Hirdetés

Szárnyakat kap Hajdúsámson – szó szerint

civishir.hu

2017.02.18. 09:51

Szárnyakat kap Hajdúsámson – szó szerint
Fotó: Cívishír

A helyiek látják majd hasznát az önkormányzat kezdeményezésének.

Hirdetés

Országosan is egyedülálló vállalást jelentett be a hajdúsámsoni városvezetés: az önkormányzat vadfácánok tartásába fog. Antal Szabolcs polgármester a Cívishírnek elmondta, ugyan a tervezett program valamennyi elemét támogatja az állam, olyan tevékenységgel kellett a Belügyminisztérium elé állni, ami igazodik a település hagyományaihoz, nem teremt versenyhelyzetet, továbbá a kész termék a közjót szolgálja. Ez utóbbi maradéktalanul meg is valósul, hiszen – miután a menzareform során megjelent a közétkeztetésben – az egészséges vadhús a helyi iskolások, óvodások, szociális intézmény ellátottjai tányérjába is kerül.

Bár a hajdúsámsoni terveket a minisztérium meglepődve, egyben örömmel fogadta, az ötletgazdák tisztában vannak vele, hogy állategészségügyi szempontból rendkívüli odafigyelést igényel a vadállatok zárt térben történő tartása.

A kétezer darab, vegyes ivarú, nagyjából hathetes csibét tavasszal Magyarországról fogják beszerezni, majd szeparálva, külterületen helyezik el őket úgynevezett volierekben (hálóval bekerített röpdében), a természetes élőhelyüknek megfelelő erdős-ligetes-völgyekkel tagolt-homokbuckás területen. Eledelként minél kevesebb tápot szánnak nekik, rovarokból, bogarakból, gyommagvakból viszont annál többet. Antal Szabolcs elmondta, a szaporítás nem célja az önkormányzatnak, fogságban nem is lehet erre igazán számítani.

A fácántartás egyedülálló ötlet, de helyi termék tekintetében nem az első. Az önkormányzat 3 hektáron málnát termeszt – idén nyáron lesz az első igazi szüret, szörp és lekvár készül belőle, valamint tojótyúkokat is nevel, amik tojását a száraztészta-gyártáshoz használják fel.

Az előnevelt állatok elhullási százaléka alacsony, ám számolnak az állomány minimális csökkenésével, sőt igyekeznek meg is előzni azt: az állatok csőrvédőt kapnak a gyakori kannibalizmus ellen, továbbá kellő távolságra tartják őket a számukra elsődleges stresszfaktort jelentő embertől.  

A fácánokat a közmunkaprogram résztvevői nevelik majd: gondozásuk, takarmányozásuk 8-10 főnek ad folyamatos munkát. Fontos, hogy ezúttal női dolgozókról van szó, hiszen a közmunka helyben javarészt férfimunkákat takar. Mivel az önkormányzat helyi termékei piaci körülmények között nem értékesíthetők, a fácánhússal a városlakók járnak jól, és cserealapot is képezhet más önkormányzatok termékeivel. Nem mellékesen a vad felhasználható közösségi alkalmakon (például városnapi főzés) és kaphatnak belőle a sámsoni rászorulók is – összegezte a polgármester.

Kitért rá, valamennyi hatósági engedélyeztetés folyamatban van; vigyáznak rá, hogy a program minden eleme a hatályos jogszabályoknak megfelelően valósuljon meg. Hosszabb távú terv, hogy a helyben hamarosan megalakuló szociális szövetkezet a későbbiekben formát adjon az állatok piaci értékesítésének.

Bereczki-Csák Helga

Hajdúsámson

Szóljon hozzá!

Hirdetés