Hirdetés

Fesztiválfrigy és tudományos felfedezés az Egyetem Téren

civishir.hu

2019.07.17. 16:31

Fesztiválfrigy és tudományos felfedezés az Egyetem Téren
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Elstartolt a 12. Campus Fesztivál Debrecenben.

Hirdetés

Hirdetés

Az idei Campus Fesztivál látogatóit különleges műszerekkel és a tudományos felfedezés játékos formáival várja a Debreceni Egyetem. Az intézmény 30 standján valamennyi tudományterületből kapnak játékos ízelítőt a fesztiválozók – hangzott el a július 17-i megnyitón. Az Egyetem tér elnevezésű „okos” fesztiválhelyszín az előző években a leglátogatottabb nappali rendezvénytér volt a főbejárat mellett. A felsőoktatási intézmény kiállítói izgalmas programokkal készülnek, emellett 40 színpadi programot is kínálnak.

Csernoch László , az egyetem tudományos rektorhelyettese elmondta, meghatározó az intézmény számára, hogy részt vegyenek a fesztiválon, hiszen nemcsak klasszikus, elmélyült tudást szeretnének átadni a fiataloknak, hanem feladataik közé tartozik az is, hogy a napi kérdésekről beszélgessenek a látogatókkal.

Csernoch László megnyitotta az Egyetem Teret a Campus Fesztiválon

– Az Egyetem Tér megmutatja a Debreceni Egyetem különböző aspektusait; a karoktól kezdve a hallgatói szervezeteken át mindenki megjelenik a rendezvényen, ahol a közönség megismerkedhet a saját testével és az őt körülvevő világgal is. Úgy gondolom, az Egyetem Tér 2014 óta olyan unikumot hoz a fesztiválra, ami miatt mindenkinek érdemes kilátogatni – tette hozzá.

Közel 200 ember dolgozik azon, hogy a standokon folyamatosan szórakoztassák a közönséget. A szervezők igyekeztek úgy összeválogatni a programokat, hogy be tudják mutatni az egyetem sokszínűségét a sporttól kezdve az informatikán át a orvostudományig.

A Campus Fesztivál az intézmény ismertségének egy speciális, de meghatározó színtere, ahol lehetőség nyílik kötetlen és közvetlen ismerkedésre. Július 17-től a Nagyerdei Stadionban lévő UniFit előtti területen mintegy 1 200 négyzetméteren mutatkozik be az egyetem szinte valamennyi kara. A pavilonokban speciális eszközöket és kísérleteket próbálhatnak ki a látogatók, lesz 3D nyomtatás, sebészi műszerbemutató, szövettani metszet- és mikrobiológiai vizsgálat, elefántfogkrém és saját fejlesztésű műszaki mérőeszköz is. Újdonság az Egyetem Tér kínálatában a tisztaság mikrobiológiai ellenőrzése, a Sporttudományi Koordinációs Intézet fizikai állapotfelmérése. A Biomechanikai Laboratórium 3D eszközöket és alkalmazási lehetőségeiket vonultatja fel, a Nemzetközi Sarok pedig távoli országokat varázsol a fesztiválhelyszínre. 

Mondj igent!

A továbbtanulóknak és érdeklődőknek kialakított külön pavilonban elsősorban az intézménnyel és felvételivel kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők. Játékos tesztjeivel és a korábban is sikeres „részeg szemüveggel” ismét kitelepül a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár speciális memóriajátékkal érkezik, a „Hétpróbás” néprajzosok népi színezővel készülnek. Aki egészségi állapotára kíváncsi, különböző szűréseken, méréseken és vizsgálatokon, vagy akár alkoholteszten is áteshet. Idén sem marad el a „fesztiválfrigy”: az „Egypár” programnak köszönhetően tavaly 150 fesztiválházasság köttetett az Egyetem Téren.

Az egyetemi kiemelt helyszínek egyike az idén 100 éves egyetemi sportklub, a DEAC standja. A sportegyesület napközben játékos versenyekkel, nyereményjátékokkal várja a fesztiválozókat. A klub logójával vagy az egyetemi címerrel díszített pólókhoz is könnyen hozzá lehet majd jutni. Idén első alkalommal a fesztivál területén kívül is megjelenik programjaival az egyetem: a Békás tónál a Campus Art várja a színház és irodalom iránt érdeklődőket, a Nagyerdei Kultúrparkban kialakított Campus Kid-ben pedig a legkisebbeknek készül különleges kínálattal az intézmény Természettudományi és Technológiai Kara és két roma szakkollégiuma.

Hajnalig tartó szórakozás

Az egyetemi standok a fesztivál minden napján 14 órától várják a látogatókat, az Egyetem Tér színpada pedig délután fél 4-től hajnalig kínál folyamatos programot: egymást váltják majd a könnyűzenei koncertek, a beszélgetős és szórakoztató műsorszámok. Fellépnek a Dumaszínház sztárjai, az Android együttes, a Prano Graszt, a Kistehén, az Európa Kiadó és a Mystery Gang, az AudMax sorozat pedig minden nap meglepetésvendégekkel készül: csütörtökön Beck Zolival (30Y) és a Punnany Massif frontembereivel beszélgetünk, pénteken Hajós András látogat el a fesztiválra, szombaton pedig a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője, Temesi Dóra árul el részleteket a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramról. Hajnali 1 órától pedig mindig karaoke party zárja a programot az Egyetem Tér színpadán.

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.