Hirdetés

Mentőövet dobtak a fuldokló Balmazújvárosnak

Cívishír

2018.09.28. 10:58

Mentőövet dobtak a fuldokló Balmazújvárosnak
Kapkodhatják a fejüket az újvárosiak (Fotó: Cívishír)

A város kisegíti a labdarúgó klubot, de egyre feszültebb a viszony.

Hirdetés

Nyolc igen és négy tartózkodás mellett megszavazta a balmazújvárosi képviselő-testület Csonka-Kis Pál (Fidesz–KDNP) előterjesztését a helyi labdarúgó klubért felelős cég 22,4 millió forintos rendkívüli támogatásáról.

A jogi és ügyrendi bizottság elnöke azért kezdeményezte sürgősséggel a szeptember 28-i döntést, mert a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Balmazújváros Sport Kft. pénzhiánnyal küzd: miután két hónapja nem kapott fizetést, a napokban Horváth Ferenc vezetőedző megvált az NB2-es Balmazújvárostól és félő, mentőöv híján az anyagi kötelettségeit mind az MLSZ, mind a saját munkavállalói felé teljesíteni képtelen klub rövid időn belül csődbe mehet. 

A támogatás a Kalmár DSE részére elkülönített tao önerő terhére történt.

Tiba Hegedűst hibáztatja

A pénteki testületi ülésen világosan kirajzolódtak a törésvonalak. A klubot képviselő honatya, Tiba István (Fidesz–KDNP) az augusztusi időközi választáson polgármesterré választott Hegedűs Péterre (független) tolná a felelősséget (emlékezetes, Tiba favoritja csak a második lett).

Ezt támasztja alá, hogy Tiba szerint Hegedűs személye miatt több szponzor elállt a klub támogatásától, igaz, sem az előterjesztésben nem olvasható, sem a testületi ülésen nem derült ki, mely cégek ezek és milyen összeget vontak meg. A távozó edző szintén az új polgármestert láttatta a bajok hátterében, mondván a menedzserével Hegedűs azt közölte, nem kívánja támogatni az eddigi módon az újvárosi focit. Az érintett azonban cáfolja, hogy beszélt volna Horváth Ferenc képviselőjével.

Miközben az ülésen Tiba a gazdálkodásban keletkezett hiányt és a realitással találkozó terveket számon kérő Nádasdi László (Célbakisér) előtt azzal védekezett, hogy nem láthatták előre az NB1-es kiesésből fakadó pénzügyi hátrányokat, elmondta: az éves önkormányzati támogatás a klub működési költségeinek csak egyhatodát fedezi. Az is kiderült, hogy a külföldi játékosokkal egyéves szerződéseket kötöttek, így a távozásukkor egy kivétellel nem kaptak értük pénzt (az egyetlen tranzakció összege pedig üzleti titok). Igaz, mivel mindegyikük talált magának csapatot, a fizetésük sem terheli már a klub büdzséjét.

Damoklész kardja

A valódi kérdés természetesen az, hogy ezzel a 22,4 millióval mennyi időre sikerült megoldani a klub anyagi gondjait. Mert a pénteken elhangzottak arra utaltak, hogy Hegedűs Péter nem támogatna egy jövőbeli újbóli megmentést. Miként az sem véletlen, hogy egy hasonló előterjesztés nemrég elbukott már a képviselő-testületen (vagyis nemmel szavaztak). Szintén Hegedűs és Tiba szembenállását jelezte, hogy a polgármester belengette a Büntető törvénykönyvet, mondván, egy cég ügyvezetője felelősségel tartozik a rá bízott vagyon kezelésért.

Mindenesetre a szeptember 28-i testületi ülésen senki nem adott garanciát arra, hogy a mostani pénzinjekció megelőzi a probléma kiújulását.  

Nem könnyíti a helyzetet, hogy a Balmazújváros Sport Kft. ügyvezetőjévé júliusban megválasztott Rácz László szeptember 18-án azonnali hatállyal lemondott. Így most ügyvezetőt is keresnek – a pályázat kiírásáról szintén döntöttek a képviselők.

Ratalics László

labdarúgásBalmazújvárosTiba IstvánHegedűs Péter

Szóljon hozzá!

Hirdetés