Hirdetés

Mi lesz veled, Hajdú Táncegyüttes?

civishir.hu

2018.06.07. 11:14

Mi lesz veled, Hajdú Táncegyüttes?
A romos épület

A Debrecen meghatározó kulturális jelképének számító együttes áldatlan körülmények között végzi munkáját.

Hirdetés

Időről időre felröppen a hír, miszerint a Hajdú Táncegyüttesnek el kell hagynia a jelenlegi, Hatvan utcai épületét. Úgy tűnik, ez nem igaz, az viszont igen, hogy az épület borzasztó állapotban van. Tiszai Zsuzsa, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője szerencsére cáfolni tudta a költözésről szóló híreket, bár elmondta, az utóbbi 15 évben többször merült fel bennük erre vonatkozó félelem az ingatlan rendezetlen vagyonjogi helyzete miatt. Kiderült, évekkel ezelőtt, a megyék feladatrendszerének átalakításakor került az épület Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, majd 4 éve kérték az igazgatóságot, adják át nekik, azaz a táncegyüttest működtető alapítványnak 15+5 évre (törvényesen) az épület használati jogát, hiszen ennek híján nem pályázhatnak felújításra, és igazából nagyobb összeget nem is tudnak, - tulajdonjog hiányában - nem is mernek rákölteni, miközben erre égető szükség lenne: nem záródnak az ablakok, korszerűtlen, elavult a fűtésrendszer, az épület penészedik, rendszeres a duguláselhárítás, és feltétlen szükséges az épület villamoshálózatának teljes felújítása. Akkor azt a választ kapta a főigazgatóságtól, hogy keresse ez ügyben az állami vagyonkezelőt.

Mindenki segíteni akar

Ezt tette a város is: kérte az épületet az állami vagyonkezelőtől, hogy azt átadva a táncegyüttesnek, segíthessen. De nem kapta meg. Tiszai Zsuzsa hangsúlyozta: a debreceni önkormányzattól rendszeresen kapnak segítséget a legsürgetőbb munkálatok elvégzésére, ám egyelőre ők is tehetetlenek vagyonjogi ügyben. Ami biztos: jelenleg egy az akarat a Hajdú Táncegyüttesért Közhasznú Alapítvány, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és Debrecen városa között: mindent megtesznek, hogy rendeződjön a Hatvan utcai székház sorsa, ám erre csak várni tudnak.

Átadnák

Az ügyben kerestük a tulajdonosi jogokat gyakorló Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vagyonkezelési és Üzemeltetési Főosztályától Verdó Györgyöt, a Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltség igazgatóját. Elmondta: a Hajdú Táncegyüttes 32 éve, 1986 óta használja a Hatvan utcai ingatlant (ami egyébként tényleg felújításra szorul). Az együttest működtető alapítvány és az ingatlan korábbi tulajdonosa, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2001. június 30-án kötött megállapodást a használatról. A szerződést a főigazgatóság ezidáig nem módosította, mert az ingatlan az ő feladatellátásukhoz nem szükséges. Épp ezért a vagyonkezelői jogot már 2014-ban szerette volna átadni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek - felterjesztést is küldtek erről, ám erre mai napig nem kaptak választ. Egyébként pedig, tette hozzá Verdó György, a főigazgatóságnak nem feladata a civil szervezetek elhelyezése, ugyanakkor a hírről, miszerint költözni kell a néptáncosoknak az épületből, Verdó György nem tud.

Az önkormányzat és az alapítvány között 2001-ben létrejött szerződés szerint az alapítvány évi 20 ezer forint ellenében bérli az ingatlant, és saját költségén tartja azt karban, a kapcsolódó közműszolgáltatások díját pedig vagy közvetlenül a szolgáltatók felé, vagy továbbszámlázással a főigazgatóságnak fizeti meg.

Könnyebb lesz pályázni

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pár napja jó hírrel tudott szolgálni: a vagyonkezelési szerződés megszüntetése néhány héten belül megtörténik, az ingatlan ezt követően hozzájuk, azaz állami kézbe kerül. Ez nagyban megkönnyíti az együttes dolgát, hiszen így jóval egyszerűbb lesz például épületfelújításra pályázni.

Gulyás-Czibere Anikó

 

 

 

Hatvan utcaDebreceni Hajdú TáncegyüttesMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.