Hirdetés

Díjazta az NI a jövő Debrecenben képzett, remek mérnökeit

civishir.hu

2018.12.13. 16:24

Díjazta az NI a jövő Debrecenben képzett, remek mérnökeit
Fotók: Fejes Márton

Tíz fiatal munkáját értékes eszközökkel ismerte el az amerikai cég.

Hirdetés

Hirdetés

Idén már 32 fiatal jelentkezett arra a National Instruments ipari alkalmazást támogató laboroktatásra, amelyet 2016 óta negyedik alkalommal hirdettek meg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán. A gyakorlat többek között azért is rendkívül népszerű, mert a hallgatók az iparban dolgozó mérnököktől közvetlenül kapják meg a gyakorlati ismereteket és az órákon a legkorszerűbb eszközöket használhatják. A Debreceni Egyetem és az NI Hungary Kft. közötti együttműködés jó példa arra, hogyan lehet minél színvonalasabb a villamosmérnök képzés Magyarországon és hogyan szerezhetnek piacképes tudást a fiatal pályakezdők.

A villamosmérnök hallgatók gyakorlati ismereteinek elmélyítését támogató kurzus zárása alkalmából Dr. Szabó István, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Kar Fizikai Intézetének igazgatója elmondta, hogy az a tudás, amit az NI Hungary Kft. idehoz az egyetem falai közé abban is segít, hogy a villamosmérnök képzés  lépést tudjon tartani az elektronika exponenciális ütemű fejlődésével. Ennek a jelentősége pedig óriási, mert azok a fiatalok, akik itt végeznek a magyar mérnökszakma hasznos képviselői lehetnek.

Jó fizetésért sem kell külföldre menni

Az NI Hungary Kft. Debrecenben az elsők között kapcsolódott be a Debreceni Egyetem mérnökképzésébe. A cég munkatársai több mint 10 éve oktatnak az egyetem műszaki és informatikai karain, illetve országos és nemzetközi robotprogramozási versenyeket szerveznek meg az egyetemi hallgatók részére. Az NI kutatás-fejlesztési részlegének fejlesztőmérnökei 2016 februárja óta a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológia Karán oktatnak annak érdekében, hogy a hallgatók már tanulmányaik alatt olyan technológiai tudást szerezzenek, amit napi szinten használnak a mérnökök munkájuk során. A vállalat emellett kihelyezett tanszékkel, szakdolgozat témahirdetéssel, gyakornoki lehetőségekkel is segíti a minél korszerűbb és gyakorlatorientált oktatást.

Héjja Ferenc, az NI Hungary Kft. kutatás-fejlesztési szenior csoportvezetője kiemelte, hogy az NI Hungary Kft. diplomás munkavállalóinak több mint 40 százaléka a Debreceni Egyetemen szerez diplomát.

Az amerikai cég debreceni leányvállalata már 2001-es alapítása óta arra törekszik, hogy minél több területen konstruktív kapcsolat, együttműködés alakuljon ki a Debreceni Egyetemmel. A mérnökképzés támogatása érdekében például az NI 2016-ban 17 millió forint értékben laboreszközökkel, majd 2018 szeptemberében egy újabb, közel 34 millió forintos oktatási célú eszköz adományozással segített. Többek között az új műszerek is hozzájárultak ahhoz, hogy még hatékonyabbá és sikeresebbé tegye a 2016-ban indított NI ipari alkalmazást támogató laboroktatást.

Az idei kurzuson résztvevő hallgatók közül tíz fiatal munkáját értékes eszközökkel ismerte el az amerikai cég, amelynek köszönhetően a TTK villamosmérnök szakán tanuló diákok akár otthoni környezetben is tovább mélyíthetik tudásukat. Mezei Enikő másodéves hallgató, aki szintén jutalomban részesült, ebből az alkalomból elmondta, hogy a mérnökszakmát a világ egyik leginspirálóbb hivatásának tartja, mert érdekes és kihívásokkal teli. Azt is hangsúlyozta, hogy a jó fizetésért nem kell külföldre menni, mert itthon, Magyarországon is hasonló feltételekkel azonnal munkába lehet állni.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.