Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kerékpárutak kihasználtságát modellezték a debreceni diákok

| 2019. 10. 29. | 11:22:00
Bronzérmet nyertek a nemzetközi ötletversenyen.
A kerékpárutak kihasználtságát modellezték a debreceni diákok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rangos tudományos elismerést kaptak a Debreceni Egyetem hallgatói az október 23-25. között a spanyolországi Valenciában a Consortium on Applied Research and Professional Education által rendezett CARPE Challenge projektötlet-verseny döntőjében. A Debreceni Egyetem 2015-ben csatlakozott a Consortium on Applied Research and Professional Education (CARPE), azaz Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium kezdeményezéshez, melyet olyan egyetemek hoztak létre, amelyek profiljában az alkalmazott kutatások meghatározó szerepet játszanak. Bár nem fővárosban helyezkednek el (Hamburg, Utrecht, Valencia, Turku), méretüket és súlyukat tekintve az adott ország legjelentősebb felsőoktatási intézményei közé tartoznak.

A konzorcium kétévente rendez konferenciát, amelyen a közös projektelképzelések kialakítása és egyeztetése a központi téma. Idén október 23-25. között a spanyolországi Valenciában tartották a tanácskozást „Horizon Europe and beyond” címmel. A program adott otthon a CARPE Challenge néven meghirdetett projektötlet-verseny döntőjének, amelyen a Gazdaságtudományi Kar csapata, Vágner Marianna és Várnagy Edina nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgatók (felkészítő tanár Kovács István) képviselték a Debreceni Egyetemet.

A „The Cycling City: Using Smart Solutions in Debrecen" című projektjükkel – amelyben a debreceni kerékpárutak kihasználtságát és lehetséges új útvonalak kialakítását modellezték – harmadik helyezést értek el.

– A nemzetközi megmérettetésen a helyi válogató verseny nyerteseként indulhatott a két hallgató, akik azt vizsgálták a tényleges útvonal használatról készült úgynevezett hőtérképek segítségével, hogy Debrecen meglévő kerékpárútjainak mekkora a kihasználtsága. Az eredményeket egymásra vetítve kiderült, hol vannak kihasználatlan közlekedési útvonalak és melyek azok a városrészek, ahol pedig új utakra lenne szükség – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt. Az egyetem tudományos igazgatója kiemelte: a kutatómunkát a város is támogatta, az eredményeket pedig várhatóan a közeljövőben hasznosítja is Debrecen.

A döntő megmérettetésen öt ország – Hollandia, Németország, Spanyolország, Finnország és Magyarország – csapatai mutatták be kutatási eredményeiket. Hazánkat egyedüliként képviselte a GTK hallgatói párosa.

– Fontos az egyetem számára, hogy tehetséges hallgatói nemzetközi szinten is bemutathassák tudományos eredményeiket – mondta Csernoch László. Az egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: az elért siker, a rangos mezőnyben kiérdemelt bronzérem is igazolja, hogy a Debreceni Egyetemen már a graduális képzés során is végeznek olyan kutatómunkát, amelyet a későbbiekben nem csupán helyben, hanem országosan, sőt, akár külföldön is hasznosíthatnak majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés