Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debrecenieknek is jutott egy szelet a 2-es villamosból

| 2019. 02. 26. | 14:52:00
Ezt a szülinapost mindenki ismeri a városban!
A debrecenieknek is jutott egy szelet a 2-es villamosból
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén 5 éves a debreceni 2-es villamos, 10 éves a DKV színeiben az autóbusz-közlekedés, valamint 135 éves a társaság. Ennek kapcsán a DKV Zrt. a jubileumok évének nyilvánította 2019-et, és az évforduló alkalmából február 26-án a 2-es villamost egész nap díjmentesen vehetik igénybe az utasok – hangzott el a cívisváros főterén megtartott sajtótájékoztatón.

Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, a kettes villamos projekt Debrecen egyik legnagyobb beruházása volt és utalt arra, hogy a 70-es évek elhibázott közlekedéspolitikájának köszönhetően az addigi hat villamos vonal felszámolásra készült, utána egy villamos vonal maradt.

– Joggal viccelődtek velünk az ide látogatók, melyik villamossal szeretnénk utazni, hiszen csak az egyessel tudtunk. Ez a helyzet öt éve változott, és azt lehet mondani, a debreceniek megszerették az új villamost, melynek többféle járulékos hatása is van. Olyan városrészeket tudtunk becsatolni a kötött pályás helyi közlekedésbe, mint a Vénkert, az Újkert, a Sestakert, a Nyulas, ezáltal új lehetőségeket kaptak az ott lakók és egy szervesebb összeköttetést a városközponttal.
Hozzátette, egy zéró e-missziós közlekedést jelent a villamos vonal, évente egy tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesül a város azzal, hogy a korábban használt autóbuszokat kiváltották a villamosokkal.

Zárszóként megemlítette, hamarosan foglalkozni kell a 3-as villamos vonal ügyével is.

Kósa Lajos, térségi országgyűlési képviselő elmondta, a közösségi közlekedés fejlesztése lehet az egyetlen hosszútávú megoldás arra, hogy Debrecen élhető város maradjon, mert a gépjárműforgalom sokkal nagyobb mértékben növekszik, mint amit az úthálózat kapacitása elbír.


– A kormány arra kérte fel a minisztériumot, tavasszal tegyen javaslatot az intermodális központok fejlesztése kapcsán – ebben a debreceni is benne van –, jelentős mértékben azért, mert nyilvánvaló, hogy a korábban megtervezett főpályaudvar nem számolt azokkal a fejlesztésekkel, melyekről ma már tudjuk, hogy bekövetkeznek. Meg kell vizsgálni Debrecen-Nagyvárad közvetlen vasúti összeköttetését és az intermodális csomópont kapcsolatát. A kormány azt a tervet rendelte meg a minisztériumtól, hogy a Debrecen-Nagyvárad összeköttetést valamiféle tram-train megoldással gondoljuk végig – mondta Kósa Lajos.

Hozzátette, ugyanez a helyzet a BMW-gyár létesítése esetén Balmazújváros felé. Első lépésben legalább a BMW-telephelyig, de néhány éven belül Balmazújvárosig meg kell vizsgálni a tram-train kiépítésének lehetőségét, és ugyanez a helyzet Hajdúböszörmény kapcsán.

A környezetbarát villamosvonalon nem volt mindig zökkenőmentes a közlekedés, hiszen az elmúlt öt évben összesen 130-szor érte baleset a 2-es villamost, amit legnagyobb részben az autósok okoztak, de kerékpárosok és a gyalogosok is okozóik voltak ennek az esetszámnak. Öt év alatt minden CAF villamost legalább ötször összetörtek, a leggyakrabban a Thomas Mann utcán, a Piac utcán, valamint a Bethlen utca és a Hunyadi János utcai kereszteződésnél. Az elmúlt évek statisztikái szerint a legtöbb esetben az okozza a balesetveszélyes helyzeteket, hogy a gépjárművezetők nem adják meg az elsőbbséget az érkező villamosnak, illetve a kerékpárosok és gyalogosok lazábban veszik a közlekedési szabályokat.

Ennek okán a DKV Zrt. a Debreceni Rendőrkapitánysággal közösen elindította Vigyázz rám! kampányát, mely a 2-es villamos baleseteire, a KRESZ szabályainak betartására, a szabályos közlekedésre hívja fel a figyelmet.

2013-ban több mint 101 millió volt az utazások száma az összes járművön, ebből 11 millióan a villamos közlekedést választották. Egy évvel később, a 2-es villamos elindulásával mintegy 2 millióval nőtt az összes utazás száma. Megfigyelhető, hogy átrendeződött a személyszállítási statisztika: a 103 millió utasból 20 millióan a villamost választották. Ez azt jelenti, a villamoson utazók száma egy év alatt 9 millióval nőtt a 2-es villamosnak köszönhetően, de a 31-es és 32-es autóbuszjáratok kiesésével jelentősen csökkent az autóbusszal utazók tábora. 2018-ban már több mint 20 millió utazás történt a villamosokon.

Gémesi Levente, az Innovációs és Technológiai Minisztérium osztályvezetője átadta Nagy Attilának a DKV Zrt. március 1-től érvényes vasútbiztonsági engedélyét és tanúsítványát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.