Hirdetés

Szolnoknak is jut a debreceni BMW-ből

unideb.hu

2019.01.31. 10:40

Szolnoknak is jut a debreceni BMW-ből

A szolnoki gazdálkodási kar a Debreceni Egyetem campusaként folytatná.

Hirdetés

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem és Szolnok önkormányzata január 30-án. Az együttműködés célja a térség gazdaságfejlesztésének támogatása kiemelten az oktatás és innováció területén.

A Debreceni Egyetem és Szolnok város vezetése között 2018 nyarán indultak tárgyalások a város gazdaságfejlesztéséről, valamint a rendelkezésre álló állami infrastruktúra jobb kihasználtságának lehetőségeiről. Az egyeztetések apropóját az adta, hogy

a Debreceni Egyetem a műszaki és innovációs törekvéseihez a BMW történetének legmeghatározóbb fejlesztőmérnökét, a szolnoki születésű és szolnoki díszpolgár Anisits Ferencet kérte fel.

–Nagy öröm, hogy az egyetemen keresztül bekapcsolódhatunk Kelet-Magyarország gazdaságfejlesztésébe. Ehhez nélkülözhetetlen a Debreceni Egyetem, amely tudásbázisával a térség innovációs ökoszisztémájának hajtómotorja lesz – mondta el Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a hirek.unideb.hu-nak a megállapodás január 30-ai aláírása után. A városvezető hozzátette: a következő hónapok feladata lesz kidolgozni, hogy a szolnoki felsőoktatás, illetve a város vasútgépészeti tradíciója miként tud hasznos részévé válni a debreceni felsőoktatásnak és a régió iparfejlesztésének. A polgármester hozzátette, céljuk, hogy Szolnok városa is részesüljön a BMW által biztosított pozitív lehetőségekből.

Miskolc, Nyíregyháza, a Partium következhet

A kelet-magyarországi programhoz kapcsolódóan nemcsak Szolnokon, de Miskolcon, Nyíregyházán, illetve a határon túl, a Partiumban is vizsgálják a fejlesztési lehetőségeket. A térség gazdaságfejlesztése kapcsán kormánybiztosként tevékenykedő Palkovics László miniszter kezdeményezésére január elején létrehozott nemzetpolitikai munkacsoport – melynek Pósán László országgyűlési képviselő és Bács Zoltán kancellár is tagja – koordinálja a városok és az egyetem által javasolt fejlesztési stratégia összehangolását és kidolgozását.

– Meg vagyunk győződve arról, hogy ez a program rendkívül pozitív hatással lesz az érintett megyei jogú városok és a szomszédos, határon túli területek együttműködésére mind a gazdaság-, mind a képzés-, mind a kutatásfejlesztés területén – mondta el Bács Zoltán kancellár.

Az aláírás kapcsán Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora jelezte: a Neumann János Egyetem véleményére és a fenntartó jóváhagyására várnak azzal kapcsolatban, hogy a szolnoki gazdálkodási kar a Debreceni Egyetem campusaként folytatja a munkát a következő tanévtől. Az egyetemi vezető bízik benne, hogy a tervezett integráció – melyet a debreceni intézmény szenátusa a közelmúltban támogatásáról biztosított – a lehetőségek bővülését hozza a Debreceni Egyetem, a szolnoki felsőoktatás és az Észak-alföldi régió számára egyaránt.
SzolnokBMW

Szóljon hozzá!

Hirdetés