Hirdetés

Eltűntek a szegények az egykori debreceni gettóból?

civishir.hu

2019.02.20. 08:30

Eltűntek a szegények az egykori debreceni gettóból?
A napirendi pont két városrészt érint (Forrás: Google)

Egy előterjesztés alapján úgy tűnik, már a Nagysándor-telep és a Vulkán-telep sem a régi.

Hirdetés

Nemhogy 30, de még öt családot sem sikerült találnia a debreceni önkormányzatnak a Nagysándor-telepen és a Vulkán-telepen, hogy bevonhassa őket egy megnyert uniós szociális programba. Ezért a városvezetés elállna attól az 590 millió forintos vissza nem térítendő támogatást tartalmazó programtól, amely „szocális városrehabilitáció” címkével szerepelt az elképzelések között, s 30 szociális bérlakás kialakítását, felújítását ígérte. 

A pénz már meglett volna, de feltételként szerepelt, hogy az ingatlanokba egy másik program jóvoltából egyéni fejlesztési tervvel rendelkező, szociális munka keretében dolgozó személyek (családok) költözzenek. Márpedig az előírás szerint a költözésbe kizárólag olyanok lettek volna bevonhatók, akik annak időpontja előtt már legalább egy évvel életvitelszerűen e két – szegényként elkönyvelt –városrészben laknak. A városvezetés a forrást nem hagyná elveszni, javaslatuk szerint a pénzt inkább az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére kellene költeni.

Az eredeti pályázattól való elállásról és az anyagiak másfajta felhasználásról a debreceni közgyűlés határoz február 21-én.

Megjegyzendő, a két városrész régebben a rossz hírű debreceni negyedek közé tartozott, de a 90-es évek végétől kezdve nagyon sok szegény családot „kilapátoltak” a városból az ingatlanfejlesztések. Az önkormányzat is igyekezett felvásárolni ingatlanokat olyanoktól, akiket nem szívesen láttak Debrecenben. Mára ezek az utcák sokat változtak az előnyükre. Természetesen lehetséges, hogy nincs a feltételeknek megfelelő számú, a programba bevonható szegény. Az ugyanakkor nem azt jelenti, hogy 30 rászoruló sincs a két városrészben.

RaL

közgyűlésDebrecenNagysándor-telepVulkán-telep

Szóljon hozzá!

Hirdetés