Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világ minden tájáról érkeztek kutatók Debrecenbe

| 2019. 01. 11. | 19:59:00
Háromnapos nemzetközi konferenciát tartanak a DAB Székházban.
A világ minden tájáról érkeztek kutatók Debrecenbe
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ivari szerepek evolúciójának új kutatási irányai címmel január 11-én megkezdődött a II. Élvonal Konferencia. A partimadarak szociális viselkedésével foglalkozó nemzetközi kutatási programhoz kapcsolódó rendezvényre a világ minden tájáról érkeztek.

Többek között a madagaszkári lemurok nemi szerepeiről, a spanyol zöldgyíkok párválasztásáról, az édesvízi hidrák ivarváltásáról és a kakukkok utódgondozásáról is szó lesz a háromnapos nemzetközi konferencián a DAB Székházban.

A Debreceni Egyetem etológus professzora, Székely Tamás vezetésével tavaly kezdődött a partimadarak szociális viselkedésével foglalkozó nemzetközi kutatás. A programot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe tartozó kutatók támogatását célzó Élvonal Kutatói kiválósági program keretében 11 másik hazai kutatás mellett – egyedüli debreceniként – 229 millió forinttal támogatja.

– A mostani rendezvényen a nemi szerepek viselkedésbeli aspektusairól: az udvarlásról, a párokért folytatott versengésről, a „fitogtató” viselkedésről, a pár tagjai közötti kötődésről és az utódgondozásról hallhatnak előadásokat a résztvevők. Meghívásunkat több, a nemi szerepek témakörében szakértőnek számító tudós elfogadta a világ minden tájáról, így számos különleges fajt és kutatási módszert mutatnak be – sorolta Székely Tamás professzor.

Az etológus a rendezvény pénteki megnyitóján bemutatta az evolúcióbiológia és viselkedésökológia fejlődésének meghatározó állomásait, valamint felidézte a Debreceni Egyetemen folyó evolúcióbiológiai oktatás és kutatás kezdeteit, kiemelve Varga Zoltán professzor iskolateremtő tevékenységét. Az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék professzor emeritusza nyitóelőadásában többek között a megváltozott ivararány evolúciós hátteréről beszélt a lepkék esetében.

Szombaton a partimadarak szociális viselkedésével foglalkozó nemzetközi kutatás részleteiről számolnak be a programban résztvevő hazai és külföldi kutatók, különös tekintettel a Science nemzetközi tudományos folyóirat címlapján megjelent, a klímaváltozásnak a partimadarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatását bizonyító kutatási eredményekre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.