Hirdetés

Debrecenbe mindig örömmel jövök – így a világelső. Jön a katarzis!

2019.08.30. 12:34

Debrecenbe mindig örömmel jövök – így a világelső. Jön a katarzis!
A közönség szárnyakat adhat a magyaroknak (Fotó: Cívishír)

A csúcsra ért a 3x3-as cívisvárosi hétvége. A magyar nők már pénteken bemutatkoznak, a férfiak szombaton kezdenek.

Hirdetés

Eddig is nagyszerű volt a zsinórban ötödik, 2019-es nemzetközi kosárlabdaünnep a debreceni főtéren, de a katarzis csak ezután következik:

péntektől vasárnapig rendezik meg a felnőtt női és férfi Európa-bajnokságot.

Bár már számos nagy világversenyt rendeztek a Nagytemplom előtt felhúzott arénában, ennyire nívós tornának Debrecen még nem adott otthont. Pályára a lép a világ legjobb játékosainak zöme, 12-12 női és férfi együttes méri össze tudását.

A tornát felevezető pénteki sajtótájékoztatón a nemzetközi szövetség (FIBA) által az első számú férfi játékosként jegyzett Karlis Lasmanis elmondta: a lett válogatott egyértelmű célja az Európa-bajnokság megnyerése, főleg azután, hogy néhány napja a World Tour döntőjében bosszantó vereséget szenvedtek a szerbektől.

Harmadjára vagyok Debrecenben, és minden alkalommal örömmel térek vissza, mert nagyszerű az atmoszféra a város főterén

- mondta a világ egyik legjobb játékosa. Női „megfelelője” a francia, Ana Maria Filip szerint semmit nem jelent, hogy ők a címvédők, és tavaly szinte mindent megnyertek, mert Debrecenben minden csapat nulláról kezd. Kiemelte, hogy a magyar együttes az egyik legnagyobb riválisuk, a hazai pálya előnyét élvezve pedig még erősebb lesz. Érdekesség, hogy a magyar és a francia együttes már a csoportkörben összecsap.

Magyar esélyek

Károlyi Andrea női szövetségi kapitány elmondta, hogy bár a csapat az első lépést megtette az olimpiai selejtezőn való részvétel kiharcolásával, még nagyon sokat kell tenni ahhoz, hogy felszálljanak a tokiói olimpiára tartó gépre. Csirke Ferenc, a férfiak szakvezetője úgy fogalmazott, a magyar férfi válogatott hátrányból indul, mert az egyetlen a mezőnyben, amely nem speciálisan 3x3-as, hanem nagypályás játékosokkal áll fel.

 Egyetlen kivétel az elmúlt esztendőben a DEAC-ban játszó, a profi World Tour-sorozatban is érdekelt Ivosev Tamás, aki nagy erőssége lehet a magyar együttesnek, amely az orosz és a francia válogatottakkal küzd meg a csoportban.

Julien Debove, a FIBA 3x3-as szakágának kommunikációs igazgatója – akárcsak a hétfői sajtótájékoztatón – most is elmondta, hogy Debrecen a lehető legjobb helyszíne a 3x3-as nemzetközi viadaloknak, hiszen az impozáns Nagytemplom tövében kivételes atmoszférát teremt a közönség, amely az öt év alatt megtanulta ezt a játékot,

és vérmes, de szakértő szurkolóként viselkedik a lelátón, nagyszerű hangulatot teremtve.

Becsky István főszervező – elnézést kérve a külföldi vendégektől – reményét fejezte ki, hogy a magyar sikereknek tapsolhat a nagyérdemű az Európa-bajnokságon. A képviselő-sportvezető külön köszönetét fejezte ki a mintegy száz fős csapatának, amelynek tagjai reggeltől estig azon dolgoznak, hogy a közönség, a játékosok és a nemzetközi szövetség illetékesei kedvében járjanak.

A pénteki nap lesz az eddigi leghosszabb a debreceni 3×3-as rendezvények közül, hiszen a délelőtt kezdődő, és egészen koradélutánig tartó U23 Nations League után elkezdődnek a FIBA 3×3 Európa-bajnokság csoportmérkőzései. 

Az Európa-bajnokság pénteki programja

 • 16:30 Ünnepélyes megnyitó
 • 17:00 Oroszország – Spanyolország (női)
 • 17:20 Franciaország – Lengyelország (női)
 • 17:40 Szerbia – Németország (férfi)
 • 18:00 Hollandia – Spanyolország
 • 18:30 Olaszország – Spanyolország (női)
 • 18:50 MAGYARORSZÁG – Lengyelország (női)
 • 19:10 Lengyelország – Németország (férfi)
 • 19:30 Ukrajna – Spanyolország (férfi)
 • 20:00 Oroszország – Olaszország (női)
 • 20:20 Szerbia – Lengyelország (férfi)
 • 20:40 Hollandia – Ukrajna (férfi)
 • 21:00 Franciaország MAGYARORSZÁG (női)

Szóljon hozzá!

Hirdetés