Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfaluban nem lesz díszkivilágítás, több intézmény bezár

| 2022. 10. 04. | 14:27:00
A fűtési szezon idején a zsinagóga sem nyit ki.
Berettyóújfaluban nem lesz díszkivilágítás, több intézmény bezár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A berettyóújfalui önkormányzata a 2022. szeptember 29-én megtartott képviselő-testületi ülésén energiatakarékossági intézkedési tervet fogadott el, amelyről 2022. október 3-án tartottak sajtótájékoztatót – írja a Berettyóhír.

2022. augusztus 1-ig az önkormányzat egyetemes energiaszolgáltatásban részesült, az energiaárak ez alapján voltak meghatározva. Ezt követően a földgáz- és a villamosenergia-szolgáltatást piaci alapokon, közbeszerzéssel kell biztosítani. Ennek értelmében október 1-től a földgázt, 2023. január 1-től a villamosenergiát a versenytárgyalás eredményének megfelelően piaci áron kapják. Elhangzott, az átmeneti időszakban a végső menedékes szolgáltatás keretében szerzik be az energiahordozókat; ennek az idei többletköltsége Berettyóújfalu vonatkozásában 50 millió forint, a jövő évet és a fűtési szezont is figyelembe véve már 500 millió forint növekményről beszélhetünk – hangzott el.

A földgáz ára közel hatszorosára, a villamosenergia ára közel hétszeresére, a távhő pedig tizenötszörösére drágul a település intézményeinek vonatkozásában. 

Az elfogadott intézkedéscsomag egyrészt a földgáz-, a villamosenergia- és a távhő-takarékosságra vonatkozik. A polgármesteri hivatal és a Nadányi Zoltán Művelődési Ház fűtése távfűtéssel történik, ezen épületek fűtésének csökkentése épületen belül nem megoldható. Ezért az az intézkedés született, hogy a kimeneti oldalon mintegy 20 százalékkal csökkentik a kimenő hőmennyiséget. Így a téli időszakban a 18 Celsius-fokot tudják tartani. A Kabos Endre Városi Sportcsarnokban alapvetően testnevelési célú foglalkozások zajlanak, így ott a 15 Celsius-fokos hőmérséklet fogják biztosítani. Az itt megtartott egyéb rendezvények vonatkozásában a ténylegesen felmerülő rezsiköltségeket számlázzák ki.

  • A zsinagógát, a rendezvényházat, a Makk Kálmán Mozit és a Bihari Múzeum épületét átmenetileg, a fűtési szezon idejére bezárják. A Berettyó Kulturális Központ munkatársai a Nadányi Zoltán Művelődési Házban, valamint home office-ban fognak dolgozni,
  • Berettyószentmártonban, a postával közös épületben lévő gázfűtéses Netkuckó átmenetileg szünetelteti a tevékenységét,
  • kötelező önkormányzati feladat a közvilágítás, de az esti díszkivilágításokat kikapcsolják (polgármesteri hivatalon lévő dombormű, Bihari Múzeum, református templom, Turul-szobor, Zsinagóga kivilágítása).
  • idén karácsonyi díszkivilágítás sem lesz,
  • a helyi önkormányzat kezelésében lévő közutak melletti lámpatesteket illetően meg kell vizsgálni a közvilágítás időtartamának 22:00-05:00 óra közötti szüneteltetésének lehetőségét, és amennyiben jogszabályi és műszaki szempontból lehetőség van rá, október 15-től 22:00-05:00 óra közötti időtartamban lekapcsolják a közvilágítást,
  • a közvilágítástól szintén független térvilágításokat (Szent István tér, Szent Márton tér, Csónakázó tó, Kossuth u. 6. melletti parokló) 22 órától lekapcsolják,
  • a Kőrös utca 10. szám alatti térkőgyártó üzem átmenetileg bezár, a munkavégzés szünetel,
  • az önkormányzati tulajdonú gépjárművek felhasználását 40 százalékkal csökkenteni kell,
  • a Millennium úton és a Mártírok útján lévő elektronikus gépkocsitöltők üzemeltetését az MVM Mobiliti Kft-nek adják át. Innentől kezdve az ingyenes töltés megszűnik. Az elvégzett vizsgálatok alapján 2021-ben itt összesen 3 ezer kWh villamosenergia felhasználás történt, ami 2022. január-augusztus között 12 ezer kWh-ra növekedett. Ez éves szinten több mint 5,5 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

Az intézkedési tervben foglaltakat – eltérő rendelkezés hiányában – 2022. október 15-től 2023. április 15-ig alkalmazzák.

Az intézkedések az önkormányzat által fenntartott bentlakásos szociális intézményeket, a nevelési-oktatási intézményeket és a gyermekétkeztetést egyáltalán nem érintik, ezekben az intézményekben korlátozó intézkedések nem vezetnek be. A nappali ellátási intézmények továbbra is nyitva vannak, itt a fűtött helyiségek nagyságának csökkentésével történik a takarékoskodás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.