Hirdetés

Gyalogosgázolások Debrecenben: a rendőrség sasszemmel figyel!

2018.02.26. 15:33

Gyalogosgázolások Debrecenben: a rendőrség sasszemmel figyel!
(Fotó: police.hu)

Vigyázz a gyalogosra! Az autó gyilkos eszköz is lehet!

Hirdetés

Hirdetés

A közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a balesetek megelőzése érdekében a rendőrök visszatérően ellenőrzik Debrecenben a gyalogos-átkelőhelyeket - közölte a rendőrség a honlapján.

A Belváros-Tócóskert Rendőrőrs egyenruhásai 2018. február 26-án a Nagyállomás közelében lévő gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrizték. A rendőrök elsődleges célja a segítő szándékú figyelemfelhívás és a közlekedési szabályok érvényre juttatása volt.

Felhívják a figyelmet: a gyalogosbalesetek a közlekedési szabályok betartásával és több odafigyeléssel megelőzhetők!

A gyalogosok – a kerékpárosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, amely indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a belterületi csomópontoknál, a bevásárlóközpontok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, illetve a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében - olvasható a rendőrség közleményében.

A rendőrség 8 fontos tanácsa a gyalogosbalesetek megelőzése érdekében:

  • 1. Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban!
  • 2. Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!
  • 3. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak!
  • 4. Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet, és ez meghatározó lehet abban, hogy a baleset elkerülhető, vagy sem!
  • 5. Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten!
  • 6. A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.
  • 7. Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart)!
  • 8. A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti-, és autóbusz-pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.
közlekedésDebrecengyalogosgázolás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.