Hirdetés

Hirdetés

Gyerekek fertőződtek meg Hajdúsámsonban, vizsgálódik az ÁNTSZ

Cívishír

2019.09.20. 12:28

Gyerekek fertőződtek meg Hajdúsámsonban, vizsgálódik az ÁNTSZ
Még nem tudni az eredményt (Fotó: Pixabay)

Egy gyermekorvos jelentette a megbetegedéseket a kormányhivatalnak.

Hirdetés

Hirdetés

Gyomorbélhurutra (gastroenteritis) utaló tünetekkel jelentkezett több gyermek egy hajdúsámsoni gyermekorvosnál. Ezért a megyei kormányhivatal – tudta meg a Cívishír – azonnal étel- és tisztasági, valamint ezekkel párhuzamosan járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendelt el. A kormányhivatal szeptember 20-án azt közölte portálunkkal, hogy a mintavételek megtörténtek, a laboratóriumi vizsgálatok zajlanak.

A Hajdúsámsonban hallottam nevű Facebook-csoportban már csütörtökön nagyon sokan kommentelték a témát, a többség szinte bizos abban, hogy a gyerekek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában szedtek össze valamilyen fertőzést.

Ezt tapasztalva az oktatási intézmény is „megszólalt”, elismerve, hogy „szeptember 19-én jelentős számú megbetegedés történt”. Ugyanakkor az iskola részéről úgy fogalmaztak, „több megalapozatlan szóbeszéd” terjedt el a betegség forrásával kapcsolatban. Hozzátették, mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek kifogástalan, egészséges környezetbe tanulhassanak. Az iskola igazgatója, Bujdosó Tibor  telefonon a kormányhivatalhoz irányított minket, de nem cáfolta, hogy több diákjuk betegedett meg hirtelen, s ezért kezdett el vizsgálódni az ÁNTSZ. 

A Facebookon arról is olvasni, hogy van gyermek, aki magas lázzal került kórházba vélhetően – de nem teljes bizonyossággal – a fertőzéssel összefüggően.

A gyomorbélhurutot  gyermekeknél leggyakrabban rotavírus fertőzés okozza, de akár nem megfelelően elkészített élelmiszer vagy fertőzött víz fogyasztásával, valamint fertőzött egyénnel való közvetlen érintkezés útján is történhet a kórokozók átvitele. A betegség jellemzően hasmenéssel és hányással jelentkezik rendszerint 12-72 órával a fertőződés után. 

Ratalics László

Hajdúsámsonkormányhivatalfertőzés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.