Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz veled, Hajdú Táncegyüttes?

| 2018. 06. 07. | 13:14:00
A Debrecen meghatározó kulturális jelképének számító együttes áldatlan körülmények között végzi munkáját.
Mi lesz veled, Hajdú Táncegyüttes?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Időről időre felröppen a hír, miszerint a Hajdú Táncegyüttesnek el kell hagynia a jelenlegi, Hatvan utcai épületét. Úgy tűnik, ez nem igaz, az viszont igen, hogy az épület borzasztó állapotban van. Tiszai Zsuzsa, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője szerencsére cáfolni tudta a költözésről szóló híreket, bár elmondta, az utóbbi 15 évben többször merült fel bennük erre vonatkozó félelem az ingatlan rendezetlen vagyonjogi helyzete miatt. Kiderült, évekkel ezelőtt, a megyék feladatrendszerének átalakításakor került az épület Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, majd 4 éve kérték az igazgatóságot, adják át nekik, azaz a táncegyüttest működtető alapítványnak 15+5 évre (törvényesen) az épület használati jogát, hiszen ennek híján nem pályázhatnak felújításra, és igazából nagyobb összeget nem is tudnak, - tulajdonjog hiányában - nem is mernek rákölteni, miközben erre égető szükség lenne: nem záródnak az ablakok, korszerűtlen, elavult a fűtésrendszer, az épület penészedik, rendszeres a duguláselhárítás, és feltétlen szükséges az épület villamoshálózatának teljes felújítása. Akkor azt a választ kapta a főigazgatóságtól, hogy keresse ez ügyben az állami vagyonkezelőt.

Mindenki segíteni akar

Ezt tette a város is: kérte az épületet az állami vagyonkezelőtől, hogy azt átadva a táncegyüttesnek, segíthessen. De nem kapta meg. Tiszai Zsuzsa hangsúlyozta: a debreceni önkormányzattól rendszeresen kapnak segítséget a legsürgetőbb munkálatok elvégzésére, ám egyelőre ők is tehetetlenek vagyonjogi ügyben. Ami biztos: jelenleg egy az akarat a Hajdú Táncegyüttesért Közhasznú Alapítvány, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és Debrecen városa között: mindent megtesznek, hogy rendeződjön a Hatvan utcai székház sorsa, ám erre csak várni tudnak.

Átadnák

Az ügyben kerestük a tulajdonosi jogokat gyakorló Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vagyonkezelési és Üzemeltetési Főosztályától Verdó Györgyöt, a Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltség igazgatóját. Elmondta: a Hajdú Táncegyüttes 32 éve, 1986 óta használja a Hatvan utcai ingatlant (ami egyébként tényleg felújításra szorul). Az együttest működtető alapítvány és az ingatlan korábbi tulajdonosa, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2001. június 30-án kötött megállapodást a használatról. A szerződést a főigazgatóság ezidáig nem módosította, mert az ingatlan az ő feladatellátásukhoz nem szükséges. Épp ezért a vagyonkezelői jogot már 2014-ban szerette volna átadni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek - felterjesztést is küldtek erről, ám erre mai napig nem kaptak választ. Egyébként pedig, tette hozzá Verdó György, a főigazgatóságnak nem feladata a civil szervezetek elhelyezése, ugyanakkor a hírről, miszerint költözni kell a néptáncosoknak az épületből, Verdó György nem tud.

Könnyebb lesz pályázni

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pár napja jó hírrel tudott szolgálni: a vagyonkezelési szerződés megszüntetése néhány héten belül megtörténik, az ingatlan ezt követően hozzájuk, azaz állami kézbe kerül. Ez nagyban megkönnyíti az együttes dolgát, hiszen így jóval egyszerűbb lesz például épületfelújításra pályázni.

Gulyás-Czibere Anikó

[Beillesztett cikk: Katonának kell menni! És bábszínházba]

 

[Beillesztett cikk: Mi lesz a Hajdú Táncegyüttes székházával?]

 

[Beillesztett cikk: Ahol sosem voltak hullámvölgyek]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.