•  Bezárás
  • Kezdőlap
  • Helyben járó
  • Galéria
  • Szerintem
    • Bereczki-Csák Helga
    • Cs. Bereczki Attila
    • Szabó-Kovács Patrícia
    • Szakács Béla
    • Gulyás Czibere Anikó
    • Szalmási Nimród
    • Ratalics László
  • Tech
  • Bűn
  • Sport
    • Labdarúgás
    • Kézilabda
    • Kosárlabda
    • Jégkorong
    • Vízilabda
    • Más csapatsportok
    • Egyéni sportok
    • Technikai sportok
    • Küzdősportok
    • Kispályás foci
    • Vívás
  • Campus
  • Közélet
    • Belföld
    • Külföld
  • CívisCafé
  • Hajdú-Bihar
  • JOHNNYBET
  • CívisCafé
  • Debreceni Egyetem
  • DVSC
  • DEAC
  • Campus Fesztivál
  • Hajdú-Bihar
  • Hajdúszoboszló
  • Kezdőlap
  • Helyben járó
  • Galéria
  • Szerintem
    • Bereczki-Csák Helga
    • Cs. Bereczki Attila
    • Szabó-Kovács Patrícia
    • Szakács Béla
    • Gulyás Czibere Anikó
    • Szalmási Nimród
    • Ratalics László
  • Tech
  • Bűn
  • Sport
    • Labdarúgás
    • Kézilabda
    • Kosárlabda
    • Jégkorong
    • Vízilabda
    • Más csapatsportok
    • Egyéni sportok
    • Technikai sportok
    • Küzdősportok
    • Kispályás foci
    • Vívás
  • Campus
  • Közélet
    • Belföld
    • Külföld
  • CívisCafé
  • Hajdú-Bihar
  • JOHNNYBET
FRISS HÍREK
Útfelújítást végeznek ÁlmosdonSZÉP-kárya – élelmiszerre már csak július elsejéigÖrmény technikai vezetője van a LokinakKisvárdán kezd a DVSC, ahol eddig nem sok babér termettSúlyos karambol a Veres Péter utcábanAlapember kötelezte el magát újabb egy évre DebrecenbenDrámai életmentés: felesége élesztette újra a hajdúböszörményi férfitVámospércsi baleset szemtanúit keresik a rendőrökBattai Sugár utazik a világbajnokságraHarminc év börtön. Elítélték R. Kellyt

Hirdetés

Hajdú-BiharHajdúszoboszlówagyu

A világ legdrágább marhahúsa kerül ki a hajdúszoboszlói üzemből  

civishir.hu

2021.06.14. 08:55

A világ legdrágább marhahúsa kerül ki a hajdúszoboszlói üzemből  
Katona Imre nagyon büszke az eredményeikre (Fotók: Ásztai Csaba)

Egy kilóért százezret is simán elkérnek. 

Hirdetés

Hirdetés

Európa egyik legjelentősebb wagyumarha-tenyészetét hozta létre Hortobágyon Katona Imre építési és mezőgazdasági vállalkozó. A hajdúszoboszlói üzletember faluvéghalmi telepén természetes körülmények között, a legelőket járva élnek az állatok. A húsmarhatenyésztésre alapozva pedig Hajdúszoboszló határában 1,5 milliárd forintból korszerű feldolgozóüzem épül, amiben hamarosan megkezdődhet a termelés. Katona Imrétől megtudtuk: a zöldmezős beruházást 500 millió forinttal támogatta a kormány, a fejlesztéshez szükséges további egymilliárd forintot pedig saját cége, az 1992-ben alapított Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. biztosította. A társaság a puszta szívében 1100 hektáron gazdálkodik, a területet a nemzeti park igazgatóságától bérlik. A gazdaságban mintegy 400 húshasznú tehenet és annak szaporulatát tartják, a többi között magyartarkát, charolais-t, limousint és természetesen a világ legdrágább marhahúsát adó wagyukat. Az üzletember az évek során felvásárolta szinte az összes Magyarországon fellelhető wagyu egyedet, és elindított egy tervszerű tenyésztési programot, amelynek részeként az egyes állatok életútja a születéstől a feldolgozásig végigkövethető. A Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. tulajdonában jelenleg már 101 wagyu anyatehén és azok borjúi, 50 egyéves üsző, 4 tenyészbika, továbbá 25 vágásra érett marha van. Katona Imre büszkén mesélte: munkájuk nagy elismerése, hogy partnerszerződést kötöttek Ausztrália legnagyobb wagyumarha-tenyésztőjével, David Blackmore-ral, akit a világon is a szakma tíz legjobbja közé sorolnak. Az együttműködés keretében mintegy 100 eredeti japán genetikával rendelkező, tisztavérű embriót és 150 spermát vásároltak. A végleges állomány a tervek szerint 250-300 anyatehénből áll majd, így később tenyészbikát, embriót és spermát is tudnak majd értékesíteni. 

A húsfeldolgozó építése jelenleg gőzerővel zajlik, ottjártunkkor is nagy volt a sürgés-forgás, ha nem is az utolsó, de talán már az utolsó előtti simításokat végzik, az átadást pedig valamikor a hónap végére tervezik – tudtuk meg Katona Imrétől, aki a beruházás részleteiről elsőként a Cívishírt tájékoztatta. Elmondta, hogy az üzem kapacitása évente akár kétezer szarvasmarha feldolgozását is lehetővé teszi, egyelőre azonban évi mintegy ezer, kizárólag a gasztronómiában magas minőséget képviselő húsmarha feldolgozását tervezik. A húsüzem 10-12 embernek ad majd munkát, igazi különlegessége pedig, hogy fosszilis energiát egyáltalán nem használ, a működéshez egy kisebb, mintegy háromezer négyzetméteres napelempark biztosítja a „zöld” energiát.

A beruházás részeként több mint 600 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre, így a legmodernebb berendezésekkel – a többi között füstölővel, érlelővel, pácolóval – szerelték fel az 1250 négyzetméteres üzemet, amiben korszerű irodák, tárgyalók is helyet kaptak. A húsfeldolgozóban prémium minőségű szárazárukat, például sonkákat, felvágottakat, kolbászféléket állítanak majd elő, a különböző steakek, sültek elkészítésére alkalmas friss húst pedig éttermeknek szállítják, de szeretnének azért megjelenni a külföldi piacon is. Katona Imre közölte azt is: a wagyu iránt hatalmas a kereslet – volt olyan külföldi érdeklődő, aki az egész éves vágási mennyiségre igényt tartott volna.  

Miért ilyen drága? 

A wagyu vagy Kobemarha Japán egyik nemzeti kincse, a különleges gasztronómiai élményt nyújtó húsért világszerte elképesztő összegeket hajlandóak fizetni az éttermek vendégei. Az állat legnemesebb részeiért kilónként fenntartás nélkül elkérnek akár százezer forintot, de lehet, hogy még többet is. Az átlagember számára felfoghatatlan, hogy mi kerül ennyibe egy kiló húson. A magas ár egyik összetevője az időben keresendő. A wagyut ugyanis sokkal tovább kell nevelni, hizlalni, mint az egyéb húsmarhákat. A vágási súlyt 38 hónap alatt éri el, szemben a többi fajtától, amelyeknek ugyan ehhez mindössze 16-20 hónapra van szükségük.

A wagyumarhát régebben elsősorban rizsföldeken használták igavonóként, majd a japán gazdák a vágás során figyeltek fel arra a különleges hússzerkezetre, amely egyetlen másik fajtára sem jellemző. A zsírszövetek az izomrostokon belül és azok között egyenletesen oszlanak el, ettől lesz a hús különlegesen puha, márványozott. Egy jó steak elkészítéséhez semmi másra nincs szükség, csak egy serpenyőre, és a wagyu a saját zsírjában kétszer három perc alatt elkészül. A végeredmény szaftos, ízletes, porhanyós hús, amely semmi mással össze nem hasonlítható gasztronómiai élményt nyújt – mondják azok, akik már kóstolták ezt a csemegét.

A wagyut egyre nagyobb becsben tartják Európa több országában is, Németországban például tavaly rekordösszegért kelt el egy 14 hónapos üszőborjú. A Payoko névre keresztelt állatért egy online árverésen 50 ezer eurót, akkori áron mintegy 17 millió forintot fizettek. 

Takács Tibor

Galéria

Hajdúszoboszlówagyu

Hirdetés

Gazdasági hírek

Hajdú-Bihar

Útfelújítást végeznek Álmosdon

Hajdú-Bihar

SZÉP-kárya – élelmiszerre már csak július elsejéig

Hajdú-Bihar

Itt a magyar dinnye szezonja

Hajdú-Bihar

Napról napra épül-szépül Hajdúszoboszló, és őrzi vezető szerepét

Helyben járó

Ismét megpályáztatják a debreceni grillpavilont

Helyben járó

Hajdúböszörményi cég végzi el a megyei kormányhivatal felújítását

Hirdetés

Ez is érdekelheti

Helyben járó

Meghalt a Balásházy egyik tanára

Helyben járó

A rendőrség nem hagyja annyiban a Debrecenben elhunyt kislány ügyét

Hajdú-Bihar

Fenyegetőztek Hajdúszoboszlón a légtérsértők 

Hajdú-Bihar

Itt a balmazújvárosi „szappanopera” újabb epizódja

Közélet

Tömegesen váltják vissza jegyeiket a magyarok

Labdarúgás

Dzsudzsák a Szijjártó családdal nézte; Orbán a szurkolókkal szelfizett

Hirdetés

Hirdetés

Gazdaság

  • Helyben járóGazdaság

    Újabb szakaszon indulhat el a 33-as szélesítése Debrecennél

  • KözéletGazdaság

    Mezőgazdaság: megviselik az ágazatot a szabadtéri tüzek

  • GazdaságHajdú-Bihar

    Nagyon sokkal drágábbak az élelmiszerek

  • Hajdú-BiharGazdaság

    Fontos beruházásokról egyeztettek Hajdú-Bihar és Bihar képviselői

  • Gazdaság

    Nagyot emelt az MNB

Hirdetés

Olvassa online! Kattintson!

Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Időjárás

Legnézettebb

  • Helyben járó

    Meghalt a Balásházy egyik tanára

    A debreceni oktató halálhírét a Facebookon közölte a pallagi iskola.

  • Helyben járóBűn

    A rendőrség nem hagyja annyiban a Debrecenben elhunyt kislány ügyét

    Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt nyomoznak.

  • Hajdú-BiharBűn

    Fenyegetőztek Hajdúszoboszlón a légtérsértők 

    Valószínűleg tankolás céljából szálltak le, engedély nélkül.

  • Hajdú-Bihar

    Itt a balmazújvárosi „szappanopera” újabb epizódja

    A helyi fürdő körül kialakult vita tovább bonyolódik?!

  • Közélet

    Tömegesen váltják vissza jegyeiket a magyarok

    Extraprofit-adó, Ryanair – nagy a baj.

Hirdetés

Programajánló

2022. Június

  • H
  • K
  • Sze
  • Cs
  • P
  • Szo
  • V
  • 30
  • 31
  • 01
  • 02
  • 03
  • 04
  • 05
  • 06
  • 07
  • 08
  • 09
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 01
  • 02
  • 03

Programok

  • Hatezer adag halászlé alatt ropog a tűz Tiszacsegén

  • Ez a nap a végzősöké az Aquaticum Debrecen Strandon

  • OCR: speciális akadályfutás Debrecenben

  • Tizenhat napig tart a fesztivál Debrecenben

  • Nem nagy durranás? Dehogynem! Lövésznap a Nagyerdőn

Bulvár

Bulvár
R. Kelly

Harminc év börtön. Elítélték R. Kellyt

Gazdaság
társkereső

Az Elittársnál sem könnyű társra lelni

Bulvár
labdarúgásvilágbajnokság

Mi lesz így Katarban?!



Legolvasottabb

  • DVSC Schaeffler: itt a közlemény a klub körüli változásokról

    2022.06.29

  • Június 29.: megdőlt a melegrekord, a Hortobágy a toplistán

    2022.06.29

  • Napról napra épül-szépül Hajdúszoboszló, és őrzi vezető szerepét

    2022.06.29

Kiemelt

  • Örmény technikai vezetője van a Lokinak

    2022.06.30

  • Drámai életmentés: felesége élesztette újra a hajdúböszörményi férfit

    2022.06.30

  • Június 29.: megdőlt a melegrekord, a Hortobágy a toplistán

    2022.06.29

Témáinkból

  • Debreceni Egyetem
  • film
  • baleset
  • DVSC
  • olimpia
  • közlekedés
  • MSZP
  • migráció
  • napi ajánlat
  • jégkorong
  • labdarúgás
  • DKV
  • Campus Fesztivál
  • Kósa Lajos
  • Hajdúszoboszló

Ezen az oldalon sütiket használunk. A böngészéssel ezt elfogadod.

További Információk

civishir.hu - Minden jog fenntartva! (2022.06.30)

  • Impresszum
  • Felhasználási feltételek
  • Adatvédelem