Hirdetés

A jövő agrárbáróit bocsátották ki Debrecenben

2019.05.31. 16:05

A jövő agrárbáróit bocsátották ki Debrecenben
Az agráriumnak is szakképzett munkaerőre van szüksége (Fotó: mti)

A végző technikusok csaknem fele jelentkezett a DE agrárképzéseire.

Hirdetés

Hirdetés

Öt évig tartó középiskolai képzést követően 42 diák vett át technikusi oklevelet pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma technikus kibocsátó ünnepségén.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a végzősök "hamarosan a munkahelyeken lesznek főszereplők". Utalt rá, hogy a magyar gazdaság példaértékűen teljesít, az 5 százalékot meghaladó növekedésben nagy szerepe van az agráriumnak.

Ugyanakkor "a folytatáshoz kellenek a fiatalok, az idősödő gazdatársadalom várja a fiatal segítőket", akik praktikus tudással, például informatikai ismeretekkel felvértezve, a tapasztalt gazdákkal együttműködve vehetnek részt az ágazat fejlesztésében

- sorolta a lehetőségeket Bodó Sándor hangsúlyozva, hogy a gazdaságnak szakképzett munkaerőre van szüksége, a szakképzettség, így a technikusi végzettség nagyobb esélyt biztosít az elhelyezkedésben.

Bács Zoltán, a DE kancellárja emlékezetett rá, hogy a Pallagon működő  Balásházy mezőgazdasági szakközépiskola fenntartását 2009-ben vette át az egyetem a várostól, a képzés három technikusi területen - mezőgazdasági, élelmiszeripari és pénzügyi-számviteli - folyik.

Az egyetem fontosnak tartja a tanulási körülmények javítását, a kollégium felújítása után tervezik egy soportcsarnok felépítését, illetve a Balásházy főépületének felújítását

- fűzte hozzá a kancellár, aki a további tanulás fontosságára is felhívta a fiatalok figyelmét, és bejelentette, hogy a végző technikusok csaknem fele jelentkezett a DE agrárképzéseire.

Filep Miklós, a gyakorló középiskola igazgatója a bizonyítványok, oklevelek átadása előtt elmondta: az idén végzett technikusok közül többen a munkaerőpiacon megjelenve, illetve új vállalkozóként, vagy a meglévő családi vállalkozásokba bekapcsolódva végzik a jövőben a munkájukat.

agráriumBalásházy

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.