Hirdetés

Botrány tört ki az MSZP debreceni rendezvényén

Cívishír

2016.09.29. 11:28

Botrány tört ki az MSZP debreceni rendezvényén
Fotók: Cívishír

A demonstrálók és az ellentüntetők bajsza összeakadt.

Hirdetés

Hirdetés

Utazó plakátkiállítással járja az országot az MSZP. A road show csütörtökön Debrecenbe ért. A párt első embere, Molnár Gyula fejtette ki a Kossuth téren a kicsi, de lelkes közönségének, hogy

Gyűlöletkampány zajlik Magyarországon egy tét nélküli népszavazás miatt, és a vasárnap referendumot bojkottálni kell.

Beszédét ellentüntetők egy csoportja folyamatosan zavarta füttyszóval és bekiabálásokkal.

Ti folytattatok gyűlöletkampányt 2004. december 5-én és az azt megelőző kampányban, amikor magyar uszítottak magyar ellen!

– vágtak vissza az ellentüntetők, akik egy nagy, „Ne kockáztassatok!” molinót tartottak a kezükben, és fáradhatatlanul fütyültek.

Itt még épségben a molinó, később megrongálták

Az egyik idősebb MSZP szimpatizáns nem bírta cérnával az akciót, és nekiment az egyik fiatal „provokátornak”, akit tettleg is bántalmazott, majd kiverte a fényképezőgépet a kezéből, és megrongálta a molinót. Erre nagyobb dulakodás alakult ki, és még Madarasi István, az MSZP debreceni önkormányzati képviselője is feltűnt a színen, de békéltető szerepben. Neki is köszönhetően több volt az anyázás, mint az ütésváltás a továbbiakban.

Madarasi képviselő békéltet

Molnár Gyula hosszabban fejtette ki a pártja álláspontját, de a rossz hangosítás és az ellentüntetők hangzavara miatt nem hallottuk, mit mond. Egészen biztosan nem a kormányt dicsérte.

Az MSZP rendezvényét megzavarók továbbra is 2004 decemberét ismételgették, és hazaárulónak nevezték a szocialistákat.

Mi történt 2004. december 5-én?

Elbukott a határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló népszavazás. A referendumot intenzívebb kampány előzte meg. A parlamentben a jobboldal (Fidesz, MDF) támogatta a kezdeményezést, a civil szférában pedig az egyházak és több társadalmi szervezet képviselője állt ki az "igen" mellett. A kormánypártok (MSZP, SZDSZ) viszont a kettős állampolgárság elleni voksolásra buzdították a szavazókat.
A szavazás eredménytelensége óriási csalódást okozott a határon túli magyarok számára. A csalódottságot csak fokozta, hogy a szlovákiai magyarság számára már 2004-ben is, a romániaiaknak pedig a 2007-es EU-csatlakozás miatt pusztán szimbolikus jelentőségű lett volna a kettős állampolgárság megadása, amely az anyaország érzelmi kötődését jelképezte volna a határon túl élő magyarok irányába.
2013-ban Mesterházy Attila, az MSZP akkori elnöke Kolozsváron bocsánatot kért 2004. december 5-ért.
MSZPpolitikakvótanépszavazás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.