Hirdetés

Hirdetés

Világszínvonalú fejlesztés a Debreceni Egyetem részvételével

civishir.hu

2019.03.05. 12:47

Világszínvonalú fejlesztés a Debreceni Egyetem részvételével
(Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Az új eszköz használatával növelhető a betegbiztonság.

Hirdetés

Hirdetés

Az általános műtétek során használt izomlazítók hatásainak pontos megfigyelésére alkalmas monitort fejlesztett ki a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, valamint a világhírű Mayo Klinika közreműködésével egy svéd cég. A Senzime műszere a műtét végén pontosan jelzi, mikor képes a beteg újra önállóan lélegezni.

Az innovatív monitor használatával jelentősen növelhető a betegbiztonság. 

Fülesdi Béla

– Világszerte mintegy 70 millió altatásos műtétet végeznek egy év alatt, amelyek során az altatószerek és fájdalomcsillapítók mellett az izomműködés kiiktatásához szükséges gyógyszereket is alkalmaznak. Az úgynevezett izomrelaxánsok használatával a műtét elején könnyebb és biztonságosabb a lélegeztetéshez szükséges cső behelyezése. Az izomlazító azt is biztosítja, hogy a műtét során ne történjenek a sebészi beavatkozást zavaró akaratlan mozgások – mondta Fülesdi Béla, az aneszteziológiai és intenzív terápiás klinika igazgatója.

Sorin Brull

Sorin Brull, a Mayo Klinika munkatársa hozzátette: előnyös hatásaik mellett az izomrelaxánsok alkalmazásainak veszélyei is lehetnek a műtét végén és a betegek harmadánál enyhébb, vagy súlyosabb szövődmények alakulhatnak ki. A szervezetben maradó izomlazítók hatásának felismerése fontos betegbiztonsági kérdés, ezért a műtétet követő monitorozás minden olyan esetben elkerülhetetlen, amikor a beteg a beavatkozás során valamilyen izomlazítót kap.

A problémára egyedülálló megoldást jelent az a speciális, új típusú monitor, amelynek fejlesztésében a Debreceni Egyetem munkatársai is részt vettek.

A debreceni szakemberek az amerikai Mayo Klinika aneszteziológiai munkacsoportjával közösen kapcsolódtak be a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektbe, mivel a két intézmény 2014 óta több tudományos kutatásban is együttműködik. 

– A svédországi Senzime által gyártott TetraGraph nevű műszer egyebek mellett pontosan jelzi azt a fázist a műtét végén, amikor a beteg már képes légzéstámogatás nélkül, önállóan lélegezni. Az ötéves magyar-amerikai-svéd kooperáció alatt a debreceni klinikán számos mérést végeztek a készülékkel műtéti, illetve műtőn kívüli körülmények között – tette hozz Fülesdi Béla.

A betegágy melletti vizsgálatok eredményei alapján a gyártó jelentős fejlesztéseket valósított meg a készüléken, amíg a végleges, mindennapi használatra alkalmas monitor elkészült. Az innovatív műszer alkalmazásának köszönhetően várhatóan jelentősen fokozható a betegbiztonság, valamint csökkenthetők a szövődmények kezelésével járó járulékos költségek.

Pia Renaudin

– A készülék nemrég megkapta az Európai Unió forgalmazási engedélyét, így a klinikai alkalmazását több európai országban is elkezdték, és folyamatban van az amerikai orvostechnikai engedélyeztetés is – mondta Pia Renaudin, a Senzime cég munkatársa. A mostani fejlesztés azért is jelentős, mert a betegbiztonságot javító innovatív monitor olyan eszköz, amely megfizethető, gyakorlatilag egy számítógép áráért – kétezer euróért – beszerezhető.

Magyarországon jelenleg 3 ilyen monitort használnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A sikeres együttműködés folytatásaként az egyetem, a Mayo Klinika és a Senzime további monitorozási technikák fejlesztését tervezi.

Galéria

Debreceni EgyetemfejlesztésSenzime

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.