Hirdetés

Hirdetés

Adatbányászatra indulnak Kémiaországba

Unideb.hu

2019.08.12. 19:18

Adatbányászatra indulnak Kémiaországba
Nagy Tibor és Kéki Sándor (Fotó: Unideb.hu)

Összetett anyagi rendszereket vizsgálnak új módszerrel.

Hirdetés

Hirdetés

Extrém komplex összetételű szerves minták vizsgálatára fejlesztettek ki új matematikai módszert korszerű adatbányászati eszközök felhasználásával a Debreceni Egyetem kutatói. Az új technológia polimerkémiában, anyagtudományban és analitikai kémiában is univerzálisan alkalmazható – írja az Unideb.hu.

Ez egyetemi portálnak Kéki Sándor, a Természettudományi és Technológiai Kar Alkalmazott Kémiai Tanszékének vezetője elmondta: az összetett kémiai és biológiai rendszerek vizsgálata komoly kihívást jelent, viszont ahhoz, hogy megértsük, hogyan viselkednek, mivel magyarázhatók a tulajdonságaik, azonosítai kell a rendszer összetevőit.

– A kőolaj vagy polimer-, kopolimerrendszerek akár több százezer vegyületet is tartalmazhatnak. A kőolaj komplexitását mutatja, hogy egyszerre megtalálhatók benne olyan komponensek, melyek a finomítás során, benzint, gázolajat, cseppfolyós gázt, aszfaltot, műanyag-alapanyagokat szolgáltatnak, emellett még sorolhatnánk az iparban és a mindennapi élet különböző területein használt, kőolajból előállított termékeket. A minták elemzésével olyan információkat nyerhetünk, melyek hatékonyabb finomítást és felhasználást tesznek lehetővé az ipari szereplők számára. Éppen ezért kezdtük el kutatni ilyen összetett anyagi rendszerek vizsgálatának új módszereit – közölte.

Mint Nagy Tibor adjunktus hozzátette, a vizsgált kopolimereket a gyógyszeriparban gyógyszerhatóanyagokat szállító segédanyagként alkalmazzák, így nagy jelentősége van, hogy megértsék ezen rendszerek tulajdonságait az összetétel függvényében.

Részletek az Unideb.hu portálon.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.