Hirdetés

Ezt süsd meg! Négyezer debreceni száj nem tévedhet!

2017.12.10. 09:09

Ezt süsd meg! Négyezer debreceni száj nem tévedhet!
(Fotó: Cs. Kiss Ilona, Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Elárulták nekünk a receptet is. Itt a város bejglije!

Hirdetés

A Nyitott Városháza belső udvarán négyezren vettek részt a nagy bejgli-kóstolás egy héttel korábbi hétvégéjén, amelynek eredményeként december 9-én eldőlt, hogy

a diós-aszaltszilvás és a mákos-narancsos ízű süteményeket kedvelték a legtöbben.

A debreceni cukrászdák - a Gara, az Ibolya, a Kisvirág, a Kenderesi Pékség, a Mandula, a Mignon és a Nagyerdei Étterem cukrászata - által felajánlott bejglik közül lehetett választani és szavazni a leginkább tetsző ízvilágra. A kóstolót annak apropóján szervezte meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, hogy 200 évvel ezelőtt, 1817-ben telepedett meg Debrecenben a svájci születésű Caderas Wioland, aki meghonosította a városban a cukrászatot. A bejgli kóstolás és vásárlása során jótékonysági célt is szolgáltak a vásárlók, ugyanis minden kóstoló az "Édes Míves" faháznál elhelyezett becsületkasszába felajánlott pénzadománnyal az autista gyermekekkel foglalkozó Angyalliget Közhasznú Alapítvány tevékenységét támogatta.

Balogh István, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Hajdú-Bihar Megyei Szekciójának elnöke elmondta, hogy Debrecen bejglijét kétféle változatban is elkészítették. A mákos-narancsos bejglibe a mazsola helyett kandírozott narancs és méz is került, a diós töltelékét aszaltszilvával és szilvalekvárral is gazdagították. A cukrászmester azt szeretné, ha sokak ünnepi asztalára kerülne a város bejglijéből, ezért egészen december 23-ig meg lehet vásárolni a süteményeket az Angyalligetben, illetve a recepteket is közzé tették.

A cukrászmester azt szeretné, ha sokak ünnepi asztalára kerülne a város bejglijéből

Az eredményhirdetésen Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy ehhez az új adventi eseményhez nagyon sokan csatlakoztak, például a Debreceni Szakképző Centrum diákjai is segítettek. Bejelentette, hogy Debrecen bejglijéhez kötődő jótékonysági akció - amelynek bevételét autista gyerekek ellátására fordítják - egészen december 23-ig tovább folytatódik a Nyitott Városháza Angyalligetében.

Debrecen bejglije recept 2017.

Tészta:
Szitáljuk meg a lisztet, a porcukrot és tegyük bele egy keverő tálba az előhűtött vajat, valamint a finom sót morzsoljuk el a porcukros lisztes keverékkel.
Egy másik kisedényben  az élesztőt, a tejet ,és a tojások sárgáját, az ízesítőkkel simára keverjük majd a  lisztes keverékhez öntsük hozzá ezt a tejes masszát, és gyúrjuk simára a tésztát.
Amint szép egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, készen vagyunk a tészta dagasztásával. Igyekezzünk minél rövidebb ideig gyúrni a tésztát, mivel elég magas a zsírtartalma. Akkor dolgoztunk jól, ha a kezünkről és a tál faláról is szépen leválik a tészta.
2 db. egyforma gombócot formázunk belőle, majd folpack-kal letakarva tegyük legalább 2-3 órára a hűtőbe pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket.

Töltelék

Debreceni szilvás-diós:
Az első egy nagyon egyszerű bárki számára nagyon könnyen elkészíthető:
A házi szilvalekvárba belekeverjük az előzetesen nagyon apróra vágott aszalt szilva darabokat, majd a darált diót, ha jól eldolgoztuk készen is vagyunk. Célszerű felhasználás előtt hűtőben egy rövid ideig ezt is tárolni.

Debreceni  mákos-narancsos
A tejet felfőzzük a cukorral, a mézzel és a kandírozott narancs kockákkal, ízlés szerint adhatunk hozzá fahéját, reszeltnarancs héjat, csillagánizst, szegfűszeget,

(A csillag ánizzsal és a szegfűszeggel nagyon óvatosan fűszerezzünk) majd rövid ideig összefőzzük a darált mákkal.  Lehűlés után ezt is hűtőszekrényben tároljuk, hogy könnyebb legyen egyenletesen elteríteni a tésztán. Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, akkor hozzá foghatunk összeállítani a bejgliket.  A tésztákat sütőpapíron nyújtjuk téglalap alakúra kb.30cm x 20 cm.  A tölteléket ráhalmozzuk, majd óvatosan, enyhén nedves kézzel egyenletesen szétterítjük rajta. Ez egy kis ügyességet és türelmet igényel. Ezután a tészta két rövidebb oldalát kb. 1cm-en hajtsuk be a töltelékre, ugyanígy az egyik alsó vagy felső hosszabb oldalát is, majd innen óvatosan tekerjük fel a bejglit a papír segítségével. Néhányszor hengereljük meg, hogy szép egyenletes formát kapjunk.  Sütőpapírra helyezzük úgy, hogy ahol befejeződött a tekerés az a rész alulra kerüljön, a bejglik tetejét szurkáljuk meg pl. fogpiszkálóval, vagy villával. Ezután kenjük le vékonyan tojássárgájával a bejgliket, és hagyjuk, hogy a felület megszáradjon. Erre kb. 2 órát szánjunk és lehetőleg hűvös helyen történjen (pl. spájz). Ha az idő eltelt, akkor kenjük le tojás fehérjével. Szintén várni kell, hogy megszáradjon ez a felület is és csak ezután kezdhetjük meg a sütést. Ha ezeket a műveleteket nem végezzük, vagy nem így végezzük el akkor nem lesz szép márványos a bejglik felülete.  A légkeveréses gőzmentes sütőt 180°C-ra  előmelegítjük, majd 45-50 perc alatt szép márványosra sütjük. Ha kihűlt, akkor tudjuk  szépen szeletelni.

Debrecenbejgli

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.