Hirdetés

Hirdetés

Történelmi pillanat a Debreceni Egyetem életében

civishir.hu

2019.07.25. 13:27

Történelmi pillanat a Debreceni Egyetem életében
(Fotó: Cívishír)

Több mint tízezer hallgatót vettek fel a jövő tanévre.

Hirdetés

Hirdetés

Az elmúlt évekhez képest mintegy 12 százalékkal több, az általános felvételi eljárás révén összesen 7 420 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a magyar nyelvű képzéseken a 2019/2020-as tanévben. Újdonság, hogy szeptemberben a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának 270 hallgatója is debreceni diákként kezdi el a tanévet. Ez azonban még emelkedik a határon túli képzésekre felvettek, illetve a pótfelvételivel bejutók számával. Angol nyelvű képzésekre 2 007 külföldi hallgatót vettek fel, számuk 10 százalékkal magasabb, mint tavaly.

Idén a Debreceni Egyetemre felvettek száma összességében már elérte a tízezret. 

– Az egyetemre az általános eljárás során sikeresen felvételizett 7 420 diák közül 5 883-an állami ösztöndíjas, 1 267-en pedig önköltséges formában tanulhatnak szeptembertől – mondta el Barta Elek oktatási rektorhelyettes a július 25-i sajtótájékoztatón. Idén az orvos- és egészségtudomány, a pedagógusképzés és a műszaki volt a legnépszerűbb képzési terület. A rektorhelyettes kiemelte: a felvételt nyert külföldi hallgatók száma is nőtt 10 százalékkal, a tavalyi 1 825-ről 2 007-re. A legnépszerűbb körükben továbbra is az orvosképzés.

A legtöbb elsőévest az intézmény Gazdaságtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Természettudományi és Technológiai, valamint Műszaki Kara iskolázza be a jövő tanévre. A Műszaki Karon mintegy 40 százalékkal több elsőévest vettek fel, mint tavaly; számuk 439-ről 611-re nőtt.

Barta Elek rektorhelyettes

– A legnagyobb magyarországi egyetemekre a nyári, általános felvételi eljárás keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vették fel a legtöbb diákot. Ezt követi a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem. A pécsi egyetemről még nem sikerült adatot szerezni – tette hozzá Barta Elek.

A legmagasabb, 460 volt a ponthatár az osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott angol nyelv és kultúra-olasz nyelv és kultúra tanár szakon. A kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász államilag finanszírozott nappali képzésen legalább 440 pontot kellett szerezni, míg a pszichológia alapképzés állami ösztöndíjas nappali tagozatán 436 pontra volt szükség a sikeres felvételihez. A legnépszerűbb mesterszak idén a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó és az egészségügyi menedzser. 

Jelentős változás az idei felvételi kapcsán, hogy a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kara kiválik a szolnoki intézmény szervezetéből és beolvad a Debreceni Egyetembe augusztus elsejei hatállyal.

Az új egység képzési helyként, Debreceni Egyetem Szolnok Campus néven integrálódik, ahol 270 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben. – Szolnok most sokkal rosszabb állapotban van, mint volt néhány évvel ezelőtt. Az egyetem egyik nagy értéke a turizmus-vendéglátás és a gazdaságtudományi képzés, de korábban volt gépészeti képzés is. Szeretnénk beindítani az egészségügyi képzéseket, így jelentős fejlődésre számíthat Szolnok az elkövetkezendő 3-5 évben – mondta Bács Zoltán kancellár.

Bács Zoltán kancellár

Szilvássy Zoltán rektor elmondta, a Debreceni Egyetemen az egészségipar mellé felzárkózott a járműipar, mint prioritás. Ez nemcsak autóipart jelent, hanem vasútgépészetet és repülőgépmérnöki képzést is. – Szolnok mind a kettőben nagyon komoly partner, hiszen az 1950-es évek közepéig vasútgépészeti műszaki egyetem működött a városban. Egyik fontos célunk, hogy az országban jórészt hiányzó képzést a Debreceni Egyetem újraélessze Szolnokon. A Honvédelmi Minisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal elég széles körben egyeztetett terv az, hogy a teljes járműipari képzés megjelenjen – tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Szilvássy Zoltán rektor

Augusztus 5-ig minden felvételiző értesítést kap arról, hogy elérhetővé vált az E-felvételi rendszerében az úgynevezett besorolási döntésről szóló határozat. Ez az a hivatalos értesítés, amely a felvételi eredményéről szól. A sikeres felvételizők az intézmény is elküldi a határozatot legkésőbb augusztus 8-ig.

Július 29-én elindul a pótfelvételi időszaka. Azok jelentkezhetnek, akik egy szakra sem kerültek be a felvételin, vagy be sem adták a jelentkezésüket. A pótfelvételin csak egy szakot lehet megjelölni. Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató hozzátette, a tanévet szeptemberben kezdő elsőévesek összlétszáma még emelkedhet az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi, a kihelyezett képzésekre történő felvétel, valamint a jogorvoslati eljárások során felvételt nyerőkkel. Csak e-felvételi eljárás keretében lehet jelentkezni július 29-e és augusztus 7-e között. Az intézményi vizsgák augusztus 12-21. között lesznek, a ponthatárok megállapítása pedig augusztus 26-ra várható.

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató

– Az eljárás rövidsége azt is jelenti, hogy nincs lehetőség hiánypótlásra, valamint csak önköltséges képzésre lehet jelentkezni. Ez alól egy kivétel van a Debreceni Egyetemen: az ápolás mesterképzési szak állami ösztöndíjas formában is indul, ez országosan kivétel. Van még egy új szak, mely az általános eljárásban nem indult – az Oktatási Hivatal a tavasz folyamán vette nyilvántartásba –, ez a marketing mesterképzési szak, melyre engedélyt kaptunk, hogy a pótfelvételi eljárásban önköltséges formában indíthassuk – zárta szavait Pósánné Rácz Annamária.

Debreceni EgyetemSzilvássy ZoltánBács ZoltánFelvételi ponthatároke-felvételi

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.