Hirdetés

Hirdetés

Debreceniek, készüljenek hét kritikus napra!

civishir.hu

2017.11.20. 14:48

Debreceniek, készüljenek hét kritikus napra!
Fotók: Cívishír

Nem lesz könnyű megszokni az új közlekedési rendet.

Hirdetés

Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a debreceni belváros egyirányúsítási folyamata,

jelentette be november 20- án sajtótájékoztató keretében Papp László polgármester.

Az egyirányúsításoknak köszönhetően a csomópontokban átlagosan 20-30 százalékos kapacitásnövekedéssel számolnak, de lesz, ahol akár 50 százalékos is lehet a növekedés,

hangzott el. A beruházás része emellett 8 kilométernyi új kerékpárút építése és kijelölése a belvárosban, így a város első embere.

Hét kritikus nap

A belváros új forgalmi rendjének megfelelő forgalomtechnikai átalakítását a kivitelező hét nap alatt tervezi,

amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. Ezt követően már az új forgalmi rend szerint közlekedhetnek a debreceniek, mondta Papp László.

A tervek szerint kedden (rossz idő esetén szerdán) elkezdődik az egyirányúsítás utolsó fázisa.

Egy héten át szakaszosan zajlik majd a forgalmi rendhez igazítás, minden nap lezárnak egy érintett területet. Az egyirányúsítás tervezett folyamatos hét napos bevezetési időszaka csak kedvező időjárási viszonyok között tartható, így amennyiben a bevezetésére tervbe vett első nap után csapadékosra fordul az idő, a kivitelezésre szánt időtartam hosszabbodni fog.

Az egyirányúsítás bevezetése az alábbi ütemek szerint kerül végrehajtásra:

1. nap délelőtt:

  • Miklós utca: Erzsébet utca/Külsővásártér – Antall József utca közötti szakasz:

Délelőtt 7-12 óra között kerül lezárásra mindkét irányból. Az Erzsébet/Külsővásártér – Miklós utca és a Miklós utca –Antall József utca csomópontjában közterület felügyelők és polgárőrök fogják segíteni a közlekedőket az eligazodásban. A délelőtt folyamán meg lesz tiltva az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodás is. A Szív utca Miklós utcai csomópontja szintén lezárásra kerül.

1. nap délután:

  • Miklós utca: Antall József utca – Piac utca közötti szakasz

A kivitelező várhatóan 12 – 16 óra között zárja le. A közterületfelügyelők és polgárőrök ebben az ütemben a Miklós utca –Antall József utca és a Miklós utca - Piac utca csomópontjánál lesznek jelen. Délután meg lesz tiltva az Antall József utcából a Miklós utcára történő jobbra és balra kanyarodás is. Ehhez az ütemhez kapcsolódóan az Iskola utca Miklós utca felől kerül lezárásra a szakaszt érintő munkák befejezéséig, valamint a Vörösmarty utca – Török Bálint utca csomópontjában letakarásra kerül a „Behajtani tilos” tábla és „Zsákutca” tábla lesz kihelyezve annak érdekében, hogy a lakók az Iskola utcát megközelíthessék.

2. nap:

  • Szent Anna utca: Piac utca – Sumen utca közötti szakasz

Lezárása 8-16 óra között történik. Szintén lezárásra kerül a Vármegyeháza és a Varga utca Szent Anna utcai csomópontja. A Vármegyeháza utca megközelítése érdekében erre az egy napra a Holló János utca –Vármegyeháza utca csomópontjában és a Varga utca – Tímár utca csatlakozásánál a „Behajtani tilos” tábla letakarásra kerül, illetve „Zsákutca” és „Megállni tilos” KRESZ táblák lesznek kihelyezve. A közterületfelügyelők és polgárőrök a Piac utca – Szent Anna utcai csomópontban, valamint a Szent Anna utca – Sumen utca csomópont lezárásában adnak segítséget. Ebben az ütemben meg lesz tiltva a Sumen utcáról Szent Anna utca felé balra kanyarodás és a Klaipeda utca irányából a Szent Anna utca felé történő jobbra kanyarodás. Ideiglenesen a Klaipeda utcán az E.on székháza közelében levő buszmegálló után „Parkolóhely” tábla kerül kihelyezésre annak érdekében, hogy a Svetits iskolába érkező szülők meg tudjanak állni.

3. nap:

  • Szent Anna utca, Attila tér: Sumen utca – Wesselényi utca közötti szakasz

Lezárása 8-16 óra között történik. A burkolati jelek festése érdekében az alábbi helyeken történik még útlezárás ebben az ütemben: a Kandia utca parkolója még használható lesz, azonban a parkolótól sávos terelőtáblákkal lesz lezárva. Baross utca/Nap utca Szent Anna utcai csatlakozása az újonnan megépült középsziget után kerül zárásra. Ebben az ütemben a Baross utcai lakók, illetve abból az irányból a szóban forgó területet megközelítők a Nap utca felé hagyhatják el a munkaterületet. A Teleki utcáról a Vágóhíd és Wesselényi utca felé az Attila téren a jobbra kanyarodás megengedett lesz. Azonban a kézi burkolati jelek sokaságának felfestése miatt a Teleki utcáról Szent Anna utca irányába balra nem lehet a csomópontot elhagyni még ideiglenesen sem. A Wesselényi utca irányából az Attila tér/ Szent Anna utca felé balra kanyarodó sáv lesz lezárva, a Hajnal utca felől az Attila tér/ Szent Anna utca felé jobbra kanyarodó sáv lesz lezárva, és a Vágóhíd utca felől egyenesen az Attila tér/ Szent Anna utca irányába sem hajthatnak be gépjárművel. Ebben az ütemben meg lesz tiltva a Sumen utcáról Szent Anna utca felé jobbra kanyarodás és a Klaipeda utca irányából a Szent Anna utca felé történő balra kanyarodás.

4. nap:

  • Kossuth – Faraktár utca: Hajnal utca – Burgundia/Klaipeda utca közötti szakasz:

8-16 óra között lesz lezárva. A közterületfelügyelők és polgárőrök a Faraktár –Hajnal utca, illetve a Kossuth utca - Burgundia/Klaipeda utca csomópontjaiban fognak „szolgálatot teljesíteni”. Lezárásra kerül a Baross utca Faraktár utca felőli vége.

5. nap:

  • Kossuth utca: Burgundia csomóponttól a Piac utcáig terjedő szakasz:

8-16 óra között zárja le a kivitelező. Ebben az ütemben az Újházi Ede utca Blaháné utca felől „Zsákutca” lesz, azaz az Újházi Ede utcáról Kossuth utca felé kikanyarodni nem lehet. A Sas utca a Kossuth utca felől kerül lezárásra a Rózsa utcai csatlakozásig, így a Polgármesteri Hivatal két épületrésze közötti parkoló, valamint a Rózsa utca használható lesz. A Sas utca a Csapó utca felől megközelíthető lesz. A Piac utcáról ezen a napon meg lesz tiltva a jobbra kanyarodás. Tekintettel arra, hogy a Kossuth utca ezen szakaszán több üzlet található, az üzletek ellátására a gépjárműveket a kivitelező beengedi.

6. nap:

  • Széchenyi utca: Piac utca – Antall József utca/Tisza István utca közötti szakasz

Lezárása 7-16 óra között történik. Ebben az ütemben meg lesz tiltva az Antall József utcáról Széchenyi utca felé jobbra kanyarodás és a Tisza István utca irányából a Széchenyi utca felé történő balra kanyarodás. A közterületfelügyelők és polgárőrök a Széchenyi - Piac utca és a Széchenyi - Antall József utca/Tisza István utca csomópontjában lesznek a közlekedők segítségére.

7. nap:

  • Széchenyi utca: Antall József utca/Tisza István utca – Nyugati utca/Külsővásártér közötti szakasz

Lezárása 7-16 óra között történik meg. A Széchenyi utca külső szakasza felől egyenesen csak buszforgalom lesz megengedve, illetve a Külsővásártér felől a jobbra kanyarodó sáv is le lesz zárva. Ebben az ütemben meg lesz tiltva az Antall József utcáról Széchenyi utca felé balra kanyarodás és a Tisza István utca irányából a Széchenyi utca felé történő jobbra kanyarodás.

A lezárt területeken belülre csak az ott lakók, a tömegközlekedési járművek, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek, illetve a hulladákgyűjtő járművek mehetnek. A közlekedést és a tájékozódást a Debreceni Közterületfelügyelet munkatársai és debreceni polgárőrök segítik.

A közösségi közlekedés prioritást élvez

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója kijelentette: az autóbusz-sávok kialakításával a közösségi közlekedés prioritást fog élvezni.  A közösségi közlekedést is gyorsítani fogja az új forgalmi rend. Azáltal, hogy minden érintett szakaszon a jelenlegi rend szerint közlekednek majd a buszok és a trolik, a menetrend nem változik. Azzal azonban, hogy önálló buszsávokat alakítanak ki, dinamikusabb lesz a járművek közlekedése - így a DKV első embere.

 

Galéria

DKVDebrecenegyirányúsítás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.