Hirdetés

Nagy magyarnak állítottak szobrot Debrecenben

2018.05.11. 15:58

Nagy magyarnak állítottak szobrot Debrecenben
A szobor testtartása nyugodt, méltóságteljes pózban ábrázolja a kultuszminisztert (Fotó: unidb.hu)

Múlhatatlan érdemeket szerzett az egyetem fejlesztésében.

Hirdetés

Méltó és maradandó emléket állít a Debreceni Egyetem Klebelsberg Kunónak. Az egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert ábrázoló szobor, Juha Richárd alkotása pénteken érkezett végleges helyére, a Főépület előtti térre.

A Debreceni Egyetem rektori vezetése 2017-ben döntött arról, hogy a korábbi névadó, Tisza István mellett Klebelsberg Kunó szobra is díszítse az egyetem előtti teret, emléket állítva ezzel annak a miniszternek, aki annyit tett a magyar oktatásért, és aki szívügyének tekintette Debrecen egyetemének létrejöttét, fejlődését.

A meghívásos szoborpályázatára beérkezett négy makettből az egyetem polgárai szavazással döntöttek arról, hogy melyik alkotás öltsön végleges, bronzba öntött formát. A tervpályázatot Juha Richárd szobrászművész nyerte.

A szoborállítás   (Fotó: unideb.hu)
 

Klebelsberg Kunó munkássága során múlhatatlan érdemeket szerzett a Debreceni Magyar Királyi Tisza István Tudományegyetem fejlesztésében. Neki köszönhető, hogy az I. világháborút követően folytatódhatott a klinikatelep félbe maradt építkezése, és jelen volt a zárókőletételi ünnepségen is. Ahogy az Orvostudományi Kar első, 1923. szeptember 23-i diplomaosztó ünnepségén fogalmazott: „…egy valóban modern egyetemvárost építettünk…”.

Kezdeményezésére született az az 1924-es törvénycikk, amely alapján a debreceni Tisza István Tudományegyetemen is megszervezhették a Bölcsészettudományi Kar mellett az 1925-ben életre hívott debreceni Országos Magyar Királyi Középiskolai Tanárképző Intézetet is.

A miniszter jelen volt a Főépület alapkőletételénél is 1927. június 3-án, ő tette az egyik első, jelképes kalapácsütést az építkezésen a „Törhetetlen hittel a vallás, az erkölcs és a művelődés nevében” mondat kíséretében. Gondolatait az alapkőbe zárt szöveg is őrzi.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.