Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Második születésnapjukat ünneplik a debreceni négyes ikrek

| 2018. 11. 24. | 10:10:00
Szaladgálnak, csacsognak és imádnak vásárolni.
Második születésnapjukat ünneplik a debreceni négyes ikrek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hazánkban minden négy-ötszázezredik szülésre jut egy négyes ikerpár. A Boda családba nem először hozott ekkora csomagot a gólya: a gyerekek apja, István is négyes ikerként látta meg a napvilágot. Még a nemek megoszlása is azonos: egyetlen fiúként nevelkedett három nővére mellett. Flóra, Jázmin, Boglárka és István 2016. november 24-én született a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A picik édesanyjával, Boda Beáta Boglárkával beszélgettünk.

Cívishír: Az ikrek második születésnapjukat ünneplik. Mennyit fejlődtek egy év alatt?
Boda Beáta: A tavalyi képet nézegetve külsőre nem változtak sokat. Nyilván nőtt a hajuk, van szép kis csurijuk, Pistike igazi kisfiú lett. Most már tudunk velük kommunikálni, folyamatosan csacsognak, napról napra egyre ügyesebbek. Azt mondhatom, hogy egyre könnyebb velük. Mindannyian jól vagyunk, a rokonok és a gondozónő sokat segít a mindennapokban, mindig többen vagyunk a kicsik körül.

Cívishír: Az első szó mi volt?
Boda Beáta: Mindenkinek az apa volt az első szava körülbelül másfél éves korukban. Azóta be nem áll a szájuk, egész nap mennek, szaladnak. Elkezdték felfedezni egymást, így most már nem csak mi vagyunk azok, akik le tudják kötni a figyelmüket. Nagyon szeretnek fogócskázni, csikizni egymást. Szeretik, hogy többen vagyunk körülöttük, igénylik a babusgatást, harcolnak, hogy rájuk összpontosuljon a figyelem. Természetes irigység van bennük, civakodnak a játékokon, és hogy ki legyen apával és anyával.

Cívishír: Négy gyereket mivel lehet egyszerre lekötni?
Boda Beáta: Nyáron elkezdtük felfedezni a játszótereket, emellett vannak babusgató programok a Vojtinában, amit nagyon szeretnek. De nekünk az is nagy program, ha kézen fogva elmegyünk sétálni.

Cívishír: Nem lehet könnyű elindulni otthonról.
Boda Beáta: Szerencsések vagyunk, körülbelül 15 perc alatt mindenki elkészül. Már tudják, kinek hova kell állni öltözésnél, szépen sorakoznak egymás mellett. Az utcán sétálást még gyakorolnunk kell, ha ketten megyünk négy gyerekkel, az komoly kihívás. Célszerű legalább három emberrel elindulni, de legjobb az egy gyerek, egy felnőtt felállás. Minden sétálást ennek megfelelően alaposan meg kell terveznünk. Jól bevált rendszerünk van, megvan a szigorú napirend. Anyósom is négyes ikreket nevelt, így van tapasztalata, melyet szívesen megoszt velem. Emellett a gondozó néni finoman terelget, hogyan legyünk következetesek.

Cívishír: Az étvágyuk töretlen?
Boda Beáta: Most már mindent esznek, gyakorolják a kanállal evést, mindenkinek meg van a maga tálkája. A „társaság” fele már nagyon szépen eszik önállóan, a többiek még segítséget igényelnek. Nagyon jó étvágyuk van.

Cívishír: Négy hónapos koruktól átaludták az éjszakát. Ebben történt változás?
Boda Beáta: Hatalmas szerencse, de nagyon jó alvó gyerkőceim vannak, ez a csoda továbbra is tart. Lefektetjük őket fél nyolc-nyolc körül, és reggel fél nyolckor ébredeznek. Ez is megkönnyíti a dolgunkat, mert fel tudunk készülni a másnapi izgalmakra. Reggel felkelnek, megjön a gondozónő, együtt felöltöztetjük őket, megreggelizünk, délelőtt pedig igyekszünk valami programot találni nekik. El szoktunk menni bevásárolni, nagyon szeretnek boltokba járni vagy pékségbe. Kukásautó-fanok, szeretik a buszokat, a rendőrautókat, mindig sikítunk, ha meglátjuk valamelyik járgányt. Kedvenc helyünk ebből adódóan a Segner tér.

Cívishír: Egymáshoz hogyan viszonyulnak?
Boda Beáta: Minden lefekvés előtt fogócskáznak, majd kuncognak, és utána tudják, hogy megyünk aludni, keresik az ágyukat. Megvannak a kis csapatok a csapaton belül is, hogy ki kivel szeret játszani. Az A és B baba Pistike meg Bogi volt, ők nagyon „egyben vannak”, a C és D baba, Flóra meg Jázmin szintén egy párost alkotnak.

Cívishír: Jut idő egymásra, magatokra?
Boda Beáta: Minden este együtt vagyunk, miután lerakjuk a gyerekeket. Volt, hogy a déli alvásnál elmentünk szaunázni vagy a fürdőbe, olyankor a nagyszülők vigyáztak rájuk, de ritkák ezek a pillanatok. Nyaralni még nem jutottunk el. Itthon kialakítottunk magunknak mindent; kertes házban lakuk, az udvaron is le tudjuk kötni a figyelmüket, nyáron volt felfújható medence, van csúszda, hinta. Nagyon szeretik a vizet, az esti fürdés alkalmával is legalább hárman vannak a kádban.

Cívishír: Áprilisban felröppent egy pletyka, mely szerint a babák betegek.
Boda Beáta: Megdöbbentünk a hír hallatán. Húsvétkor küldték nekünk az erről szóló cikkeket ismerősök és ismeretlenek a Facebookon. Mi tudtuk, minden rendben, ezért igyekeztünk minél hamarabb túltenni rajta magunkat. 2-3 nap után szinte el is felejtettük. Nem tudjuk, miért találták ezt ki, nem tudtuk kideríteni, honnan indult a rosszindulatú pletyka.

Cívishír: A második születésnapot hogyan fogjátok ünnepelni?
Boda Beáta: A szűk családdal, vagyis négyes ikrek négyes ikrekkel. A közeli családtagokat fogjuk vendégül látni egy finom ebéddel, a gyerekek természetesen tortát is kapnak.

Cívishír: Kihagyhatatlan kérdés: terveztek még babát?
Boda Beáta: Nem. Köszönjük szépen, négy gyerekkel egész családot alkotunk. Még egy évig itthon vagyok velük, utána mennek a picik óvodába, én pedig vissza a munka világába.

Méretek:
Boda Jázmin: 11,8 kg 85 cm
Boda Boglárka: 11,5 kg 83 cm
Boda Pistike: 12,7 kg 86 cm
Boda Flóra: 11,1 kg 83 cm

[Beillesztett cikk: Egyévesek a debreceni négyes ikrek]

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
A miniszterelnök a Fidesz-KDNP kampányindító rendezvényén mondott beszédet.
Hirdetés
Hirdetés
Svájci ITF-tenisztorna: Bondár elődöntős
Svájci ITF-tenisztorna: Bondár elődöntős
A szoboszlói játékos 108. a világranglistán.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.