszolgáltatások állapotán egyáltalán nem látszik.

A Civil Fórum sajtótájékoztatója      (Fotó. Cívishír)
 

Cívishír: Vélhetően nem csak hajlandóság kérdése, hogy legyenek jók az utak. Hol látható az a nagy gazdagság a büdzsében?
Gondola Zsolt: Tizennyolc éve vagyok képviselő, és előtte is dolgoztam önkormányzati cégnél, tehát van rálátásom a történésekre. Az előző ciklusbab brutális nagy költekezés zajlott, sokszor teljesen fölöslegesen, de valószínűleg annak tudatában, hogy kormány elengedi vagy átvállalja majd az adósságot. Ebben a ciklusban több nagy beruházás valósult meg a gazdasági életben, és ezek elkezdték növelni a város bevételeit. Örömteli, hogy sok multinacionális cég telepedett meg Debrecenben, de közben az utakon kitörik a kocsim kereke, vagy úgy átszervezték a közlekedést, hogy reggelente többet ülünk a dugóban, mint előtte. Arról nem beszélve, hogy a belváros is koszos, a Ti környéketeken, a Hal közben is, láttam idefelé jövet. A város duplázza a bevételét a következő ciklusban, tehát lesz forrás arra, hogy a debreceniek is érzékeljenek valamit a gazdagodásból.

Cívishír: Mondták a városházán, hogy nem fognak majd utakat javítani?
Gondola Zsolt: Ezt nem mondták, de az ellenkezőjét sem. Annyi van a Fidesz programjában, hogy folytatódik a fejlődés. Semmi konkrétum. Mi pedig azt mondjuk, hogy hozzunk létre alapokat már az új ciklus elején, és állapodjunk meg például abban, hogy a költségvetés öt százalékát minden évben fordítsuk utak felújítására. Mellé tegyük le egy tervet arra vonatkozóan, hogy melyik utat, utcát aszfaltozzuk teljesen újra, és melyiket elég csak kátyúzni az ötéves ciklusban. Így a debreceniek is látnák, hogy a fejlődés megalapozott, nem pusztán a szavazatszerzés miatt hangoztatott fogalom. Ütemezve kellene ellátni ezen feladatokat, nem a kampányban nekiesni, és minden nap átvágni egy szalagot.

Cívishír: A 7+1-re keresztelt programban milyen további debreceni ügyek kaptak helyet?
Gondola Zsolt: A parkolás ügye a másik sarkalatos pont. Ott ülök a DV Parking felügyelőbizottságában, és látom, hogy jelentős bevétele van a cégnek, amely azt is elbírná, ha felére csökkentenénk a díjakat. No de micsoda öröm lenne az a debrecenieknek! Vagy szeretnénk elérni azt is, hogy legalább szombaton ne szedjenek parkolódíjat. Egyszerűen nem illik. Továbbá rendezni kell a klinikák környékén a parkolás helyzetét, mert embertelen, ami most zajlik. A jobbikosokkal együtt módosító indítványt is benyújtottunk ez ügyben, de nem hallgattak meg. Az új önkormányzati első feladata kell legyen ezt a helyzetet orvosolni. Ez erkölcsi kötelesség, nem pénz kérdése. Percdíjas parkolás, türelmi idővel – ennyit vár el az egész város.

Cívishír: Így is gyakran dugó van a városban. Nem gondolja, hogy az olcsóbb parkolóárak még nagyobb forgalmat generálnának?
Gondola Zsolt: A parkolási díj és a közlekedés szervezése között nincs szignifikáns összefüggés. Ez nem saját gondolatom, hanem a szakembereké, én ugyanis azon képviselők egyike vagyok, aki nem gondolja magáról azt, hogy mindenhez ért. Debrecen közlekedési gondját a reggeli és a délutáni csúcs, illetve a bejövő forgalom okozza. A Józsa felől, a Sámsoni út felől vagy éppen a Kishegyesi út felől beáramló forgalmat nem tudja a belváros „kezelni”, de ez nem érinti a parkolás kérdését. Hiszem azt, hogy a parkolási díjak csökkentése nem járna a forgalom növekedésével. Egyébiránt Debrecen belvárosában bőven van még hely parkolókat építeni. Erről jut eszembe, hogy a Dósa nádor térre tervezett mélygarázzsal is végighaknizott az akkori városvezetés egy kampányt, aztán kiderült, hogy oda nem lehet azt építeni. Illene elnézést kérni, így utólag.

Gondola Zsolt a közgyűlésben
 

Cívishír: A tisztaság elsősorban a város lakóink múlik, mit lehetne tenni a városházán?
Gondola Zsolt: Az kevés, hogy a városvezetésnek szándékában áll takarítani, ez sincs sehol leírva, megfogalmazva, pappírra vetve. Erre is külön létre kellene hozni egy alapot a költségvetésből. Mi azt mondjuk, hogy legyen minden hónap tizenkilencedikéje a legtisztább nap, ha már minden évben augusztus 19-én mindent feltűnően kitakarítanak. Ha nem csak egy napunk lesz tiszta egy évben, hanem tizenkettő, akkor az már nagy előrelépés. Az AKSD-nek megvan az infrastruktúrája, csak megrendelés kérdése.

Cívishír: A tisztább Debrecenért való küzdelemben sok elvi támogatásra számíthatnak. Milyen más ügyben veszik még fel a kesztyűt?
Gondola Zsolt: A DK most megelőzött bennünket a Debrecen-kártyával, de mi is felvetettük korábban, hogy a debrecenieknek valamiféle kedvezményt kellene biztosítani a rendezvények, más szolgáltatások árából. Érezzük már azt, hogy itthon vagyunk!

Cívishír: Most a nemzetközi iskola a slágertéma. Gondolom, megvan a véleménye!
Gondola Zsolt: Aggódással tölt el, mert noha azt kommunikálják, hogy a majd a város tehetős emberei tartják el az iskolát, az egyelőre nem képes erre, így önkormányzati támogatásra szorul. Ez azt jelenti, hogy a gazdag emberek gyermekeinek a tanulását a kevésbé tehetős debreceniek is fizetik. Miután oda külföldi gyerekek is járnak, ha nagyon populista akarok lenni, akkor azt is mondhatom, hogy a debreceniek pénzén gazdag külföldiek taníttatják a gyermekeiket. Ugyanakkor megértem polgármester urat, amikor azt mondja, hogy a nemzetközi iskola a város rangját emeli, kétségtelen, hogy ebben is van igazság. Most pedig kérdezze meg, hogy a programunkban mi a plusz egy!

Cívishír: Furdal a kíváncsiság!
Gondola Zsolt: Lovasszobrot Simonyi óbesternek!

Cívishír: Most nevetünk, de ezt ugye vehetjük akár komolyan is?
Gondola Zsolt: Szeretem, ha a humor oldja a feszültséget. Ugyanakkor ennek fele sem tréfa, mert tényleg megérdemelne egy lovasszobrot az az ember, aki a város fejlődéséért olyan sokat tett. A hőseinket tisztelni kell!

Cívishír: Egy újabb képviselői ciklusának a végéhez ért. Milyen volt civilként az élet a közgyűlésben? Mondjon jót és rosszat!
Gondola Zsolt: A legrosszabb egyértelműen a város iskoláinak elvesztése volt, amit természetesen nem szavaztam meg, és a mai napig nagy szégyennek tartok. Debrecen az iskoláiról híres, erre egy állami rendszerbe integrálták önként és dalolva, ezt mind a mai napig megbocsájthatatlan bűnnek tartom. A ciklus legjobb történése hozzám is kötődik, bár nem akarok kisajátítani semmit, csak jó érzés volt látni azt, hogy a kulturális főváros pályázatának ügyében teljes konszenzus alakult ki a Közgyűlésben. Sikerült meggyőzni az ellenzéki képviselőtársaim nagy részét, hogy ezért az ügyért érdemes politikai egységet alkotni.

Cívishír: Milyen szép lett volna, ha még nyerünk is!
Gondola Zsolt: Az valóban nagyon szép lett volna, sajnálom, hogy végül nem bennünket választott a zsűri. Mindenesetre ez az ügy megmutatta, hogy a különböző pártokat képviselő, másképpen gondolkodók is képesek összefogni Debrecenben, és büszke vagyok rá, hogy ezért én is tehettem valamit.

Cívishír: Az elmúlt öt évből ennyi mindössze ennyi jóra emlékszik?
Gondola Zsolt: Terjedelmi akadálya van a felsorolásnak, de azt is sikerként könyvelem el, hogy ebben a ciklusban egy új hang alakult ki a közgyűlésben. Kósa Lajos erőből politizált, tehette, hiszen megvolt hozzá a többsége. Papp László mögött is megvan ez, de ő más stílusú polgármester, próbál integrált politizálást folytatni, és ezt a törekvését én becsülöm, bár megjegyzem, hogy most sokkal nehezebb dolga van az ellenzéknek, mint Kósa Lajos idejében.

Cívishír: A közgyűlési vitákban – legalábbis a kollégáink tudósításai szerint – meglehetősen kevés az ideológiai szál. Min lehet hajba kapni?
Gondola Zsolt: Egy városi közgyűlésnek valóban nem kellene politikai eszmékkel foglalkoznia, hiszen ennél sokkal fontosabb feladata van, de amikor arra kényszerítenek, hogy állás foglaljuk CEU-ügyben vagy Soros György kapcsán, akkor én felállok és kimegyek. Nem foglalkozom ilyen ügyekkel, hiszen hogy kerül a csizma az asztalra? Az ilyen nem egy önkormányzat feladatához tartozik. Ezért kellene sok civil egy közgyűlésbe, mert őket nem befolyásolja semmiféle felettes hatalom. A civil mindig csak azon a szűrőn keresztül vizsgálja az ügyeket, hogy az a városnak hasznos vagy nem.

Cívishír: A Fidesz után a Civil Fórum adta le az ajánlásokat a választási irodának. Mire enged következtetni ez a gyorsaság?
Gondola Zsolt: A Fidesz és köztünk azért eltelt tíz nap, és csak egy nappal előztük meg a DK-t, de az ajánlások gyűjtéséből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Van, aki összeszedi a szükséges ajánlásokat egy délután, és van, akinek ez csak vérrel-verejtékkel sikerül a határidő vége előtt

Cívishír: Vannak aktivistáik? Apropó! Milyen feltétellel lehet belépni a Civil Fórumba? Hol a morális mérce?
Gondola Zsolt: Egyetlen elvárásunk van, az illető ne legyen párttag. Egyszerűen nem akarunk Gerébeket a sorainkban tudni. Természetesen vannak pártolóink, köztük nagyon sok fiatal, akik segítettek a kampányban is. Egyébként is egy generációváltás zajlik éppen a Civil Fórumban, és örömteli, hogy gondolkodni képes fiatalokkal bővültünk. Nálunk ugyanis nem elég csak bólogatni, mint egy pártgyűlésen, aki csatlakozik hozzánk, azért teszi, mert jövőképe van a városáról, hajtja a tenni akarás vágya. A jelölteket is úgy választottuk ki, hogy a körzethez legyen kötődése, mert hiszünk a város, a szűkebb közösség erejében. Lehet, hogy váteszek vagyunk, vagy idealisták, de mi tényleg szeretjük Debrecent.

Cívishír: A Facebookot miért hanyagolják? Összesen 419 követőjük van most, amikor az interjú készül. Egy átlagember ennél több ismerőst jegyez. Miért nem használják ki a közösségi médiában rejlő lehetőségeket?
Gondola Zsolt: A Facebook hatása a politikai életre szerintem túldimenzionált. Mondok egy példát: néhány parlamenti választással ezelőtt a Jobbik uralta a Facebookot, hatalmas volt a követőinek száma is, mindez azonban a választás napján a szavazatokban nem jelentkezett. Meggyőződésem, hogy fetisizált a Facebook szerepe. Azt azonban elfogadom kritikaként, hogy 400 követő kevés, ennél jóval több kellene. Valakinek ez lehetne az elfoglaltsága, csakhogy nekünk nincs főállású alkalmazottunk, mindenki 80-10 óra munka után kapcsolódik be az egyesület munkájába.

Cívishír: A pártok szétbombázzák a szerkesztőségi postaládákat a közleményeikkel, nem csak kampányidőszakban. A Civil Fórum ebben sem túl aktív…
Gondola Zsolt: Ez megint csak azért van, mert mi külön választjuk a kampányidőszakot, a közgyűlési munkától. Azt hiszem az elmúlt hetekben elég jól és gyakran szerepeltünk a sajtóban. Ugyanakkor a ciklus közben nem a nyilvánosság előtt folytatunk ideológiai vitákat, hanem bizottságokban végzünk érdemi munkát a város fejlődése érdekében. Vagy akár úgy is lehet értelmezni, hogy mi kíméljük a debreceni újságírókat.

Cívishír: Most miért nem a polgármesterjelölt?
Gondola Zsolt: Jómagam négy ciklus óta vagyok képviselő, eljött az idő a generációváltásra. Meg is indult egy fiatalítás az egyesületben, amit nem fejezett volna ki az, ha beülök Papp László, Varga Zoltán és Kőszeghy Ábel mellé. Rigó István személye ki tudja fejezni ezt a változást. Most még én vagyok a listavezető, én határozom meg a kampány menetét is, de kell egy átmeneti időszak, a generációváltás nem megy máról holnapra. A fiataloknak elmondtam, ezt a kampányt nézzétek végig, tanuljátok meg mit kell tenni, mert a következőt már együtt fogjuk szervezni.

Fórumos hölgyek a Cívishír szerkesztőségében       (Fotó: Cívishír)
 

Cívishír: Mondja csak, mit fejez ki az, hogy a Civil Fórum 23 jelöltjéből 9 nő?
Gondola Zsolt: Az előző választáson 8 hölgy indult a színeinkben, tehát nem újkeletű az egyesületben a hölgyek jelenléte, és nagyon fontos az ő szerepük. Úriember ugyebár a hölgyek között nem beszél csúnyán, azaz türtőzteti magát a kemény vitákban, vagy vesz egy nagy levegőt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a női jelölteket nem valamiféle kvótarendszer alapján állítottuk, hanem az adott körzetben őket találtuk a legalkalmasabbnak.

Cívishír: Játsszunk a gondolattal, hogy a Civil Fórum többséget szerez a közgyűlésben. Mit változtatnának meg azonnal?
Gondola Zsolt: Számunkra nem lenne kormánypárti oldal és ellenzék, mindenki egy tábort alkotna, ezért megválasztanánk például egy fideszes, egy DK-s, egy jobbikos alpolgármestert. A várost érintő legfontosabb döntésekben ugyanis nincs helye politikai vitáknak. A tanácsteremből a békesség sugározzon ki a városra! A Civil Fórum 18 éve pártpolitika-mentességet képvisel, és erre a debreceniek részéről van igény. Reméljük, a továbbiakban is így marad, ezért egyenlő távolságot tartunk minden párttól, mivel függetlenségünket, lokálpatriotizmusunkat és ideánkat nem akarjuk feladni. Ugyanakkor a város vezetése közös feladat!

Cívishír: Ahhoz képest, hogy majd’ két évtizede küzdenek, még mindig kicsi a hangjuk. Ez a függetlenség átka?
Gondola Zsolt: Nem gondolnám, hogy a közgyűlésben akár a frakciókkal szemben is kevésbé lennék aktív. Ugyanakkor azt elfogadom, hogy a szélesebb közvéleményhez nehezebben tudunk eljutni. A Civil Fórum szervezését 2001-ben éppen azért kezdtük el, mert a Lokálpatrióták és a Városvédők már nem indultak, maradt egy űr, amit be kellett tölteni. A függetlenség családi indíttatás is. Édesapám mindig azt hajtogatta nekem, hogy sose legyek valamelyik párt tagja, mert abból jó nem sülhet ki. Ő ugyanis kisgazdapártiként megélte azt, ahogy a kommunisták szétverik a történelmi pártokat. Azzal a helyzettel szembesültem, hogy ha nem akarok párthoz tartozni, de szeretnék a városért felelősen gondolkodni, akkor csak egy lokálpatrióta civilszervezet marad. 2001-ben ez gondolat egyenesen futurisztikusnak tűnt, ráadásul akkor több barátomban csalódnom kellett, de az elmúlt 18 év bizonyította, hogy van erre igény, még ha csak egyedül is vagyok a közgyűlésben. Reméljük, most érik be igazán a Civil Fórum!

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett szavazás: Ön kire szavaz a 2019-es önkormányzati választáson Debrecenben?]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
Bravúros debreceni győzelem az éremesélyes ellen
A tartalékos DEAC itthon tartotta a két pontot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.