Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Balmazújváros se a fürdőt, se a szállodát nem tudja kinyitni

| 2020. 05. 28. | 11:27:00
A járvány miatt csődhelyzetben az egységeket üzemeltető társaság.
Balmazújváros se a fürdőt, se a szállodát nem tudja kinyitni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fizetésképtelenné vált, és felszámolás alá került a koronavírus-járvány következtében a helyi fürdőt és négycsillagos szállodát is üzemeltető Balmaz Kamilla Kft. – erről Balmazújváros polgármestere beszélt a képviselő-testület május 27-i ülésén. 

Hegedüs Péter a probléma okáról azt mondta, hogy az önkormányzati tulajdonú cégnek nincsenek tartalékai, az üzemeltetési veszteségeit évről évre városi kasszából pótolták, most pedig a napi bevételek híján nincs miből fedezze a kiadásait (a fürdő a koronavírus okozta veszélyhelyzet márciusi bevetése óta nem működik). Bár a városvezető szerint a tavaly érkezett új ügyvezető javuló eredményeket produkált, és úgy tűnt, 2021 végére sikerül úrrá lenni az örökölt nehézségeken, a járvány kilátástalan helyzetbe hozta a céget.  

– A Balmaz Kamilla újraindítása az önkormányzat lehetőségeit messze meghaladja, mert ahhoz 30-50 millió forintra volna szükség (közüzemi, beszállítói számlák és más tartozások rendezése). Mivel a fürdő és a szálloda a Balmazújvárosi Városgazdálkodási Kft., a terület pedig az önkormányzat tulajdonában van, a felszámolás nem érinti a közvagyont, mert a cég csak bérelte azokat. Tervezzük mindkét egység újraindítását, de a korábbitól eltérő, vállalkozói szemléletű koncepcióban – közölte Hegedüs Péter, megemlítve, hogy a jövőben akár vállalkozókkal is együttműködhetnek e cél érdekében.

Tóth Attila (Fidesz-KDNP) képviselő felszólalásában közölte, „nincs ezzel semmi baj, számoljuk fel, csak álljon ki polgármester úr az emberek elé, és mondja, hogy nem kell fürdő, nem kell ide semmi”. Szerinte a fürdő mindig is veszteséget fog termelni, és működtetni kizárólag a szállodával együtt van értelme. 

Abban – derült ki a testület ülésen –, hogy nem nyitják ki a fürdőt, a finanszírozási problémák mellett annak is szerepe van, hogy a fürdőüzemeltetésre vonatkozó szigorú járványügyi szabályok miatt egyszerre legfeljebb 200 vendéget lehetne a kültéri medencékbe engedni. Ez szintén gátolja a gazdaságos működést.  

A múlt évre 110 milliós veszteséggel számoltak

A Balmaz Kamilla Kft. az önkormányzat teljes tulajdonú gazdasági társasága, e cég üzemelteti a Kamilla Gyógy- és Termálfürdőt, a négycsillagos Hotel Kamillát, valamit a Múzeum kávéházat. A kft. a múlt évi üzleti tervében is veszteséges működéssel, 466 mlliós bevétel mellett 576 millió forint kiadással kalkulált, a mintegy 110 milliós deficitet működési támogatásként kívánták megkapni az önkormányzattól (ez az igény lényegében teljesült).

Bár az idén márciusban az önkormányzat asztalára került pénzügyi jelentés még nem a végleges összegeket tartalmazta, a tavaly átlagosan 84 alkalmazottal működő cégnek a strand látogatottságát 4, a bevételét 27 százalékkal (emelték a jegyárakat) sikerült növelnie az előző évhez képest. Így a második félévben 27 millió forint volt a veszteség.

A Hotel Kamilla szobakihasználtságát 27 százalékról 39 százalékra növelték, az üzleti eredmény a második félévben körülbelül 34 millió forint volt, míg a múlt ősszel részben jogszabályi hiányosságok, részben a veszteséges működés miatt ideiglenesen bezárt Múzeum Kávéháznál 22 milliós deficitet mutatott a mérleg (mindhárom egység esetében csak a második féléves adatokat találtuk meg, akkor már lezajlott az ügyvezetőváltás) .

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.