Hirdetés

Hirdetés

Biztonságos környéken lakik? Ellenőrizze!

civishir.hu

2019.05.23. 11:13

Biztonságos környéken lakik? Ellenőrizze!

Debreceni lakosok is böngészhetik a rendőrség interaktív térképét.

Hirdetés

Hirdetés

Megújult a bűnügyi és baleseti interaktív térképtár, a rendőrségi térképek május 23-tól a terkep.police.hu oldaláról érhetők el, júliusig tesztüzemben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Megújult, felhasználóbarát formában jelennek meg a bűnügyi és baleseti interaktív térképek.

A látogatók maguk választhatják ki, milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket mutasson a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetnek a számukra érdekes településekre, csaknem utcaszintű pontossággal.

Az adatok 30 napos késleltetéssel jelennek meg, és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. A bűnügyi információkat alapértelmezetten egy ponttérképen mutatják meg, de értelmezésüket, elemzésüket halmazokba rendezetten vagy hőtérképes nézetben is megjeleníthetik. Közölték, a tesztüzem lezárása után a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Emellett a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, amelyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval. 

Az ORFK közleménye szerint a térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető. A térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

A digitális térképészeti rendszer publikálásával az elektronikus megoldások terén is erősíti a rendőrség a szolgáltató jellegét, az inNOVA projekt keretében létrehozott alkalmazásokkal a hazai e-közigazgatási fejlesztésekhez csatlakozik. Az információtechnológiai biztonság a rendőrségi térképtár Kormányzati Adatközpontban történő elhelyezése által garantált.

A rendőrségi térképtár az 5,148 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozott, a rendészeti tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek továbbfejlesztését, a hozzá kapcsolódó elektronikus fejlesztéseket magában foglaló inNOVA projekt első, a nyilvánosság számára is elérhető eleme.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.