Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Energiárak: így spórol Hajdúszoboszló

| 2022. 10. 20. | 20:39:00
Bezár a Kossuth utcai tornaterem és a Bocskai Rendezvényközpont; a hivatalban elrendelik a home office-t.
Energiárak: így spórol Hajdúszoboszló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az energiaárak növekedése a hajdúszoboszlói önkormányzatot is érinti, így költségcsökkentő intézkedéseket hoztak az október 20-i képviselő-testületi ülésen. Czeglédi Gyula Facebook-posztjában kiemelte, elsődleges fontosságot élvezett a bölcsőde, az iskolák, valamint az egészségügyi és szociális ellátások fenntartása.

Mindezek alapján az alábbi intézkedésekről döntöttek:

  • A bölcsőde, óvodák esetében a korábban megszokott, kellemes hőmérsékletet fogják továbbra is biztosítani. Öt óvodában 44 fűtő-hűtő klímát szerelnek fel.
  • A Járóbeteg Ellátó Centrum és a krízisszálló esetében biztosítják a szükséges fedezetet a gáz- és távhődíjra, amellett, hogy a JEC-nek – tekintettel a távhődíj drasztikus növekedésére – új lehetőségként a központi léghűtéses rendszerének felülvizsgálatát el kell végezni, lehetőség esetén az azzal történő fűtést szükséges alkalmazni.
  • A polgármesteri hivatal, a Szociális Szolgáltató Központ munkaszervezésében elrendelték a home office-t és/vagy igazgatási szünetet, valamint a hőmérséklet-szabályozását.
  • A Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény ideiglenesen átköltözik a Szabadtéri Színpad irodahelyiségébe, ahol a hőszivattyús fűtési rendszernek köszönhetően jelentős megtakarítás érhető el. A Szép Ernő kollégiumban található 1/A szint szálláshely fűtését leállítják.
  • A Városi Sportházban üzemeltetési szünetet rendelnek el december 5. és 2023. február 5. között, azzal, hogy a létesítményt a kiszolgáló helyiségek temperáló fűtése mellett január 9. és február 3. között heti két-két alkalommal „tiszta felkészülésre”, alapozó edzések megtartására igénybe vehetik.
  • Lehetővé teszik, hogy a jégpálya 2022 decemberben és 2023 januárjában üzemelhessen.
  • A Bocskai István Múzeum helyiségeiben a maximális hőmérsékletet csökkentik, a kiállítóterekben nem lehet több 18 Celsius-foknál. A használaton kívüli helyiségekben és használaton kívüli időben, valamint műtárgyraktárban 15 Celsius-fok lehet a maximális hőmérséklet.
  • A város téli díszkivilágításának mértékét csökkentik, úgy hogy ebben az időszakban a hivatal, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Járóbeteg-Ellátó Centrum és a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér, karácsonyfa legyen kivilágítva.
  • Elrendelték a Kossuth utcai tornaterem üzemeltetésének szüneteltetését a december 4. és a 2023. február 5. közötti időszakra, míg az Oláh Gábor utcai irodaházat teljesen lezárják.
  • A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár működését módosították. December 15-ig ig egy hónapban két hetente, három napra bezárják a főépületet (szombat-vasárnap-hétfő). Január 1-től március 1-jéig az intézmény zárva lesz, de a könyvtári szolgáltatást a koronívrus időszakában alkalmazott úgynevezett karanténkönyvtáron keresztül biztosítani fogják. Ugyanerre az időszakra az ifjúsági ház használatát felfüggesztik, leszámítva a Népkonyha szolgáltatását.
  • A Bocskai Rendezvényközpont üzemeltetését szintén szüneteltetik október 24-től 2023. április 30-ig.

A Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Hungarospa Zrt. esetében is takarékossági intézkedéseket vezetnek be. Az uszoda esetében a karbantartási üzemszünet január 1-től február 28-ig tart.

– Az energia-árrobbanás önkormányzatra számított hatása csak ebben az évben mintegy 95 millió forint. A költségcsökkentő intézkedések 2022. évben történő végrehajtása forráselvonás és adóemelés nélkül biztosítható, a jelenlegi támogatási rendszer fenntartásával. A tapasztalatokat folyamatosan nyomon követjük és szükség esetén újabb döntések meghozatalára kerülhet sor – tudatta Czeglédi Gyula, hozzátéve, az energiakötlségek növekedése kihat a víziközmű-szolgáltatásra is. A Debreceni Vízmű Zrt. jelezte, hogy nem tudja a hajdúszoboszlói víziközmű-szolgáltatást gazdaságosan működtetni, és a magas energiaárak miatt 2023-ban 340 millió forintos veszteséggel számol Hajdúszoboszló esetében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.