Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Történelmi pillanat a Debreceni Egyetem életében

| 2019. 07. 25. | 15:27:00
Több mint tízezer hallgatót vettek fel a jövő tanévre.
Történelmi pillanat a Debreceni Egyetem életében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évekhez képest mintegy 12 százalékkal több, az általános felvételi eljárás révén összesen 7 420 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a magyar nyelvű képzéseken a 2019/2020-as tanévben. Újdonság, hogy szeptemberben a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának 270 hallgatója is debreceni diákként kezdi el a tanévet. Ez azonban még emelkedik a határon túli képzésekre felvettek, illetve a pótfelvételivel bejutók számával. Angol nyelvű képzésekre 2 007 külföldi hallgatót vettek fel, számuk 10 százalékkal magasabb, mint tavaly.

Idén a Debreceni Egyetemre felvettek száma összességében már elérte a tízezret. 

– Az egyetemre az általános eljárás során sikeresen felvételizett 7 420 diák közül 5 883-an állami ösztöndíjas, 1 267-en pedig önköltséges formában tanulhatnak szeptembertől – mondta el Barta Elek oktatási rektorhelyettes a július 25-i sajtótájékoztatón. Idén az orvos- és egészségtudomány, a pedagógusképzés és a műszaki volt a legnépszerűbb képzési terület. A rektorhelyettes kiemelte: a felvételt nyert külföldi hallgatók száma is nőtt 10 százalékkal, a tavalyi 1 825-ről 2 007-re. A legnépszerűbb körükben továbbra is az orvosképzés.

A legtöbb elsőévest az intézmény Gazdaságtudományi, Bölcsészettudományi, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai, Természettudományi és Technológiai, valamint Műszaki Kara iskolázza be a jövő tanévre. A Műszaki Karon mintegy 40 százalékkal több elsőévest vettek fel, mint tavaly; számuk 439-ről 611-re nőtt.

Barta Elek rektorhelyettes

– A legnagyobb magyarországi egyetemekre a nyári, általános felvételi eljárás keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vették fel a legtöbb diákot. Ezt követi a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem. A pécsi egyetemről még nem sikerült adatot szerezni – tette hozzá Barta Elek.

A legmagasabb, 460 volt a ponthatár az osztatlan, nappali tagozatos, államilag finanszírozott angol nyelv és kultúra-olasz nyelv és kultúra tanár szakon. A kommunikáció és médiatudomány, valamint a jogász államilag finanszírozott nappali képzésen legalább 440 pontot kellett szerezni, míg a pszichológia alapképzés állami ösztöndíjas nappali tagozatán 436 pontra volt szükség a sikeres felvételihez. A legnépszerűbb mesterszak idén a pszichológia, az emberi erőforrás tanácsadó és az egészségügyi menedzser. 

Jelentős változás az idei felvételi kapcsán, hogy a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kara kiválik a szolnoki intézmény szervezetéből és beolvad a Debreceni Egyetembe augusztus elsejei hatállyal.

Az új egység képzési helyként, Debreceni Egyetem Szolnok Campus néven integrálódik, ahol 270 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben. – Szolnok most sokkal rosszabb állapotban van, mint volt néhány évvel ezelőtt. Az egyetem egyik nagy értéke a turizmus-vendéglátás és a gazdaságtudományi képzés, de korábban volt gépészeti képzés is. Szeretnénk beindítani az egészségügyi képzéseket, így jelentős fejlődésre számíthat Szolnok az elkövetkezendő 3-5 évben – mondta Bács Zoltán kancellár.

Bács Zoltán kancellár

Szilvássy Zoltán rektor elmondta, a Debreceni Egyetemen az egészségipar mellé felzárkózott a járműipar, mint prioritás. Ez nemcsak autóipart jelent, hanem vasútgépészetet és repülőgépmérnöki képzést is. – Szolnok mind a kettőben nagyon komoly partner, hiszen az 1950-es évek közepéig vasútgépészeti műszaki egyetem működött a városban. Egyik fontos célunk, hogy az országban jórészt hiányzó képzést a Debreceni Egyetem újraélessze Szolnokon. A Honvédelmi Minisztériummal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal elég széles körben egyeztetett terv az, hogy a teljes járműipari képzés megjelenjen – tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Szilvássy Zoltán rektor

Augusztus 5-ig minden felvételiző értesítést kap arról, hogy elérhetővé vált az E-felvételi rendszerében az úgynevezett besorolási döntésről szóló határozat. Ez az a hivatalos értesítés, amely a felvételi eredményéről szól. A sikeres felvételizők az intézmény is elküldi a határozatot legkésőbb augusztus 8-ig.

[Beillesztett cikk: Kinek öröm, kinek bánat: megvannak a felvételi ponthatárok!]

Július 29-én elindul a pótfelvételi időszaka. Azok jelentkezhetnek, akik egy szakra sem kerültek be a felvételin, vagy be sem adták a jelentkezésüket. A pótfelvételin csak egy szakot lehet megjelölni. Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató hozzátette, a tanévet szeptemberben kezdő elsőévesek összlétszáma még emelkedhet az augusztus 7-ig tartó pótfelvételi, a kihelyezett képzésekre történő felvétel, valamint a jogorvoslati eljárások során felvételt nyerőkkel. Csak e-felvételi eljárás keretében lehet jelentkezni július 29-e és augusztus 7-e között. Az intézményi vizsgák augusztus 12-21. között lesznek, a ponthatárok megállapítása pedig augusztus 26-ra várható.

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató

– Az eljárás rövidsége azt is jelenti, hogy nincs lehetőség hiánypótlásra, valamint csak önköltséges képzésre lehet jelentkezni. Ez alól egy kivétel van a Debreceni Egyetemen: az ápolás mesterképzési szak állami ösztöndíjas formában is indul, ez országosan kivétel. Van még egy új szak, mely az általános eljárásban nem indult – az Oktatási Hivatal a tavasz folyamán vette nyilvántartásba –, ez a marketing mesterképzési szak, melyre engedélyt kaptunk, hogy a pótfelvételi eljárásban önköltséges formában indíthassuk – zárta szavait Pósánné Rácz Annamária.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
Május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.