Szablya a nyíradonyi polgámester kezében
Nyíradonyba ért a megyei identitást erősítő, szórakoztató eseménysorozata, a Hajdú hagyományok nyomában. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen a nyírségi kisvárosban immár a tizenhetedik alkalommal megrendezett szüreti felvonulással és fesztivállal osztozott a rendezvénycsarnok körüli területen. És ha valakinek még e két esemény együttesen sem elégítette ki az igényét, ott volt hozzá a krumpliból készített ételek főzőversenye, amely ugyancsak hagyomány Nyíradonyban.
– A szüreti felvonulás és a burgonyából készített ételek főzőversenye igencsak előkelő helyet foglal el városunk közösségi életében – válaszolta a Cívishír kérdésére Tasó Béla polgármester, akivel azután beszélgettünk, hogy átvette a hajdú-bihari települések együvé tartozását szimbolizáló Bocskai-szablyát Pajna Zoltántól, a megyei önkormányzat vezetőjétől.
– Hagyományosan október első hétvégéjén ünnepeljük meg a szüretet, kérünk áldást az égiektől a betakarított terményekre, és az ezekből elkészített enni- és innivalókra. Mindezt a Nyíradonyban több évszázados hagyományokkal bíró szüreti felvonulásal kezdjük. Eköré szerveztünk fesztivált és egy tájjellegű krumplis ételeket készítő főzőversenyt. Az számunkra öröm és megtiszteltetés, hogy a város jubileumi, a várossá nyilvánításának 30. évében érkezett a megkeresés, hogy a hagyományőrző rendezvényünkkel csatlakozunk a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat eseményéhez. Ezek a programok együttesen szolgálják az identitás erősítését, értékeink bemutatását és őrzését, kapcsolataink mélyítését, valamint a szórakozást – beszélt a nap jelentőségéről Tasó Béla polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy a krumpliból készült ételek főzőversenyére 25 csapat nevezett Nyíradonyból, a környező településekről, de érkeztek vendégek Erdélyből és a Felvidékről is.