Hirdetés

Fegyházba mennek a Thomas Mann utcai idősek kirablói

civishir.hu

2019.06.05. 12:07

Fegyházba mennek a Thomas Mann utcai idősek kirablói

Ítélet Debrecenben. Feltételes szabadságra sem bocsáthatók.

Hirdetés

Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2017 áprilisában, valamivel éjfél után jelent meg a Thomas Mann utcai Nyugdíjasok házánál, Debrecenben. Átmászott a kerítésen, majd a nyitva hagyott bejárati ajtón át bement az épületbe. Az egyik emeleti garzon rácsos biztonsági ajtajában benne volt belülről a kulcs, a bejárati ajtó pedig be sem volt zárva, a vádlott így jutott be a lakásba. A konyhában magához vette az ott lakó néni mobiltelefonját, majd a nappaliba ment. Az asszony az üvegajtón keresztül észlelte a betolakodót, felkiáltott, így B. L. elmenekült.

Bő három héttel később, újra az éjszaka közepén, B. L. visszatért az otthonba. Az egyik földszinti garzon nem volt kulcsra zárva, csak a biztonsági láncot kellett kiakasztani, így jutott be egy 95 éves nénihez, aki aludt, de felébredt a zajra és számon kérte a vádlottat. B. L. meg akarta szerezni az értékeit, de félt attól, hogy az asszony segítséget hív, ezért párnát nyomott az arcába. A sértett kérte, hogy ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent. A vádlott magához vette az ágyon talált pénztárcák tartalmát, az idős néni lehúzta 4 gyűrűjét is, melyeket odaadott a férfinak, aki 112 ezer forinttal és 88 ezer forint értékű ékszerrel távozott.

Nyolc tábla csokoládé

2017 májusában, hajnalban mindkét vádlott megjelent az otthonnál. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége lepihentek. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, felvették a magukkal hozott kesztyűt és a sapkát, majd benyomták a lakás bejárati ajtaját. A garzonba lépve B. L. azonnal értékei átadását követelte az asszonytól, és hogy ennek nyomatékot adjon, kezeit a sértett nyakára, arcára nyomta és megütötte az idős nőt. Az asszony felült az ágyban, B. L. erre felállította, és a földre lökte. Eközben R. J. kutakodott a garzonban, majd a férjet akarta rábírni, hogy adja át értékeiket. Többször megütötte, s az ágyra nyomta. Felesége közölte velük, hogy férje nem tud beszélni, erre B. L. felemelte a földről, majd férje mellé lökte az asszonyt. Mindkét vádlott kutatni kezdett, végül magukhoz vették a házaspár laptopját, egy hangszóró szettet és 20 ezer forint készpénzt. Elvittek egy halláskárosultak részére kifejlesztett telefont is, illetve 8 tábla csokoládét. Az értékeken a két vádlott egyenlő arányban osztozott. A laptopot R. J. rokonának ajándékozta, amit a rendőrség később lefoglalt.

Ítélet első fokon

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2018 szeptemberében

  • B.L. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás és rablás bűntette, valamint lopás vétsége miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőt 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
  • R. J. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőt 13 év fegyházbüntetéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta.

A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2019 februárjában mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében is. A törvényszék büntető tanácsa egyebekben sem a büntetés súlyosítását, sem annak enyhítését nem tartotta indokoltnak. Az ítélet ellen a vádlottak enyhítésért, védőik pedig a magánlaksértés bűntett ügyében bűnösség megállapítása miatt fellebbeztek.

A Debreceni Ítélőtábla június 5-én helybenhagyta a másodfokú ítéletet.
Thomas Mann utcaidősek háza

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.