Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ütős és komoly: kivételes koncert lesz a Debrecen ritmusai

| 2018. 05. 10. | 10:29:00
Interjú Zombor Leventével, a Talamba Ütőegyüttes vezetőjével.
Ütős és komoly: kivételes koncert lesz a Debrecen ritmusai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Május 31-én és június 1-jén 19.30-tól a Kölcsey Központ Nagytermében, a Debrecen ritmusai című koncerten együtt lép a színpadra a Talamba Ütőegyüttes a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal. A Talamba kivételesen tehetséges zenészei Debrecenből indultak: itt alapították meg még főiskolásként a zenekart. Most a Kodály Filharmónia együtteseivel együtt különleges műsorral búcsúztatják a 2017/2018-as koncertszezont. Ez alkalomból beszélgettünk az ütőegyüttest vezető Zombor Leventével.

Még 1999-ben, Debrecenben találkoztak a Talamba leendő tagjai.
Zombor Levente: Mindannyian az akkor még Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanultunk, barátok lettünk, és ott fogalmazódott meg bennünk, hogy érdemes lenne alapítani egy együttest. Az egyetemen sok hangszer rendelkezésre állt, így koncerteket kezdtünk szervezni, ahol a saját szerzeményeinket adtuk elő. Ezek nagyon népszerűek lettek, amitől megjött a kedvünk ahhoz, hogy ezzel komolyabban is foglalkozzunk. Még hallgatóként kimozdultunk az egyetemi közegből, a városból, az ország több pontjára is elvittük a produkcióinkat. Diploma után jött egy nagyon nehéz időszak. Saját hangszereket kellett beszereznünk, próbatermet találnunk. Debrecenben – bár kaptunk baráti segítséget – nem boldogultunk. Végül 2007-ben áttettük a székhelyünket Gödöllőre, ahol a város azóta is támogat bennünket, európai körülmények között dolgozhatunk – a mai napig itt lakunk.

Az örömzenélésből professzionális együttes bontakozott ki az elmúlt közel 20 év alatt.
Zombor Levente: Kiadtunk nyolc nagylemezt, számos elismerést kaptunk – köztük az Artisjus-díjat, valamint Debrecen Kultúrájáért Díjat is – és több nemzetközi versenyen szerepeltünk sikerrel. Az ország legnagyobb koncerttermeiben, például a Művészetek Palotájában vagy a pécsi Kodály Központban adtunk teltházas koncerteket. Minden évben új műsort készítünk, s folyamatosan turnézunk gyerekeknek, fiataloknak szóló hangszerbemutató koncertjeinkkel, amelyet iskolákba viszünk el. Az ország egyik legnagyobb hangszerparkjával – közel 400 ütőhangszerrel – rendelkezünk, amit sok-sok munkával, saját erőből vásároltunk meg. Tavaly 147 koncertet adtunk, tehát elég elfoglalt a csapat. Valóban, most már nemcsak hobbi, „nemcsak” szerelem a zene, hanem ez az életünk, az örömmunkánk.

Klasszikus zenészeknek tartjátok magatokat?
Zombor Levente: Klasszikus zenét tanultunk a főiskolán, szimfonikus zenekarokban is játszottunk már, egyénileg, kisegítő zenészként, szólistaként és koprodukciókban is. De nálunk azok a kategóriák, hogy könnyűzene vagy komolyzene nem léteznek. Szerintünk rossz és jó zene van, mi ez utóbbit próbáljuk meg prezentálni. Nagyon széles a Talamba repertoárja, egy Bach-hegedűversenytől DJ. Bootsie-ig sok minden belefér. Bach is hétvégente menüetteket, azaz tánczenét játszott a hajdani vendéglátóipari egységekben, akkor az vajon komolyzene volt?

Elképesztően sokféle ütőhangszer létezik. Az ütőhangszeres művész mindegyiket meg tudja szólaltatni?
Zombor Levente: 4-5000 féle ütőhangszer ismert a világon, ebből nekünk 3-400 van. A főiskolán az alapokat megtanulja az ember: a szimfonikus zenekari timpani, kisdob, nagydob, cintányér, különféle dallamhangszerek, de ezek csak az alaphangszerek. Folyamatosan tanulnunk kell az újabb és újabb típusokat megszólaltatni. Az ütőhangszerek világa gyakorlatilag kimeríthetetlen. A mi zenénk folyamatos gyakorlást igényel.

Jól képzett énekesek is vagytok, a debreceni koncerten hallhatjuk ezt?
Zombor Levente: Ketten az együttesből kórusmúlttal rendelkezünk: Szabó Dénesnél, a Nyíregyházi Cantemus Kórusban nevelkedtünk, Szitha Miki kollégám karvezetésből is diplomázott. A mostani koncerten is fogunk énekelni a Talamba saját számaiban. De minden tag hozzátesz valami pluszt az együttes működéséhez. Szitha Miki és Grünvald Laci a zeneszerzéssel, hangszereléssel foglalkoznak, V. Nagy Tamás az együttes gazdasági és informatikai dolgaival törődik. Én pedig a zenekar vezetésével, menedzselésével foglalkozom a zenélés mellett. 

A Debrecen ritmusai koncerten a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal léptek fel.
Zombor Levente: Tavaly ősszel a Ferihegyi Repülőtéren már koncerteztünk együtt a Kodály Filharmónia együtteseivel, a Carmina Buranát adtuk elő a CAFe Budapest fesztiválon, de Debrecen Európa Kulturális Fővárosa pályázatának  első fordulós beadását is együtt ünnepeltük a MODEM-ben. A mostani koncert nagyon izgalmas lesz. Somogyi-Tóth Dániel karmesterrel azt beszéltük meg, hogy a Talamba újabb arcait tudjuk a hangversenyen megmutatni: játszunk barokk zenét, romantikus zenét is – igazi időutazás lesz. Vibrafonon teljes egészében elhangzik majd Bach E-dúr hegedűversenye, Gershwin Kék rapszódiájának zongoraszólama pedig a világon elsőként marimbán szólal meg. Lesznek részletek az idén 100 éve született Leonard Bernstein West Side Story-jából, de az Ibériai-félszigetről is hozunk dallamokat; a brazil fináléban pedig a Rio című rajzfilm zenéje csendül majd fel. A koncerten a Talamba mellett a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus, valamint énekes szólisták is színpadra lépnek: Nagy Kíra, Biri Gergely és Dánielfy Gergely. A koncertet Somogyi-Tóth Dániel vezényli.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés