Hirdetés

A debreceni könyvszekrényt nem kímélik a tolvajok!

civishir.hu

2018.10.10. 13:28

A debreceni könyvszekrényt nem kímélik a tolvajok!
(Fotó: KöSzi Facebook-oldala)

Felveszik a kesztyűt a fosztogatókkal szemben.

Hirdetés

Hirdetés

A város egyik üde színfoltja az Ady parkban felállított könyvszekrény, mely a nyári felújítás után ismét várja az olvasás szerelmeseit. Az utcai könyvszekrény egy nyitott közösségi könyvespolc, melynek lényege, hogy hozom-viszem alapon kötetlenül cserélhessenek olvasmányokat a város lakói, és így egy közösségi tér, találkozási pont jöhessen létre, ahol az olvasott élményeket is át lehet beszélni. Önkéntesek többször felháborodva tapasztalták, hogy páran nagy mennyiségben vesznek magukhoz könyvet, de azt egyszer sem pótolják.

Meglátásuk szerint az így szerzett olvasnivalókat eladják, majd éjszaka újra visszatérnek, és viszik a megmaradt köteteket is.

A KöSzi Cselekvő Csapat tagjai összefogtak, és vásároltak egy fém pecsétet, mellyel megjelölték a könyveket – így próbálták megállítani a lopássorozatot. Minden könyvet megjelöltek egy „Hozz 1 könyvét, vigyél 1 könyvet!” lenyomattal, így rongálás nélkül nem lehet eladni a kiadványokat.

Október 8-án jogi környezetbe is került a könyvszekrény azzal, hogy kitettek egy szabályzatot, így felelősségre vonható az, aki nem tartja be a benne foglaltakat.

A csapatnak nem volt illúziója azzal kapcsolatban, hogy egy tábla vagy pecsét megállítja a tolvajokat, de arra még ők sem számítottak, hogy egyetlen éjszaka alatt levágják és elviszik a bélyegzőt. Facebok-bejegyzésükben leírják, hogy a rongálás tervezettségre és szándékosságra utal, hiszen a láncot – mellyel rögzítve volt a stempli –, nem lehetett volna egy „sima” csípőfogóval levágni.

A tolvaj ellen könyvlopás, pecsétlopás és rongálás miatt tesznek feljelentést, aki pedig megjelölt könyvet árul, az orgazdaságot követ el.

A KöSzi tagjai nem adják fel: amíg nem szereznek új pecsétet arra kérnek mindenkit, aki szeretne könyvet elhelyezni a szekrényben, az egy papírból készült „pecsétlenyomatot” ragasszon a műbe, hogy az azonosítható legyen.

Szeretnék, ha térfigyelő kamerákkal ellenőrizhetnék a területet, de a csapatnak erre nincs megfelelő anyagi forrása és engedélye sem.
tolvajDebrecenAdy parkkönyvsziget

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.