Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kevés a vásárló, több a helypénz Hortobágyon

| 2022. 10. 01. | 18:32:00
Vészhelyzetet éreznek az árusok.
Kevés a vásárló, több a helypénz Hortobágyon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár már jócskán elmúlt nyolc óra, a nyitás ideje, még sem árus, sem érdeklődő a hortobágyi körforgalom szomszédságában lévő parkoló vásársorán. Kisvártatva, egymás után érkeznek az árusok, kinyit a büfé, kipakolják a portékákat, és megjelenik az első turista is. Tanácstalanul nézeget, majd a szélső árustól megkérdezi, merre talál itt mosdót. Megkapja az útbaigazítást, megköszöni és elmegy a dolgára, visszafelé már pillantást sem vet a Hortobágyot, a pusztát, az itteni értékeket szimbolizáló népi-, népművészeti-és egyéb termékekre.

– Látja, ez jellemzi a hortobágyi kereskedelmet! Nincs turista, nincs nézelődő, nincs vásárló. Három éve zárva van négy kiállítás. Augusztus 20-ára megnyílt a Körszín, ezen kívül a Madárkórház látogatóira és az innen induló, ide érkező vadasparki busz vendégeire számíthatunk. De nincs múzeum, nincsenek bemutatók, amelyek megmutatnák a hortobágyi életet, a pásztorvilágot. Éppen ezért a turista nem tudja mihez kötni azokat a tárgyakat, amelyeket mi kínálunk. Már eleve kevesebben érkeznek, mint akárcsak évekkel ezelőtt. Akik pedig vannak, csak nézik a subákat, ostorokat, fazekastermékeket, csengőket, és azt sem tudják, mire valók. Persze, hogy nem vásárolnak – fakad ki az időközben megérkezett árusok önkéntes szószólója, akitől azt is megtudjuk, hogy hétfőn nem nyitnak ki, tehát már négy nappal rövidebb a hónap. Aztán lassacskán egymás konkurenciái lesznek, mert amíg korábban megvolt, hogy ki mit árusít, most a kevés turista miatt már mindenki próbálkozik mindennel.

Amit eddig megtudtunk az időközben összegyűlt árusoktól, az a probléma gyökere. Ám a hétköznapi valóság számukra ennél aggasztóbb.

Ebben a helyzetben emelte a havi bruttó 38 ezer forintos bérleti díjat 50 ezer 800 forintra a faluvezető. Nem is akárhogyan! – Jakab Ádám polgármester kiküldte az embereit egy biankószerződéssel, hogy júliustól az emelt árat fizessük – göngyölítik a történetet az árusok. – Ott volt az ő aláírása, aztán nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kitöltsük. Van bennünk lojalitás, etikusan viselkedtünk, aláírtuk. De! miért nem a polgármester jött ki, hogy az áremelést közölje? Ő képviselő-testületi
döntésre hivatkozva emelt árat, de tudjuk, nem volt testületi ülés, önhatalmúlag, egyszemélyben, mindenféle egyeztetés nélkül határozta meg a bérleti díjat. Aztán ha emel árat, adjon mellé plusz szolgáltatást is! Nemhogy nem adott, még nehezítette a dolgunkat, mert hiába mondja ki a jogszabály, hogy az árusok munkahelyétől 50 méteren belül mosdónak kell lennie, ami közel volt, azt bezárták. Így mehetünk messzebbre, az áruinkat itt hagyva. A döntés meghozatala óta nem beszélt velünk! És az áremelésben az a legszebb, hogy a büféseknek a délelőtti kihirdetés szerint 100 ezret kellett volna fizetni, mire ők tiltakoztak a polgármester embereinél, majd azok délután visszajöttek, és közölték, hogy tévedés, nem 100 ezer a díj, hanem csak 72 ezer. Közben testületi ülés volt, és eldöntötték? Nem! Ezt is önhatalmúlag hozta meg Jakab Ádám polgármester.

Az eset óta próbáltak egyezségre jutni a faluvezetővel, írtak kérvényeket, beadványokat, ám panaszukkal, problémájukkal érdemben senki sem foglalkozott.

– Ez így nem mehet tovább! – jelentik ki. – Itt, Hortobágyon közösen kell döntenünk fontos ügyekben, mert egymásra vagyunk utalva. Helyi adót mi fizetünk, tehát belőlünk is él a községháza. Ahhoz, hogy nekünk legyen bevételünk, turisták kellenek, a látogatókat pedig a múzeumok, programok, látványosságok vonzzák. Hogy mit akarunk? Tegye oda magát az önkormányzat, és legyenek turisták. Továbbá, csökkentsék a bérleti díjat, de ha nem, akkor adjanak nekünk plusz szolgáltatást. És a legfontosabb, ne a polgármester egyszemélyben hozzon döntéseket, hallgassanak meg bennünket, kompromisszum alapján változtassanak a korábbi feltételeken. Nem nagy kérések ezek, mondhatnánk, a normális együttélés alapszabályai. Ha így lett volna, el tudtuk volna fogadni a tarifaemelést.

Válaszok írásban

Jakab Ádám polgármesterrel abban maradtunk, hogy az árusokkal való találkozás után a hivatalában tudunk beszélni a felvetett problémákról. Az időpont egyeztetést követően nem sokkal a faluvezető azonban más megbeszélésére hivatkozva lemondta a személyes találkozást, és abban állapodtunk meg, hogy írásban küldjük el a vásárosok panaszait, a hozzájuk kapcsolódó kérdéseinket, és ő szintén írásban válaszol.

– A kommunikáció az árusítók és a vásár üzemeltetője között, mint ahogy az elmúlt tíz évben mindig, most is biztosított – kezdte válaszát Jakab Ádám. – Ez annak is köszönhető, hogy a vásárosokkal közvetlenül kapcsolatot tartó munkatárs személye annak ellenére sem változott, hogy a vásárteret 2012-től 2021-ig az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit kft. üzemeltette, míg most maga az önkormányzat. A vásárrendező a feladatát 2009-től látja el, függetlenül attól, hogy az illető az önkormányzat vagy az önkormányzat cégének alkalmazásában áll. Az önkormányzat 2022-től üzemelteti a helyi vásárt, ezért vonatkozott rá az új díj bevezetésének jogszabályi tilalma. Ennek okán márciusra, áprilisra, májusra és júniusra nem szedhetett pénzt a helyi árusoktól. Az önkormányzat azonban úgy döntött, hogy hiába nem hoz árbevételt 2022-ben a helyi vásár, azt megnyitja az állandó árusok előtt, és ők a megszokott helyeiken árusíthatnak. (Az árusok akkor napi 600 forint parkolódíjat fizettek azért, hogy árusíthassanak – a szerk.)

Jakab Ádám válaszában nagyon időszerűnek nevezte a tarifaemelést, hiszen a korábban fizetett havi 30 ezer forint 2008-tól volt érvényben.

Mint fogalmazott, a díjak emelése sajnos már nem tűrt halasztást, hiszen a mindenki által ismert gazdasági folyamatok egyre jobban sújtották az önkormányzatot, a helyi vásár üzemeltetése és fenntartása pedig egyre nagyobb kiadásokkal járt. Hortobágy önkormányzata önként vállalt feladatként tartja fenn a helyi vásárt, erre megvannak a megfelelő szakhatósági engedélyei, a szabályokat pedig maradéktalanul betartja – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy ezen túl szintén önként vállalt feladatként, anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik mind a helyi lakosság, mind a világörökségi helyszínre látogató turisták érdeklődésére számot tartó attrakciókat, programokat szervezni, akár önállóan, akár Hortobágyon tevékenykedő egyéb szervezetekkel együttműködve.

A polgármester úgy vélekedik, hogy egy több mint 10 éve fennálló díj 33 százalékos emelésénél nem kellene bármilyen pluszt adniuk. Ennek ellenére vannak plusz szolgáltatásaik, közülük néhányat megemlít: például a helyi vásár tavalyi résztvevői számára a június 30-ig tartó díjmentes árusítási lehetőséget; továbbá a vásárosok és a hozzájuk érkező látogatók ingyenesen használhatják a vécét; valamint vásárokat, rendezvényeket is szerveznek, részben másokkal együtt. E rendezvények között említette az országos hírű, átlagosan 20-30 ezer főt vonzó Hortobágyi Hídivásárt, az őszi és tavaszi kézműves vásárt, a Magyar Szürke-Barátok Találkozóját, a Szent György-napi kihajtási- és a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepet. 2018 óta ez utóbbiak az előző években produkált néhány száz fős látogatottságukat többszörösen meghaladva, stabilan háromezer látogatót vonzanak.

„Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete szól vásártartásról, a Polgármester a Hortobágyi helyi vásárra vonatkozó vásári rendet Hortobágy Község Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2022. (III. 07.) Hö. határozatában kapott felhatalmazás alapján fogadta el. A helyi vásár vásári rendjének 10.) pontja határozza meg a helypénz díjtételeit” – olvasható az arra a kérdésünkre adott válaszban, amelyben azt tudakoltuk, hogy milyen szervezeti és működési szabályzati pont, rendelet, jogszabály alapján döntött egyszemélyben a polgármester a bérleti díjakról?

És várható-e változás a községháza és a vásárosok kommunikációjában, és szükségét tartja-e a változtatásnak a községháza?

Jakab Ádám válaszából az derül ki, hogy igen. Hiszen – mint azt leírta – az önkormányzat, ahogyan a múltban, úgy a jövőben is minden megkeresésre, kérésre, észrevételre készséggel válaszol bárkinek, és ebbe beletartoznak az árusítók is. „A helyi vásár vásári rendje, illetve annak helypénz díjtételei, éppen a helyi vásárban részt vevő étel-ital kereskedők kérését figyelembevéve és azt méltányolva kerültek módosításra, még az új vásári rend hatálybalépését megelőzően” – írták. Hangsúlyozta, próbálnak folyamatosan fejlődni, a települést és lakóit átsegíteni minden nehezebb időszakon. Ugyanakkor támaszkodnak a régi értékekre és óriási tapasztalatukra.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Döntöttek Komádiban: utalványt kapnak a rászorulók
Döntöttek Komádiban: utalványt kapnak a rászorulók
Egyhangúan fogadta el határozatait a kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Hirdetés
Hirdetés
A lakat sem zavarta a hajdúnánási kerékpártolvajt
A lakat sem zavarta a hajdúnánási kerékpártolvajt
Szerencsére a tulajdonos visszakapta a biciklijét.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.