Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Öt év után is értetlenül állunk a balmazújvárosi családirtás előtt

| 2020. 06. 18. | 09:58:00
M. Imre baltával végzett feleségével és két kisfiával.
Öt év után is értetlenül állunk a balmazújvárosi családirtás előtt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brutális kegyetlenséggel, egy baltával ölte meg feleségét és két gyermekét egy 42 éves balmazújvárosi férfi éppen öt évvel ezelőtt, 2015. június 18-án, majd felakasztotta magát. Lapértesülések szerint a holttestekre a nő édesanyja talált rá, aki egy telken lakott a családdal, de külön házban. Az asszony a tragédia reggelén még beszélt lányával, ám pár órával később már nem tudott bemenni gyermeke házába. A nagymamának sikerült felfeszítenie az ajtót, ekkor bukkant a holttestekre. Az esetről a mentők értesítették a rendőrséget, akik pár órával később kijelentették, idegenkezűség okozhatta a nő és a két gyermek halálát, ügyükben emberölés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, a férfi halála kapcsán közigazgatási eljárás indult.

Az esetet követően újságírók és fotósok lepték el a Szoboszlói utat, a tragédiáról pedig egyre több információ szivárgott ki: kiderült, a gyermekeket a férfi álmukban ölhette meg, még pizsamában voltak. Megszólalt a meggyilkolt 36 éves nő korábbi főnöke, aki szerint alkalmazottja sokat mesélt gyermekeiről – férjéről viszont nem. Elmondta, látszólag minden idillinek tűnt a családdal kapcsolatban. Egy bulvárlap arról cikkezett, hogy féltékenység állhat a háttérben, és ezt erősítették meg a szomszédok is, akik szerint az utóbbi időben gyakran hallottak hangos szót kiszűrődni a házból, állandósultak a veszekedések.

A Balmazújvárosi Kézilabda Egyesület megrendülten emlékezett meg a gyerekekről. Tudatták, hogy M. Levente Imre, aki az U9-es csapat kapusa volt, és testvére, M. Szabolcs, az U7-es csapat játékosa június 18-án életüket vesztették "családi tragédia következtében".

Egy másik férfi miatt?

A gyilkosság után két héttel a Blikk megtudta: Andrea egy indiai férfi miatt akarta elhagyni a férjét. A fiatalasszony a Facebookon ismerkedett meg Akash Jamwallal, aki a lapnak részletesen beszámolt szerelmi történetükről. Mint mondta, 2015. április 20-án kezdtek beszélgetni, majd pár nap után szerelembe estek. Mivel a férfi Újdelhiben élt, személyesen soha nem találkoztak, de olyan szoros érzelmi kapcsolat alakult ki közöttük, hogy Akash májusban magára tetováltatta Andrea nevét, az asszony szintén tetoválást készíttetett jobb alkarjára „Akash Jamwal" felirattal. A levelezések ekkor már a közös életről, esküvőről szóltak, majd június 5-én a nő közölte férjével, el akar válni és egy hónapot adott neki, hogy elmenjen. Akash azt is elmondta, hogy a tragédia előtti napon beszélt utoljára Andreával, amikor a nő a debreceni bevándorlási hivatalba ment, hogy ígéretéhez híven meghívót küldjön szerelmének, így a férfi Magyarországra jöhetett volna. Az indiai fiatalember másnap próbálta hívni az asszonyt, kereste a munkahelyén, ám nem érte el. Június 19-én Andrea egyik barátja értesítette róla, mi történt.

A szomszédok, ismerősök a tragédiát követően több médiumnak nyilatkoztak, ám ma már a legtöbben csak lehajtják a fejüket, sóhajtanak és tovább mennek, ha szóba kerül az eset. Egy neve elhallgatását kérő középkorú nő azt mondta, békés, normális családnak tűntek, a 8 és 10 éves fiúk kézilabdáztak, úgy tudja, jó tanulók voltak, református iskolába jártak. Öt év után sem érti, miért gyilkolta meg szeretteit a lakatosként dolgozó férfi, akiről úgy gondolja, jól bánt feleségével és a gyerekekkel, ám zárkózott és csendes volt másokkal. Egy idős férfi már nem volt ilyen jó véleménnyel az apáról: szerinte hamar felkapta a vizet, gyakran arrogánsan viselkedett, ezért kerülte a társaságát.

A családirtás kiterjesztett öngyilkosság

Dr. Bolyky Orsolya, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos főmunkatársa egy 2015-ös tanulmányában a kiterjesztett öngyilkosságokat elemezte. A szakirodalom a kiterjesztett öngyilkosság típusait az elkövető és az áldozat(ok) közötti kapcsolat alapján alakította ki. E szerint beszélhetünk a partner, a gyermekek, a család (gyermek és partner), valamint családon kívüli más személy sérelmére elkövetett emberölésről és az elkövetőnek ez után végrehajtott öngyilkosságáról.

Hazánk a szándékos emberölések vonatkozásában a világ országai között viszonylag hátul áll a sorban, míg az öngyilkosság előfordulása tekintetében előkelő helyet foglal el; 2012-ben az öngyilkossági ráta 19,1 volt (tehát százezer lakosra jutott 19 befejezett öngyilkosság), ezzel Európában a harmadik helyen áll Magyarország a WHO adatai alapján.

A nemzetközi kutatásokból kiderül: a legtipikusabbnak tekinthető, féltékenységből elkövetett kiterjesztett öngyilkosságokat a vizsgált ügyek döntő többségében férfiak követték el akkor, amikor a feleségnek vagy élettársnak új kapcsolata lett. A partnergyilkosságok előzményeként sokszor megjelenik a korábbi bántalmazás, megalázás és az elkövető által gyakorolt túlzott kontroll. A nemzetközi szakirodalom szerint a gyermekek megölése a második leggyakoribb fajtája a kiterjesztett öngyilkosságnak, az elkövetők között a nők aránya relatíve magas (a kutatás nem sorolta ide az újszülött megölését, a sértettek leggyakrabban 6-10 éves gyermekek). Az elkövetők jellemzően a vér szerinti szülők.

A családirtásokat (a gyermek és a partner megölését) a nemzetközi szakirodalom szerint kizárólag férfiak követik el.

Közöttük nagy arányban fordul elő skizofrénia vagy súlyos depresszió, öngyilkossági gondolatok, kevesen büntetett előéletűek, illetve esetükben nem beszélhetünk a családtagok korábbi bántalmazásáról sem. Gyakoriak viszont a családi konfliktusok vagy a szétköltözés, válás miatti düh. A családirtókat két típusba sorolják: az egyik a "vádló" típus, aki a felesége részéről valamilyen sérelem ért, és egyébként is előfordul közöttük erőszakos cselekmény. A másik típus a "lehangolt" elkövető, aki depressziója miatt levert és szomorú, a családját és önmagát fenyegető katasztrófa eljövetelétől tart, amely ellen az egyetlen kiút a család és önmaga megölése.

Dr. Bolyky Orsolya kutatásának tárgya a Magyarországon 2000 és 2012 közötti jogerősen lezárt, valamint a nyomozás felfüggesztésével vagy megszüntetésével végződő, több ember sérelmére elkövetett szándékos emberölést tartalmazó bűnügyi akták vizsgálata volt (ide tartozik a családirtás is). Tizenkilenc ügyben fordult elő kiterjesztett öngyilkosság (a vizsgált ügyek 9,3 százaléka), ebből 10 elkövető az emberölés után befejezett (azaz halállal végződő) öngyilkosságot követett el, kilenc ügyben pedig kísérleti szakban maradt az öngyilkosság, az elkövetők ellen büntetőeljárás indult. Az elkövetők között 13 férfi és 6 nő szerepelt, átlagéletkoruk 42 év volt. A területi elosztást illetően a vizsgált ügyek többsége az ország délkeleti részére esett (Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megye).

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!