Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb ipari parkokat hozna létre Berettyóújfalu

| 2022. 08. 17. | 13:54:00
Fókuszban az autóipar és az akkumulátorgyártás.
Újabb ipari parkokat hozna létre Berettyóújfalu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfalu legújabb kori történelme 2018. december 20-án kezdődött – akkor adták át az autópályát. A jeles eseményt és a hozzá kapcsolódó dátumot Muraközi István polgármester nem véletlenül kapcsolta össze, hiszen a befektetők, munkahelyteremtők részéről akkortól mutatkozik aktív érdeklődés Berettyóújfalu iránt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nemcsak a régi ipari park utolsó, sok-sok éve kiadatlan része is gazdára talált, hanem az is, hogy az autópálya közelében létesült új ipari parkot már ki is vette két vállalkozás.

Sőt, újabb két ipari park létesítését is tervezi a város.

Az egyik a lőtér melletti területen, mintegy kétezer négyzetméteren valósulna meg, és inkább vállalkozói övezetnek lehet majd tekinteni, a másik azonban olyan nagyságú, amilyet a sztráda érkezése előtt szinte elképzelhetetlennek tartott a városvezető. – Berettyóújfalutól nyugatra, a volt katonai repülőtéren egy 38 plusz 8 hektáros területet szeretnénk ipari parkká alakítani – beszélt a tervekről a polgármester. – A területet a várost majdan nyugatról elkerülő út kapcsolja be a forgalomba. Az ipari parkokat európai uniós támogatásból tervezzük, a pályázatot beadtuk, várjuk az Európai Unió és Magyarország megegyezését a 2020-2026 közötti időszak támogatási pénzeiről.

Muraközi István a Cívishír kérdésére elmondta, városában a kis és közepes nagyságú cégek érdeklődnek a telephelylétesítési lehetőségekről.

Tevékenységükkel pedig a Debrecenben már ott lévő vagy odatelepülni szándékozó nagy ipari vállalatokhoz kapcsolódnának, azok beszállítói lennének. Fókuszban náluk is az autóipar és az akkumulátorgyártás van, de az egyik területet például egy mezőgazdasági gépeket forgalmazó cég vette ki bemutató- és eladási helynek. Berettyóújfalu vállalkozói térképre történő feltételében segít a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a HIPA. Mindemellett a kis cégek és a szolgáltatások indítását, valamint a tevékenységüket szolgáltatásokkal, irodák bérbeadásával támogató intézményt is terveznek, ugyancsak uniós támogatásból.

És mindez mit jelent a lakosságszám alakulására? Hiszen a végső cél az, hogy a helyiek ne menjenek el, valamint sokaknak vonzó legyen Berettyóújfalu.

Ehhez már megvan az egészségügyi- és oktatási rendszer, a szabadidős lehetőségek is adottak, sőt az autópályán két nagyváros, Debrecen és Nagyvárad is harminc perc alatt elérhető. – 2006-tól 2016-ig volt a mélypont a város demográfiai arculatában. 1990-ben 16 ezer 700, 2010-ben 14 ezer 900 lakosa volt Berettyóújfalunak. A közel kétezres csökkenést leginkább az elvándorlás okozta. 2010-ban 11,3 százalék, most 5 százalék a munkanélküliségi ráta. Az utóbbi néhány évben megfigyelhető, hogy a fiatalok itt maradnak, sőt megindult az idetelepülés, és jellemzően sok gyermek születik. Megfordulni látszik a korábbi demográfiai trend. Néhány száz fő foglalkoztatása még hiányzik a rendszerből, de ez a mostani tendencia alapján pár év múlva már meglesz – beszélt a jövőről Muraközi István polgármester.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.