Hirdetés

App-háború Debrecenben

civishir.hu

2017.02.09. 13:38

App-háború Debrecenben

A DKV szerint ellopták az adataikat, a fejlesztő szerint nyilvános adatokról van szó, a rendőrség nyomoz.

Hirdetés

Néhány napja Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület ügyvivője kereste meg a Cívishír szerkesztőségét azzal, hogy szerinte a debreceni közlekedési vállalat kivéreztette az egyik népszerű, a helyi tömegközlekedésre szakosodott mobilaplikációt, mégpedig azzal, hogy rendőrségi feljelentést tett tiltott adatgyűjtés miatt. Február 5-én a Debreceni Menetrend már a közösségi oldalon is közölte, hogy átmenetileg nem érhetőek el a valós idejű adatok az alkalmazásukban, miután a DKV jelenleg nem járul hozzá azok közzétételéhez

Szerdán a fél magyar honi sajtót bejárta a Járókelő blog híre, amelyben a fejlesztő Szincsák Tamás arra utal: a közlekedési vállalat támadását az magyarázza, hogy a DKV saját applikációja a TransIT DKV kevésbé sikeres. A fejlesztő szerint próbált kapcsolatba lépni a DKV-val együttműködést keresve, azonban válasz erre nem érkezett.

DKV: engedély nélkül használták a cég adatait

A DKV kérdésünkre szerdán azt közölte, hogy semmilyen szerződéses viszonyban nem állnak a Debreceni Menetrendek applikáció üzemeltetőjével, így utóbbi akkor jár el jogszerűen, ha engedély nélkül nem használja cégük adatait, majd az országos sajtóhírre reagálva később közleményt adtak ki. Ebben azt írják, azért döntöttek a feljelentés mellett, mert a Debreceni Menetrend éppen a társaság által kifejlesztett transIT DKV mobilalkalmazás valós idejű adatait használta, melyhez a DKV Zrt megkerülésével, ismeretlen személy jogellenes informatikai beavatkozása, az adatok visszafejtése útján jutott hozzá.

A DKV azt is hangsúlyozza, hogy nem az alkalmazás léte ellen emelt kifogást, hanem az adatok megszerzésének jogellenes módja ellen.

Úgy tudjuk a rendőrség korábban lefoglalta a Debreceni Menetrend applikációt üzemeltető AppCorner Kft. szervereit, sőt magát Szincsák Tamást is kihallgatták már az ügyben. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre annyit mondott, hogy az ügyben tiltott adatszerzés gyanúja bűntett elkövetése miatt folyik nyomozás.

DKVmenetrend

Szóljon hozzá!

Hirdetés