Becsky István: Debrecenben egy új sportcsarnok építése is időszerű

2019.09.12. 11:06

Becsky István: Debrecenben egy új sportcsarnok építése is időszerű
Becsky István a Cívishír szerkesztőségében (Fotó: Fogarasi Renáta)

Interjú a képviselővel, aki két élvonalbeli klub vezetője. Ez itt nem a kampány, hanem a számadás helye!

Hirdetés

Cívishír: Két élvonalbeli klub első embereként csapatot kellett építenie, főszervezőként felügyelte a 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokság előkészületeit, valamint a lebonyolítását. Látta a nyáron a családját?
Becsky István: Elég jól sikerült a nyár, a szűk családdal külföldön is pihentünk, illetve belefért még egy Balaton-parti nyaralás is a szülőkkel, illetve a testvéreim családjaival. Kétségtelen, hogy ez is hamar elment, mint mindegyik nyár.

Cívishír: Végig lógott a telefonon, látom a lelki szemeim előtt…
Becsky István: Csak Cipruson kapcsoltam ki a telefont, ahová négyesben mentünk, de a Balatonon már égett a vonal. Azt hiszem, ez nem zavarta annyira a családot, az volt a lényeg, hogy együtt legyünk.

Cívishír: A kosár- és a pólócsapat kialakítása, vagy a 3x3-as főtéri gála megszervezése kívánt nagyobb testi és szellemi erőbedobást?
Becsky István: Mind a három külön-külön nagyon nehéz feladat elé állított. Kosárlabdában egyértelmű volt az elvárás, olyan csapatot kellett építeni, hogy mindenképpen előrébb lépjünk  a legutóbbi szezonhoz képest. A csapatépítést már az előző idény vége felé, áprilisban megkezdtük, tehát nem hirtelen zúdult a nyakunkba a nyár közepén. A 3x3-as esemény azért volt nagy kihívás, mert elvárás magammal szemben, hogy – ami a szervezést illeti – évről évre felülmúljuk magunkat, és elmondhatom, hogy ez idén is sikerült, sőt, a szervezői karrierem csúcsának tekintem, amihez elég komoly energiát kellett mozgósítani. A vízilabdacsapat kialakítása pedig azért kívánt komoly munkát, mert azon koncepció mentén építjük a gárdát, hogy minél több debreceni kapjon helyet az első keretben. Most a tizenhetes felnőtt keretben tizenketten debreceniek!

"Büszke vagyok arra, úgy hoztuk össze az egyhetes
rendezvényt a debrecenieknek, hogy az a város
büdzséjét nem terhelte"

Cívishír: Bontsuk ki a részleteket, külön-külön! Kezdjük a DEAC kosárlabdacsapatával! Anyagi értelemben is előrelépett a klub?
Becsky István: Lépésről lépésre növekszünk, az egyetemi, a városi és a szponzori támogatások összességét tekintve egy magasabb büdzsével vághatunk neki a szezonnak, ennek köszönhetően tudtunk például magyar válogatottakat is igazolni.

Cívishír: Az edzőváltás következménye annak, hogy a legutóbbi a szezonban a csapat, még ha minimális különbséggel is, de lemaradt a rájátszásról?
Becsky István: Egyáltalán nem, ez már jóval korábban eldőlt. Berényi Sándor családi okok miatt nem vállalta tovább, megszületett a harmadik gyereke, nem sokkal előtte vesztette el az édesapját. Nagyszerű és értékes szakembernek tartjuk, ő kérte, hogy az utánpótlásban szeretne dolgozni tovább, örömünkre szolgál, hogy a klub kötelékében marad.

Cívishír: Egy huszonhatéves edzőt kinevezni a felnőtt csapat élére nagy merészségre utal. Még akkor is, ha nemrég magunk is meggyőződtünk róla személyesen, hogy Kovács Adrián egy igazi megszállott, akinek élete a kosárlabda, és még az alázat sem hiányzik belőle.
Becsky István: Nem titok, hogy nagyon sok magyar és külföldi edzővel tárgyaltunk, és leginkább én vezettem ezeket a tárgyalásokat. Nos, ezen beszélgetések tükrében mondhatom azt, hogy Adrián erre a feladatra abszolút alkalmas, és nagyot hibáznánk, ha nem adnánk meg neki a lehetőséget. Nem csak szakmailag, hanem emberileg is beleillik ide, a mi debreceni közösségünkbe. Utánpótlásban már bizonyított, nagyon bízom benne, hogy a szakmai felkészültsége nagy hasznára lesz a csapatnak. Dönthettünk volna úgy is, hogy sokkal több pénzért külföldi edzőt igazolunk, remélem, az idő és az eredmények majd minket igazolnak.

Cívishír: Mikor láthatjuk már végre a csapatot?
Becsky istván: Szeptember 14-én a Szolnokot fogadjuk az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban. Szeretettel várunk mindenkit!

Cívishír: Vízilabdában már megkezdődött a bajnokság, mivel tudja kecsegtetni a szurkolókat?
Becsky istván: Ismételni tudom magam: az a cél, hogy minél több debreceni nevelésű játékos legyen a csapatban. Ha idén is bejutnánk a felsőházba, akkor már nagyon elégedett lennék. Elindult egy folyamat, körülbelül kétévente adunk egy debreceni játékost a magyar élvonalnak, nagyjából három évente kerül be játékosunk valamelyik utánpótlásválogatottnak. Nemrég Kiss Ferenc az U15-ös Európa-bajnokságon szerzett aranyérmet. Fekete Gergőt aligha kell bemutatni vízilabdás berkekben, 16-17 évesen stabil tagja az U20-as magyar válogatottnak. Azt sem tartom kizártnak, hogy a tokiói olimpiára készülő felnőtt válogatottnál szóba kerül majd a neve.

Jutalom a szponzornak!
 

Cívishír: Titok, hogy nagyságrendileg mennyiből gazdálkodik a pólócsapat a kosárcsapathoz képest?
Becsky István: Pontosan harmadannyi pénzből, ami így van rendjén. A városban a vízilabda a futball, a kézilabda és a kosárlabda mögött sorakozik fel, de nemcsak itt. A világon 7-8 profi bajnokság lehet, ez a szám a fociban kétszáz, kosárlabdában pedig száznyolcvan, így aztán nem csak ezek a számok mások, hanem a fizetések is. Nekünk mintegy 50 millió forintos bérkeretünk van évente, ennek a tízszerese jut fizetésekre a Fradinál, a Szolnoknál vagy az Egernél, velük nem tudunk versenyezni, de nem is akarunk.

Cívishír: Vonjunk mérleget a nagyszabású 3x3-as eseményből! Hány vendégéjszaka és reggeli, ebéd, vacsora gazdagította a debreceni vendéglátósokat?
Becsky István: A mintegy négyszáz sportolót közel ugyanannyi kísérő, szakember, edző, masszőr, terapeuta, csapatvezető kísérte el, és ha ehhez hozzáadjuk a városon kívülről, külföldről és itthonról érkezett nézőket, akkor ez a szám elérte a háromezret. A többség egy egész hetet töltött Debrecenben, azt hiszem, jó hetük volt a vendéglátósoknak.

Cívishír: Az önkormányzat ezért milyen anyagi áldozatot hozott?
Becsky István: A debreceni önkormányzatnak ez egy fillérjébe sem került, a szponzorok támogatása, a kosárlabda-szövetség hozzájárulása, illetve a csapatok nevezési díja minden költséget fedezett. Nagyon büszke vagyok arra, úgy hoztuk össze az egyhetes rendezvényt a debrecenieknek, hogy az a város büdzséjét nem terhelte. Azt azonban el szeretném mondani, hogy nagyon sok segítséget kaptunk a város vezetésétől és a dolgozóktól, szinte nem volt olyan kérésünk, ami ne teljesült volna azonnal. Ezt ezúton is nagyon köszönöm nekik!

Nagy közönségsikere volt a 3x3-as kosarashétnek Debrecenben
 

Cívishír: Debrecent a 3x3-as kosárlabdázás magyarországi fővárosának…
Becsky István: Európai fővárosának!

Cívishír: Bocsánat, európai fővárosának nevezik. No de nem tudunk helyi nagy csatákról a szürke hétköznapokon. Miért nincs például városi bajnokság?
Becsky István: Vidéken is nagyon jó kis klubok működnek, és szerepelnek a megyei bajnokságban, egy debreceni pontvadászattal kizárnánk őket, nem lenne sportszerű. Másrészt a kosárlabda nem annyi ember sportja hobbi szinten, mint a foci, tehát a futballéhoz hasonló városi bajnokságra nem lenne igény. Évente kétszer tartunk nagy dzsemborikat az Oláh Gábor utcai sportcentrumban, az egyiket szabadtéren, a másikat a csarnokban, ott felvonul a helyi kosarasélet színe-java. Több amatőr rendezvény van vidéken is, például Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon, Derecskén, nem akarjuk őket „megfojtani” azzal, hogy debreceni amatőr bajnokságot szervezünk rájuk.

Cívishír: Kovács Adrián mesélte az interjúban, hogy Alicantéban és környékén mintegy negyven kosárlabdaklub működik utánpótlásbázissal. Hogyan lehet Debrecenben is „tömegesíteni” a sportágban?
Becsky István: Debrecenben a kosárlabda-akadémia fogja össze az utánpótlásnevelést, és ha negyven klubunk nincs is, de több száz igazolt játékosunk igen. Itt az iskolákra építkezünk, a versenyeztetés költségeit az akadémia állja. Az U12-es regionális bajnokságban 4-4 csapattal vagyunk jelen, a nagyobb korosztályokban kevesebb a csapat, ami annak is tulajdonítható, hogy a szülők egy része nem veszi jónéven a gyereke sportolását, és a sportot teszi felelőssé, ha tegyük fel nem szép a bizonyítvány. Így U18-ban már csak két csapatot versenyeztetünk, de középiskolai bajnokságban szép számmal mérettetnek meg a fiatalok.

Cívishír: Úgy értsem, hogy vadászni kell a gyerekekre?
Becsky István: Nem! Behozni őket könnyű, megtartani nehéz! Minden sportágban nagyon komoly tudású szakembereket, pedagógusokat kell alkalmazni ahhoz, hogy a gyerek megmaradjon, hiszen rengeteg inger éri már őket, nagyon hamar elcsábulnak. Vagy éppen az előbb említett szülői vétó tartja távol a pályától. Én is szülő vagyok, vagy gyerekként, ifjúként sportoltam, nem hiszem, hogy a sportolás megvonása a nevelés hatékony módszere lenne. Éppen ellenkezőleg! Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minden debreceni gyerek kapja meg a lehetőséget a sportolásra!

Cívishír: Ezt szolgálná a lakótelepek fejlesztése! A Vadkakasok idejében indult egy jó kezdeményezés: kosárlabdapalánkokat szereltek fel a lakótelepek sportpályáira, de ezek sajnos már az enyészetté váltak az évek során.
Becsky István: Az a szent elhatározásom, hogy legkésőbb 2020 végéig 14-15 új palánkot helyezünk ki a nagyobb közösségi terekre. Már meg is találtam rá a forrást!

Becsky István apaként is vallja, hogy a sport erősíti a testet és a jellemet, ezért minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget a sportolásra
 

Cívishír: Végre valahára játszik már egy meccset a DEAC kosárlabdacsapata a Főnixben?
Becsky István: Ebben a bajnoki szezonban mindenképpen. Azt hiszem, erre a szezonra értünk meg annyira, hogy vállalni tudunk egy összecsapást a Főnixben, mégpedig egy közönségvonzó ellenféllel, és reményeim szerint arra kilátogatnak majd 4-5 ezren.

Cívishír: Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával említette, hogy átépítik, kibővítik az Oláh Gábor utcai sportcsarnokot. Hol áll most ez az ügy?
Becsky István: Több opció is van arra, hogy mit kéne csinálni a csarnokkal, de 2020-ban mindenképpen el kell kezdeni valamit. A létesítmény már elmúlt negyvenéves, tehát mindenképpen felújításra szorul. Egy teljesen új csarnok építése is időszerű lenne, egy 2500 főt befogadni képes, hiszen Debrecennek szerencsére nagyon gazdag a sportélete, lenne rá igény.

Cívishír: Zárjuk a beszélgetést egy személyes üggyel: hogy megy a szekér az amatőr ligában?
Becsky István: Rajtam kívül olyan régi, debreceni kosaras arcok alkotják az NB II-es csapat gerincét, mint Erdei Ádám, Kovács Imi, Berényi Sanyi, Vas Viktor, Széll Gabi, Jávor Barna, Varga Ádi vagy Pék Dávid. Nagyon jó közösséget alkotunk, öröm az együttlétnek minden perce, és megértem, hogy most már korelnök vagyok. A legfőbb célunk az, hogy ne sérüljön meg senki. DEAC-Campus Fesztivál 2020 néven indulunk, mindig a következő évi fesztivált hirdetjük, nem mintha komoly reklámhordozók lennék.

Cívishír: Legalább kapnak ingyensört a Campuson?
Nem, de nem is ezért csináljuk. A harmadik félidőt, amikor időnk engedi, akkor természetesen megtartjuk  a mérkőzések után, de a bajnokságot nagyon is komolyan vesszük. Most már betöltöttük a harmincötöt, ezért öregfiúk-tornákra is hívnak. Eleinte rosszul estek ezek a meghívások, hiszen rájöttünk, hogy már nem vagyunk fiatalok, de már megbékéltünk a helyzettel, mindegy, csak játszhassunk. Ez nekünk szerelem. Másképp nem mennénk el Gyulára pénteken este, hogy 20.45-től bajnokit vívjunk. Családos emberként.

Cívishír: A képviselői munkáját kibeszéljük a választás után!
Becsky István: Büszke vagyok arra, hogy amit édesapám elkezdett, azt tudtam folytatni, és több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés valósult, vagy éppen valósul meg jelenleg is a körzetemben. Lesz mit beszélni!

Cs. Bereczki Attila

 

vízilabdakosárlabdasportBecsky István

Szóljon hozzá!

Hirdetés