Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyóújfalu pénzt is megspórol azon, hogy a mentők veszik fel a telefont

| 2021. 07. 15. | 13:54:00
Meglepődhet, ha a háziorvosi ügyeletet hívja Hajdú-Biharban. Júliustól átalakult az eddigi gyakorlat.
Berettyóújfalu pénzt is megspórol azon, hogy a mentők veszik fel a telefont
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Havi félmillió forinttal több marad Berettyóújfalu kasszájában, de ami talán fontosabb, az önkormányzat megszabadult egy egyre nyomasztóbb feladattól azután, hogy az Országos Mentőszolgálat július elsejével átvette a háziorvosi sürgősségi ügyeleti rendszer biztosítását. Azt ugyanis – mivel alapellátás – eddig az önkormányzatnak kellett megszerveznie.

A városi képviselő-testület június végén, rendkívüli ülésen fogadta el, hogy módosítsák a korábbi szolgáltatóval, az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft-vel kötött szerződést. Hosszú ideje ez a cég látja el a berettyóújfalui telephelyéről nemcsak a bihari járásközpont, hanem még tizennégy közeli település sürgősségi ügyeleti ellátását.

Muraközi István polgármesterrel beszélve kiderült, a kft-nek ezért havi 500 ezer forint kiegészítő forrást is fizetett az önkormányzat az állam által finanszírozott összegen felül. Erre pedig azért volt szükség, mert csak az állam által adott pénz nem lett volna elegendő a szolgáltatás ellentételezésére. Az ügyeleti ellátás nem annyira népszerű az orvosok között, aki pedig vállalja, az megkéri az árát – indokolta a polgármester a félmilliós költséget.

Részint ez az oka annak is, hogy az Országos Mentőszolgálat 2022-től mindenütt átvenné a háziorvosi sürgősségi ügyeleti ellátást. De előbb kipróbálnák „kicsiben”, a tesztüzem pedig éppen Hajdú-Bihar megyében zajlik e hónaptól. Ezért Berettyóújfalu júliusra még kifizeti az 500 ezer forintos kiegészítő díjat az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft-nek, de augusztustól már nem folyósítják a pénzt, hiszen a mentők dolgoznak a kft. helyett (a már említett rendkívüli ülésen az OMSZ és az önkormányzat közötti együttműködési megállapodást is elfogadta a képviselő-testület).

A polgármester rosszat eddig nem hallott

Az eddigi szolgáltató beszámolói alapján éves szinten 1100-1200 embert láttak el, közülük 450-500 volt berettyóújfalui lakos, a többiek a 14 közeli település között oszlottak meg, Hencidától Nagyrábén át Zsákáig. Az ügyeleti csapatot egy orvos, egy ápoló és egy gépkocsivezető alkotta. A betegforgalmi adatok alapján hozzávetőlegesen a betegek harmadát kellett otthonában ellátni, a többség a rendelőben vette igénybe a segítséget. Az esetek több mint 90 százaléka nem igényelt további intézeti kezelést. A betegeknek jellemzően 4-5 százaléka volt gyermekkorú.

[Beillesztett cikk: Új sürgősségi ügyeleti rendszer működik Hajdú-Bihar megyében]

Muraközi István rámutatott, a helyi kórház miatt szerencsés helyzetben vannak. – A háziorvosi sürgősségi ügyelet helyisége a Gróf Tisza István Kórház épületében található, a kórházi sürgősségi rendelővel szemben. Ez most is így van. Mi történik, ha a városban valaki rosszul érzi magát? Bemegy a háziorvosi ügyeletre, s ha mondjuk ott éppen nincsenek, mert Gáborjában látnak el valakit, akkor a beteg a szemben lévő ajtón kopog be, a kórházi sürgősségi ügyeletre. Ez Derecskén vagy Komádiban nyilván másként működik, ezért mondom, hogy a mi helyzetünk speciális – mondta a Cívishírnek, hozzátéve, a július elsejei változás óta hozzá negatívum nem jutott el, márpedig ha lenne, arról valószínűleg már értesült volna (a polgármestert július 14-én kérdeztük).

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés