Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mély hallgatás a választásra készülő Derecskén

| 2022. 09. 17. | 11:47:00
Látszólag visszafogott a kampány, a közösségi oldalakon viszont pörög az élet.
Mély hallgatás a választásra készülő Derecskén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt polgármester- és huszonöt képviselőtestületitag-jelölt közül választhatják ki a derecskeiek a városvezetőt és a nyolc önkormányzati képviselőt a szeptember 25-én, vasárnap tartandó időközi helyhatósági választáson. A voksolásra jogosultak a nyolc körzet már ismert választási helyein reggel 6 órától este 7 óráig adhatják le szavazataikat. Majoros Gabriellától, a helyi választási iroda vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy eddig nyolc alkalommal ülésezett a helyi választási bizottság, és többek között jóváhagyták, hogy a szavazólapokon milyen sorrendben szerepelnek a polgármester- és a képviselő-jelöltek, továbbá jóváhagyták a szavazólapok adattartalmát is.

Az aljegyzőtől szerettük volna elkérni a polgármesterjelöltek rövid, akár a helyi önkormányzati lapban megjelentetett bemutatkozását, ám sem egyikkel, sem másikkal nem tudott szolgálni. Elmondta, hogy a helyi választási irodának nincs olyan köztelezettsége, hogy bemutassa a jelölteket. Információt minden jelölt a maga által választott csatornákon keresztül juttat el önmagáról a választókhoz.

Csak a közösségi oldalról

A polgármester- és a képviselőtestületitag-jelöltek a majdani szavazólapokon lévő sorrendjét az aljegyző asszony útmutatása alapján (a helyi választási iroda határozatai között a 36.és 37. pontban) találtuk meg. Eszerint

polgármesterjelölt: Fazekas Csongor (Momentum Mozgalom), Balogh György (Munkáspárt), dr. Péterffy Albert (független), Bordán Szabolcs (független), Rácz Anikó (független).

A jelöltek közösségi oldalán tájékozódtunk.

Fazekas Csongor személyes oldaláról megtudtuk, hogy a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban érettségizett, majd a Discimus Üzleti Akadémián műszaki informatikai mérnökasszisztens képzésben vett részt. 2017-ben angol B2 szintű nyelvvizsgát tett. A politikusi közösségi oldalát 215 ember kedveli. Mint az a bejegyzéseiből kiderül, igen aktívan kampányol, és ebben ott vannak vele pártja országos és megyei vezetői is. A hobbija a kosárlabda lehet, erre utaló posztok egyaránt előfordulnak személyes és a politikai profilja bejegyzései között is.

Balogh György közösségi oldalát nem találtuk meg.

Péterffy Albert, a derecskei rendőrörs volt parancsnoka is rendkívül aktív a közösségi oldalán. Nincs kampánystábja, fórumokat szervez, véleményt nyilvánít aktuális ügyekben, továbbá elhatárolódik a jelölttársaktól eredő, egymást lejárató írásoktól. A Facebookon közzétett személyes adataiból kiderül: Berettyóújfaluban, a Zalka Máté középiskolában érettségizett, majd a Miskolci Egyetemen szerzett jogi diplomát 2003-ban, jelenlegi munkahelye a Bessenyei György Technikum. Hobbija – a feltöltött képek tanúsága alapján – a motorozás lehet.

Bordán Szabolcs, a 2019-es választáson a Fidesz színeiben indult jelenlegi polgármester mind a személyes, mind a politikusi oldalán kampányol. Iskolái közül a Debreceni Egyetemet tünteti fel, ott 2012-ben szerzett gazdaságinformatikusi végzettséget. Több képen is szerepel két gyermeke társaságában. Kampányában az eddigi eredményekre, fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, továbbá folyamatosan posztol az általa gyanított törvénytelenségekről, amelyek élénk érdeklődést, és számos esetben akár szélsőséges reakciókat váltanak ki.

Rácz Anikó, a korábbi polgármester, Bakó István alpolgármestere volt. A Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskolában érettségizett, majd a Nyíregyházi Főiskolán diplomázott, jelenleg a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtárban dolgozik. Függetlenként indul a polgármesteri székért, viszont képviselőjelöltjeit a Polgári Kör színeiben indulóként mutatja be közösségi oldalán. Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője is őt támogatja. Rácz Anikó a posztjai alatt kap hideget-meleget, nem kímélik véleményükkel a választók.

A 25 önkormányzati képviselőjelölt közül 22 független, egy-egy a Mi Hazánk Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Magyar Munkáspárt jelöltje – olvasható a helyi választási iroda közleményében, Derecske város hivatalos honlapján. Az utóbbi kettő nem független képviselőjelölt a politikai szervezetek polgármesterjelöltje. De ott van a függetlenek között Péterffy Albert és Bakó István is.

Feloszlatás, adok-kapok

Időközi polgármester- és képviselő-testületi választást azért kellett kiírni, mert június 30-án 5-2-es szavazataránnyal feloszlatta önmagát a derecskei önkormányzati képviselő-testület. A feloszlatás ellen a polgármester és az alpolgármester szavazott, egy képviselő el sem ment az ülésre, egy másik pedig a szavazás előtti szünetről már nem jött vissza az ülésre.

A képviselő-testület feloszlatására tett javaslatot Zsákai Ildikó önkormányzati képviselő terjesztette elő az ülésen. Az előterjesztésről, annak előzményeiről korábban kérdeztük Zsákai Ildikót, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Annyit azonban elmondott, hogy ha bármilyen nyilatkozatot tenne, az csak bonyolítaná a helyzetet Derecskén. Mint fogalmazott, az indulatok elszabadultak, és ez összeegyeztethetetlen az ő személyiségével, továbbá békességet szeretne a településen.

Bordán Szabolcs polgármester a Cívishírnek korábban tett nyilatkozatában baloldali ellenzéki akciónak minősíti azt, hogy feloszlatta magát az önkormányzati képviselő-testület.

– Önző egyéni érdek vezérelte azokat a képviselőket, akik megszavazták a képviselő-testület feloszlatását. Akciójuk koholmányokon, igaztalan vádakon alapult. Mindezt bizonyítja, hogy eddig semmit sem igazoltak a vádakból, azokra nem szolgáltattak bizonyítékokat

– mondta akkor a városvezető, hozzátéve, hogy „ha valóban az ő személye lett volna a város fejlődésének, az együttműködésnek az akadálya, akkor fegyelmi eljárást indítanak ellene, és ha az olyan eredménnyel zárul, akkor csak polgármestert kellene választani. Ehelyett a képviselő-testületet oszlatták fel.

A városházán történtek folytatásaként a derecskei Fidesz-csoport feloszlását kezdeményezte Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője. Mint részletezte, a város önkormányzati képviselő-testülete egy korábbi döntésével feloszlatta magát azért, hogy „tiszta lappal” indulhassanak. Ezért Vitányi István is „kötelességének érezte a tiszta lappal történő politika” követését. Mivel a városvezetésben és a testület feloszlatását kezdeményező képviselők között fideszes színekben politizálók is voltak, ezért kezdeményezte a derecskei Fidesz-csoport feloszlatását.

Ahogy közeledett a választás időpontja, Bordán Szabolcs polgármester úgy kezdte közösségi oldalán közzétenni az ő igazát alátámasztó érveket. Közölte: „Számtalan esetben úgy történt utalás, kifizetés az önkormányzat számlájáról, hogy azt a polgármester vagy helyettese kötelezettségvállalóként nem írta alá. Ilyen esetek történtek az előző ciklusban és jelenleg is.” Bordánnak „a tudomására jutott, hogy az előző önkormányzati ciklus polgármester helyetteseként aláíró személy az ő polgármestersége ideje alatt (a jelenlegi ciklusban), utólag írt alá utalványrendeletet, miközben megbízatása megszűnt és már nem rendelkezett kötelezettségvállalási jogkörrel”. A kifizetések pedig – írta – ellenjegyzések, írásbeli jóváhagyások nélkül megtörténtek. Közölte: a súlyos szabálytalanságról értesítette a hivatalos szerveket. A Cívishírnek akkor eljuttatott közleményében leírta, hogy az időközi választást önmagában is szégyenteljesnek tartja, annak lehetőségét kihasználva olyan személy próbál visszatérni a város vezetésébe, akinek „tetteiről máshol kell számot adnia”. Továbbá az ügyben több hatósági eljárást is kellett kezdeményezni, ami korrupciógyanús esetet takarhat.

Ezt követően megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e feljelentés, indult-e nyomozás. Ezt a választ kaptuk:

„A rendőrségre 2022. augusztus 26-án érkezett feljelentés alapján a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntett elkövetésnek gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

Nyugalmat akarnak

Derecske csendesen készülődik az időközi választásokra – ez a kép alakult ki bennünk, amikor szeptember 16-án ellátogattunk a városba. A választáson induló közösségek közül csupán egyetlen egynek voltak plakátjai a villanyoszlopokon. A megkérdezettek egyike sem vállalta névvel véleményét a kampányról, a választásról, továbbá várakozását a voksolás utáni Derecskét illetően. Sőt: csak nagyon kevesek mondtak egy-egy rövid mondatot. Ezek azonban egy irányba mutattak: békességet, átláthatóságot és fejlődést szeretnének Derecskén, mert szerintük egy Debrecentől 20 kilométerre fekvő városnak nem így kellene kinézni, továbbá itt is érezhetnének már végre valamit a megyeszékhely szárnyalásából.

T.T.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
Húsvéti időjárás: az égiek kegyesek hozzánk
25-27 fok! Köszönjük, elég lesz!
Hirdetés
Hirdetés
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Szoboszlai közönségtalálkozót szervez az Eb előtt
Élő talkshow keretében ad interjút, és a színpadon ott lesz a teljes magyar válogatott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés