Hirdetés

Debrecennek is jut a meleg, biszexuális és transznemű hónap műsorából

Cívishír

2018.02.01. 15:24

Debrecennek is jut a meleg, biszexuális és transznemű hónap műsorából
(Fotó: illusztráció)

Mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének. Ha tetszik, ha nem.

Hirdetés

 • Időpont

  2018.02.23. 16:00

 • Helyszín

  LMBT-rendezvények Debrecenben

 • Jegyár

  Ingyenes

A Háttér Társaság és Labrisz Leszbikus Egyesület immár a hatodik alkalommal rendezi meg a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Történeti Hónapot.

150 éve megnevezve – ez az idei programsorozat szlogenje, hiszen Kertbeny Károly irodalmár-műfordító és korai melegjogi aktivista 150 évvel ezelőtt alkotta meg a homoszexualitás (és a heteroszexualitás) fogalmát. Megnevezte, ezzel láthatóvá tette ezt a társadalmi csoportot, és lehetőséget adott az önkifejezésre, egy közösség tudatos alakítására

- olvasható a szervezők közleményében. Hangsúlyozzák: az LMBT Történeti Hónap programsorozatával céljuk felhívni a figyelmet az LMBT emberek történelmi, kulturális jelenlétére. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek mindig is részei voltak az ország és a világ történelmének; jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük.

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Történeti Hónap keretén belül idén több mint 20 szervezet/intézmény ajánl közel 50 programot február szinte minden napjára.

A debreceni rendezvények

Február 23., péntek, Hotel Hunguest Nagyerdő

 • 17 óra: William Davis és sorstársai - az LMBTQI emberi jogok története az Egyesült Államokban a kezdetektől a 19. század végéig. Talabos Dávidné dr. Lukács Nikolett előadása az LMBTQI emberi jogok történetét mutatja be ismert jogeseteken keresztül az Egyesült Államokban, a gyarmatosítás korától a 19. század végéig, a melegmozgalmak kialakulásáig.
 • 18 óra: Az amerikai homofil mozgalom története - 1924-ben alapították meg az első amerikai homoszexuális szervezetet Chicagóban. Mi jellemezte az ún. homofil mozgalom korát? Mi minden történt a negyvenes, ötvenes, hatvanas években? Milyen fontos események előzték meg a nagyhatású Stonewall-lázadást? Hanzli Péter történész előadása.

Február 24., szombat, Hotel Hunguest Nagyerdő

 • 15 óra: Biblia, melegség, kulturális gyökerek. Értelmezések Dávidtól Michelangelóig - A középkori és a bibliai homoszexualitással kapcsolatban az a sztereotípia, hogy homofób, sőt gyűlölködő. Ezzel szemben a meleg szenzualitás, érzelmesség végigkíséri a bibliai szellemet, Szent Sebestyéntől napjainkig. Simon Lehel előadása.
 • 16:30: Egymilliárd felett, avagy melegházasság a nagyvilágban. Húsz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, ma már legalább 20 országban törvényes az azonos neműek házassága. Hogy jutottunk idáig? Kiknek köszönhetjük? Meglepő adalékok és rengeteg fotó segítségével erről mesél Waliduda Dániel, a Humen LMBT-magazin szerkesztője, aki az újság egy-egy példányával is meglepi a résztvevőket.
meleghomoszexuálismelegházasság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.