Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A zömében katolikusok lakta Polgáron református lehet az iskola

| 2023. 03. 27. | 11:55:00
Vámospércsen is át szeretné venni az iskola működtetését a református egyház.
A zömében katolikusok lakta Polgáron református lehet az iskola
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az iskolák átvételében ebben az évben igencsak aktív lett a Hajdúvidéki Református Egyházmegye. Mint arról a közelmúltban hírt adtunk, az egyházi közösség Nádudvaron, a kisváros egyetlen általános iskoláját szándékozik egyházivá tenni. Ugyanezt szeretné a polgári és a vámospércsi általános iskolával is. Mindhárom eljárásban közös, hogy az iskolaátvételi szándék beadásának utolsó napján, február 28-án kereste meg az egyházmegye esperesi hivatala a tankerületeket azzal, hogy szeptembertől ők működtetnék a település általános iskoláját. Nádudvaron, Polgáron és Vámospércsen is megvoltak a diákságot, tantestületet és a szülőket tájékoztató, a felvetődő kérdésekre választ adó fórumok, és megvan az említett körök iskolaátadásról vagy maradásról szóló szavazásainak időpontjai is. Az iskolaátadásnak szigorú kritériumai vannak, ezek közé tartozik az is, hogy az oktatási intézményt csak akkor veheti át az egyház, ha azt a szülők többsége akarja.

[Beillesztett cikk: Ha nem kell az egyházi iskola, mehet Kabára tanulni]

A tankerületinél csak jobb jöhet – vélik

A nádudvarihoz hasonlóan Polgáron is a közbeszéd egyik fontos témája a kisváros egyetlen általános iskolájának a református egyházhoz kerülése. A Tisza-parti kisvárosban azért érdekes a helyzet, mert a lakosság (a 2011-es népszámlálás szerint) 42 százaléka római katolikus, 8 százaláka református, 1 százaléka görögkatolikus, a többiek pedig felekezeten kívüliek vagy nem válaszoltak. Ennek ellenére igen jó esélye van annak, hogy ősztől református legyen az iskola.

Miért? Erre a témára meglehetősen jó rálátással bíró forrásunk úgy fogalmazott, hogy „Ha már a város önkormányzata nem lehet az iskolafenntartó, akkor a tankerületnél bárki jobb lesz!”.

Nos, a történet akkor kezdődött – raktuk össze a Cívishír olvasóinak az ügyben nyilatkozó polgáriak által elmondottak mozaikjait –, amikor a kormány döntése szerint az önkormányzatoktól a tankerületekhez került át az iskola fenntartása és üzemeltetése. A hajdúböszörményi tankerülettel azonban soha nem volt igazán jó a polgári önkormányzat viszonya. Jelzi ezt, hogy a városvezetés az iskola működéséről évenkénti tájékoztatáskérését a tankerület csak részben teljesítette – igaz a tankerületnek sem tájékoztatási, sem beszámolási kötelezettsége nincs az önkormányzat felé. Pedig lettek volna kérdései a képviselőknek az oktatási szakemberekhez: például, a polgáriak miért íratják be gyermekeiket egyre nagyobb számban a szomszédos helységek iskoláiba; vagy miért szerepelnek egyre gyengébben a tanulmányi megmérettetéseken? Odáig jutott a helyzet, hogy három éve felvetődött az iskola átadása a római katolikus egyháznak. Ebből azonban akkor nem lett semmi. Tavaly már a városvezetés is belépett a körbe, mondván, tenni kell valamit az általános iskolaért, mert ami ott történik, az már az önkormányzatnak is a felelőssége – mondta egyik informátorunk. Mentek tovább, és a református egyháznál megértésre, meghallgatásra talált a panaszuk, és elkezdődött egy konstruktív egyeztetés, majd korrekt tárgyalás az egyház illetékeseivel.

Ehhez a szülők biztatást adtak, a tervet támogatják – tudtuk meg a közélet helyi szereplőitől.

A Hajdúböszörményi Tankerület Központot megkerestük a polgári iskola átadásával kapcsolatos kérdéseinkkel. Tóth Lajos Árpád igazgató megbízásából Riczu Julianna szakmai vezető, igazgatóhelyettes válaszolt: „A Hajdúvidéki Református Egyházmegye a köznevelési törvényben meghatározott határidőben kezdeményezte a Polgári Vásárhelyi Pál Általános Iskola fenntartói jogainak és kötelezettségeinek átvételét 2023. szeptember 1-jétől. A fenntartóváltás eljárásrendjét a köznevelési törvény pontosan szabályozza, ennek lefolytatását a tankerületi központ elindította. Fórumot szerveztünk az iskolai közösségek – szülők, diákok, alkalmazotti közösség – részére, ahol az egyházmegye képviselőivel együtt tájékoztatást adtunk az esetlegesen bekövetkező változásokról. A közösségeknek 15 nap áll rendelkezésükre a vélemény kialakítására. A fenntartóváltás akkor valósulhat meg, ha az iskolába járó tanulók szüleinek több mint fele támogatja a váltást. Az ügydöntő véleménynyilvánításra március 27-28-án kerül sor, a végső döntést a köznevelésért felelős miniszter hozza meg.” A polgári általános iskola működésére vonatkozó kérdéseinkkel később ismét kerestük a hajdúböszörményi tankerületet, válasz azonban nem érkezett. Ha megjön, frissítjük a cikket.

A szülők többségének jóváhagyásával

Vámospércsen erős a református egyház, viszont – információnk szerint – hónapok óta nincs helyben pap. Ugyanakkor a pártpolitika átszőtte a református egyház életét. Ebben a helyzetben találta az iskolafenntartó-váltás a Debrecenhez közeli kisváros lakóit. Itt a területileg illetékes Debreceni Tankerületi Központhoz fordultunk, hogy tisztábban lássunk. Onnan bő egy hét elteltével érkezett a válasz Vántus András Istvánné szakmai vezető, tankerületi igazgatóhelyettes megbízásából Sári Enikő Petra kabinetvezetőtől. Ebben leírta, hogy február 28-án a Hajdúvidéki Református Egyházmegye Esperesi Hivatala levélben megkereste a Debreceni Tankerületi Központot, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján kezdeményezze a Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogainak és kötelezettségeinek átadását a 2023-2024. tanévtől. A jogszabályban foglaltak szerint a Tankerületi Központ megszervezi az alkalmazotti és szülői közösségek részére a tájékoztató és véleményező értekezleteket. A köznevelésért felelős miniszter legkésőbb május utolsó munkanapjáig hoz döntést a fenntartóváltás ügyében. Ennek feltétele, hogy azt a szülői közösség több mint fele támogassa a szavazáson.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Havi 180 ezer forint albérleti támogatást kaphatnak a fiatalok
Havi 180 ezer forint albérleti támogatást kaphatnak a fiatalok
Az állam útjára indítja az Ifjúsági Garancia Plusz programot.
Roadpol: több mint 600 ember nem kapcsolt biztonsági övet Hajdú-Biharban
Roadpol: több mint 600 ember nem kapcsolt biztonsági övet Hajdú-Biharban
Voltak olyan motorok, akik nem vettek fel bukósisakot.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés