Hirdetés

Aggasztóan nő a zaj Debrecenben

civishir.hu

2019.04.13. 11:55

Aggasztóan nő a zaj Debrecenben
Az Erzsébet utca a város egyik ütőerének a része, jó ideig még nagyon zajos marad (Forrás: Google)

Intézkedési terv kerül a közgyűlés elé a problémával kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

Egy 2017-es felmérés alapján nagyot nőtt a stratégiai küszöbértéket meghaladó zajterhelésnek kitett utcák száma Debrecenben.

A megyeszékhelyen a közlekedésből eredő zaj okozza a problémát. Míg 2013-ban 3 „különösen magas” zajterhelésű utca volt, addig négy évvel később 4 (az Erzsébet, a Hajnal, a Nyíl és a Rakovszky Dániel utcák). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy napközben a 65 decibeles küszöbérték helyett legalább 75 decibelt mértek.

A korábbi 24-hez képest 36-ra emelkedett a „nagyon magas” (65-70 decibel felett) zajterhelésű utcák száma, míg „magas” minősítésűek is majdnem megduplázódtak a korábbi 36-ról. Megjegyzendő, sok esetben nem teljes utcákról, hanem azok egy szakaszáról van szó. A felmérés adatai alapján a 65 decibel feletti zajterhelésnek kitett utcákon – több mint 3 ezer épületben – körülbelül 36 ezren laknak. E területen 9 óvoda és bölcsőde mellett 30 iskola is megtalálható. 

Megjegyzendő, a gépjárművek száma 1999-hez képest majdnem megduplázódott Debrecenben, s ebben nincsenek benne az agglomerációból érkezők. 

A zajtérképet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. készítette. Az önkormányzatnál ezzel összefüggésben intézkedési tervet is kidolgoztak, mely elfogadása április 18-án kerül a debreceni közgyűlése elé.

RaL

közgyűlésDebrecenzaj

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.