Hirdetés

Hirdetés

Ez lesz a Debreceni Sportuszoda korábban ígért bővítéséből

Cívishír

2019.06.27. 13:33

Ez lesz a Debreceni Sportuszoda korábban ígért bővítéséből
A 12 éve épült Debreceni Sportuszoda (Fotó: Facebook)

A Csokonai Színház fejlesztése többe kerül majd az eddig gondolt összegnél, célzott rá a polgármester.

Hirdetés

Hirdetés

Egyelőre nincs pénz a Debreceni Sportuszoda korábban hangoztatott bővítésére, vagyis egy másik 50 méteres fedett medence kialakítására a Zákány utcai létesítményben.

A beruházást négy évvel ezelőtt két ütemben szerették volna megvalósítani: előbb 297 millióból megcsinálni a medencét, majd csarnokot és kiszolgáló helyiségeket épteni köré 760 millió forintból. Az elképzelést azonban a második ütem forráshiánya miatt nem sikerül realizálni, miközben az elsőre a Debreceni Sportcentrum Kft. már megszerzett 207 millió forint tao-forrást (a teljes projekttel 2020 nyarára kellett volna elkészülni).

A bővítés tehát elmarad, viszont, hogy a tao-pénzt nem vesszen el, 90 millió forint önerővel kiegészítve korszerűsítik belőle a meglévő, 12 éve épült sportuszodát. A pénzből egyebek mellett árnyékolják a medenceteret, felújítják az öltözőkabinokat és a szekrényeket, a szaunát, a burkolatokat, a gépészetet. Minderre a június 27-i önkormányzati közgyűlés is rábólintott, illetve Becsky Andrást újabb 5 évre megválasztották a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetőjének.

Becsky István (Fidesz-KDNP), Becsky András testvére (balra) nem vett részt a sportcentrum ügyvezetőjéről tartott szavazáson (Fotó: Cívishír)

A szavazás előtti hozzászólásában Ágoston Tibor (független) aggodalmát fejezte ki a bővítés elmaradása miatt, mondván, félő, a beruházásból így belátható időn belül semmi nem lesz. Miközben a város – folytatta – olyan fejlődési pályán van, amikor az uszodai szolgáltatások iránti igény nő, a kisebb debreceni létesítmények pedig nem tudják azt kielégíteni.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester úgy reagált, a beruházás a 2019-2024-es önkormányzati ciklus napirendjén marad, de a 2020-as megvalósítást felelősen nem ígérheti. Egy új fedett 50 méteres medence megépítéséhez a mai árakon legalább félmilliárd forint saját erő kellene, azonban annyi folyamatban lévő más beruházás jelentkezhet komoly plusz költségigénnyel, hogy inkább azokra kell összpontosítani – derült ki a szavaiból.

A politikus hangsúlyozta, egyre-másra szembesülnek azzal, hogy a különböző beruházások évekkel korábbi költségbecslései az építőipari árak megugrása miatt nem tarthatóak, kiegészítésre szorulnak, ami leköti az önkormányzati forrásokat.

Egyben arra is utalást tett, hogy a Csokonai Színház 2020-ban megkezdődő teljes megújítása sem telik majd ki abból a 2015-ben kalkulált 6,35 milliárd forintból, amit a kormány a Modern Városok Programban biztosított a célra. Egy megkezdett színházfejlesztést azonban nem lehet félúton abbahagyni – tette hozzá.

Megjegyezte továbbá, hogy a jövőre átadandó Nagyerdei Strandfürdőben több 33 és 50 méteres úszópálya is épül, amelyek igénybe vehetőek lesznek majd úszójeggyel a kevésbé zsúfolt napszakokban.

RaL

közgyűlésDebrecenuszodaPapp LászlóÁgoston Tibor

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.