Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A főispán fogadja el a balmazújvárosi zárszámadást

| 2023. 10. 20. | 21:22:00
Vérszegény demonstráció a téren, mérsékelt érdeklődés a rendkívüli testületi ülésen a Városházán.
A főispán fogadja el a balmazújvárosi zárszámadást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eldőlt, a főispán fogadja el Balmazújváros 2022. évi költségvetési zárszámadását, mert az utolsó pillanatban, október 20-án délután négy órára összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés hat képviselő távolmaradása miatt határozatképtelen volt. Az ülésen Hegedüs Péter polgármester, az őt támogató öt képviselő, valamint a jegyző és az irodavezetők vettek részt. No meg mintegy kéttucatnyi érdeklődő.

Az előzmények

Mint arról a Cívishír már korábban írt, a balmazújvárosi képviselő-testület a 6-6-os megosztottság miatt lényegében működésképtelen, nem fogadnak el egy 2022. évi költségvetési rendeletet és a költségvetés zárszámadását. Emiatt havonta több tízmillió, eddig az évben összesen mintegy 800 millió forint támogatástól esett el a város. Így a helyi adóban nem bővelkedő önkormányzat csak a saját bevételeiből gazdálkodhat, és Hegedüs Péter szerint novembertől már nem lesz pénz a közszféra dolgozóinak fizetésére, működésképtelenné válik a város. A hat képviselő csupán azt szeretné, ha egy független könyvvizsgáló revízió alá venné a múlt évi zárszámadást, és ő mondja ki, hogy az törvényes, vagy ha vannak benne problémák, akkor azokra mutasson rá, és tudják korrigálni. Mivel a zárszámadást a kitűzött határidőig, október 20-ig nem fogadta el a képviselő-testület, annak elfogadása a főispán feladata lesz. De hogy mikor, azt egyelőre nem lehet tudni.

Hol vannak a fiatalok? – kérdezték

A Közösen Balmazújvárosért Egyesület október 20-án, délután fél 4-re közösségi oldalán tüntetést szervezett a Városházával szemközti parkba. Felhívásukban a szervezők az utolsó esélyről írtak, majd részletes tájékoztatást adtak a demonstráción való viselkedésről, a kereplők és a dudák használatáról.

Nos, ehhez képest igencsak békésre sikeredett a demonstráció, mintegy 120-150, főleg nyugdíjas vagy ahhoz közeli korosztályú álldogált a szervezők és az őket körülvevő néhány ember alkotta kis csoporttól távolabb.

Sós Józsefné főszervező azért bemondta a mikrofonba, hogy „ha elfajul a tüntetés, és megindul valaki, hogy laposra veri a másikat, azonnal lezárja a tüntetést, ő nem vállal senkiért felelősséget”. A Cívishír kérdésére, hogy mi a céljuk, készségesen válaszolt. – Kiálljunk a városért, hogy működjenek az óvodáink, az idősotthon, a házi segítségszolgálat. Ha nem szavazzák meg a zárszámadást, nem kap pénzt a város, és nem tudjuk fizetni a számlákat, lekapcsolják a közvilágítást, bezár a hivatal, megszűnik az élet a városban. Pártállástól függetlenül balmazújvárosi lakosokat vártunk ide – majd ismét mikrofont vett a kezébe és felolvasta a beszédét arról, hogy a hat képviselő a csőd szélére taszítja a várost, működésképtelenné teszi, miközben ott van a működéshez szükséges pénz, csak éppen el van zárva a rendelet el nem fogadása miatt.

Ha a pénzéhez hozzáférne a város, ki tudná fizetni a számla- és bérkötelezettségeit, normálisan mehetne tovább az élet.

Ehelyett ők – mondta – mesterségesen előidézett csődközeli állapotot létrehozva most azt szajkózzák, hogy ők megmondták, hogy csődbe fog menni a város. A főispánra akarják testálni azt, ami az ő feladatuk lenne. Ez a hat képviselő már mindenképpen leszerepelt a lakosság előtt – fogalmazott. – Üzenjünk nekik jó hangosan, fogadjátok el! – zárta beszédét Sósné, viszont az üzenetre, „Fogadjátok el!” nem volt vevő a közönség, noszogtatásra mondták ki néhányan a tüntetés kulcsmondatát.

Tettünk egy kört a közönség között, többen a fiatalokat hibáztatták, pontosabban hiányolták, miért nincsenek itt, hiszen az ő jövőjükről van szó.

– Nálam leszerepeltek a fiatalok! – jelentette ki egy idős férfi. A mellette ülő pedig az országgyűlési képviselőre, Tiba Istvánra mutogatott. – Amíg Tiba azt nem mondja, hogy fogadják el a hatok, addig nem fogják megszavazni – állította. Még négy óra sem volt, a demonstráció résztvevői kezdtek szállingózni a helyszínről. Mi pedig felmentünk a Városháza dísztermébe, ahol mintegy kéttucat érdeklődő várta a rendkívüli ülés kezdetét. Egymás között beszéltek arról, hogy a Hegedüs Péter ellenzékét alkotó hat képviselő nem jön el, így határozatképtelen lesz az ülés. Ugyanez volt a téma a díszterem erkélyén a demonstrálókat szemlélő két képviselő között is.

Aztán eljött az igazság pillanata, elfoglalták helyüket az U-alakú asztal körül, ahol hat hely maradt üresen.

Az ülés megnyitása után Korpos Szabolcs jegyző felolvassa a távollévő hat képviselő egyikének, Tóth Attilának a levelét, amelyet az ülés kezdete előtt negyedórával küldött a hivatalba elektronikus úton. Megírta, nem vesz részt az ülésen, mert azon változtatás nélkül terjeszti be a polgármester az október 18-ai ülés napirendi pontjait. Azokról akkor is és a korábbi üléseken is elmondták már véleményüket, ami azóta sem változott, és azt szavazatukkal alá is támasztották. Az előző ülésen a képviselői munkájukat folyamatos bekiabálásokkal zavarták, egyeseket fizikai inzultus ért – fogalmazott. Jelezték, a polgármester feladata lenne a rend biztosítása. Tóth Attila képviselő előterjesztett egy javaslatot, amivel a dolgozók fizetése egyértelműen biztosított lenne. Ezt nem fogadták el, ebből látszik, hogy komoly problémák lehetnek a 2022-es költségvetéssel, ezért akadályozza a polgármester a revíziót. Javasolta, készítse el az önkormányzat a likvidhitel felvételének előterjesztését, hogy arról a legrövidebb időn belül egyeztethessenek.

Ezt követően Hegedüs Péter határozatképtelennek nyilvánította az ülést, azt bezárta, és lakossági fórumot nyitott meg, amin a zárszámadással és az akörüli dolgokat lehet megvitatni.

A városvezető a zárszámadás el nem fogadása körüli helyzetet értékelve részletezte, hogy a főispántól megkérdezte, mikor fogadja el a zárszámadást. A kérdésre a főispán nem tudott választ adni, mivel azt nem lehet megmondani, hogy a Kúria milyen határidőt határoz majd meg zárszámadás elfogadására. Azt viszont megígérte, hogy a Kúria által kijelölt határidőig elfogadja a zárszámadást. Hozzáfűzte Hegedüs Péter, hogy a két nappal korábbi testületi üléshez képest van változás az előterjesztésben, mert október 20-a délután is érkezett ajánlat a revízióra.

Tehát lehetne róla szavazni.

Lenténé Péva Anna, az önkormányzat pénzügyi vezetője a likvidhitel felhasználásának akadályáról beszélt. Azt a hitelt hamar vissza kell fizetni, és mivel állami normatíva nem érkezik, a hitel visszafizetésére nincs fedezet. Hegedüs Pétertől megtudtuk, hogy ez a rendkívüli ülés a költségvetési rendelet módosításának 25., a zárszámadásnak 19. beterjesztési alkalma.

Mi lesz, ha nem Hegedüst választják meg?

Még a rendkívüli képviselő-testületi ülés előtt a Cívishír megkérdezte Tiba Istvánt, a térség országgyűlési képviselőjét a Balmazújvárosban kialakult helyzetről. – Egyetlen oka van: ellenőrzés – szögezte le a politikus, majd meg is indokolta állítását. – Van egy július 4-én született érvényes képviselő-testületi döntés, amit nem hajt végre a polgármester, és ennek nyilvánvalóan oka az, hogy a nem akarja, hogy a revíziót elvégezze egy külső cég. Mindenféle kifogásokat talált. Ha például érkezett a revízióra három ajánlat, akkor abból kettőt érvénytelenített. Van egy országos könyvvizsgálói kamara, tehát egy győri, egy zalaegerszegi, egy budapesti céget is meg lehetne bízni. A képviselők nem nézhettek bele a múlt évben a költségvetés kapcsán keletkezett bizonyos dokumentumokba, és úgy vannak vele, hogyha ők most elfogadják ezt az elszámolást, és a választáson nem Hegedüs Péter nyer, utána van egy vizsgálat, amiből ne adj’ Isten rendőrségi feljelentés van, onnantól a felelősség a képviselő-testületé, merthogy ők fogadták el azt az elszámolást, ami törvénytelen. Elmondta az a hat képviselő, aki ebben az egészben részt vett, hogy abban a pillanatban, ha letették eléjük a revizori vizsgálatot, ők másnap már elfogadják, mert onnantól a felelősség már nem az övék. Hanem azé, aki leírta azt, hogy törvényes, vagy azt, hogy mi az, amit korrigálni kell. Ha a képviselők nem fogadják el, akkor azt a kormányhivatal meg fogja tenni. Balmazújvárost egyébként semmilyen hátrány nem éri, ha a zárszámadást a kormányhivatal fogadja el, megkap minden támogatást.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autók ütköztek Kabán
Autók ütköztek Kabán
Helyszínelnek a rendőrök.
Újabb okoszebrát telepítenek Debrecenben
Újabb okoszebrát telepítenek Debrecenben
A munkák nem befolyásolják a villamosközlekedést.
Gazdaság
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Utat újítanak fel és kátyúznak Konyáron
Hajdúhadházi cég végzi a munkát.
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
A legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették meg
Felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon az első negyedévben.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.