Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Majdnem kétszáz sakált lőttek le Hajdú-Biharban

| 2020. 02. 21. | 14:27:00
Emelkedőben a helyi vadásztársaságok taglétszáma.
Majdnem kétszáz sakált lőttek le Hajdú-Biharban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Külföldiek bérvadásztatásából 214, hazaiakéból 256 millió forint bevétel származott Hajdú-Biharban 2018-ban az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint. A megyére vonatkoztatott vadászati bevételek (élő vad, lőtt vad, pályázatok stb.) 1,023 milliárd forintot tettek ki, míg a kiadások (munkabér, vadgazdálkodás, vadkárok stb.) ezt 25 millió forinttal meghaladták. Hajdú-Biharon kívül csak három megyében volt negatív a mérleg, derül ki az adatokból. A külföldi vadászokon elért bevételben a megye a 11., a hazaiak tekintetében a 13. volt országosan, míg az összbevételben a 15. helyen volt tavalyelőtt.

Összehasonlításul: a nemzetközi vadászparadicsomként számon tartott Somogyban 1,2 milliárd forintot fizettek ki a vadászok szinte megegyező létszámadatok mellett. Igaz, ennek ellenére ott hozták össze a legkomolyabb, 188 millió forintos hiányt.

Itt kapott golyót a legtöbb görény

A nagyvadak közül Hajdú-Bihar dámszarvasban erős, 2018-ban 1478 példány került terítékre (az ötödik legtöbb országosan). Az országosan becsült 39 ezres állomány majdnem tizede a megyében van (3500).  

Őzben kilencedik Hajdú-Bihar, 7521 állat került terítékre, a 385 ezresre becsült állományból 25 ezer élhet ezen a vidéken.

Gímszarvasból 157-et lőttek az adattár szerint (Somogyban 9300-at), amivel sereghajtó Hajdú-Bihar. A 114 gímszarvasból mintegy 420 él itt. 

Meglepő lehet, hogy bár Debrecenbe is betévednek vaddisznók, valójában közel sem él annyi, mint Magyarország más részein. A 95 ezresre becsült állományból 2000 élőhelye lehet a megyében (3174 került terítékre, ez a 15. helyre volt elég).

Jobban teljesített a megyei fácánban (7. hely), majdnem 26 ezer madarat ejtettek el.

[Beillesztett cikk: Kimagaslóan sok kóbor kutyát, macskát lőnek ki Hajdú-Biharban!]

A szántók vonzzák a dolmányos varjakat és a szarkákat, előbbiből 3404-et, utóbbiból 5361-et vadásztak le, továbbá 3468 tőkés récét is elejtettek (csak az országosan is számottevő számokat soroljuk).

Borzból (1618) és házigörényből (75) sehol nem lőttek annyit, mint nálunk, és rókából (5701) is itt került puskavégre az ötödik legtöbb. 193 aranysakált is leszedtek, de ezekből a déli megyékben ejtettek el igazán sokat (Somogyban 2 ezer felett!). Miként 2016-ban, így 2018-ban is sikerült nyestkutyát lőni (egyetlen egyet), ami valóságos ritkaságnak számít  Hajdú-Biharban.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár kitér a vadászok által lelőtt kóbor macskákra (580) és kutyákra (394) is. Ezekből hozzávetőlegesen itt végeztek az országosan likvidált kóbor macskák és kutyák tizedével.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
Május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.