Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nevelj empatikus felnőtteket! – ezek a játékok segítenek benne

| 2022. 09. 23. | 12:44:00
XXX
Nevelj empatikus felnőtteket! – ezek a játékok segítenek benne
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amíg társadalomban élünk, addig a szociális készségek, az empátia, az alkalmazkodókészség, az asszertív, erőszakmentes kommunikáció képessége elengedhetetlen a beilleszkedéshez és a kiegyensúlyozott, boldog élethez. Márpedig a játszótéri homokozástól az iskolán keresztül a munkahelyig közösségekben tengetjük a napjainkat, ezért mindannyiunk közös érdeke, hogy az eljövendő generációk rendelkezzenek a sikeres együttéléshez szükséges alapvető készségekkel és nyitottsággal.

Ezért érdemes minél hamarabb, már egészen pici korban a társas készségek elsajátítására ösztönözni a gyerekeket. Mindezt az életkoruknak megfelelően, játékos formában tudják a legkönnyebben elsajátítani.

Megmutatjuk, hogy mik azok a tipikus játékok, amiknek ha helyet találsz a gyerekszobában, észrevétlenül hozzájárulhatsz, hogy csemetédből empatikus, az emberiség számára értékes felnőtt váljon! Egy játék webshop oldaláról pedig egy pillanat alatt be is szerezheted a kiszemelteket.

Homokozó készlet

A babák általában a játszótéren találkoznak először kortársaikkal. A közös játék lehetőségének felfedezéséhez pedig tökéletes terepet nyújt a homokozó. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy rendelkezünk kerttel, szinte kihagyhatatlan egy homokozó beszerzése!

Kisebb méretű verzióit egyébként teraszon, erkélyen is könnyen elhelyezhetjük. A homokozás a finommotorika mellett a logikai készségeket és a kreativitást is fejleszti, ha pedig többen vesznek részt a gyúrásban, formázásban, építésben, a szociális kapcsolatok terén is értékes tapasztalatokat szerezhet a gyerkőc.

Babakocsi babával

Kislányok és kisfiúk első éveinek egyaránt kihagyhatatlan része a szerepjátékok közé tartozó babázás. A klasszikus sírós, pelenkázható babával nem lőhetünk mellé, és ha egy játék babakocsi is jár a türelmet és az empátiát is fejlesztő örökzöld mellé, sokat tehetünk a gyerekek szociális készségeinek fejlesztéséért.

Ráadásul a babakocsi gyerekeknek kínált egyik extra előnye, hogy a baba sétáltatásával a napi mozgást is letudhatjuk. A gyerek babakocsi ezért is kiváló eszköz, a miniatűr bébiről való gondoskodás pedig segít a fantázia és a kicsi nyelvi- és kommunikációs készségeinek fejlesztésében.

Bábok, ujjbábok

A babákhoz hasonlóan a különböző ujjbábok vagy kesztyűbábok is remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek beleéljék magukat mások helyzetébe, és az ő szemszögükből vizsgálják meg a világot. Egy rögtönzött bábjáték keretében feleleveníthetjük a kedvenc meséinket, vagy eljátszhatjuk az oviban, suliban, vagy a játszótéren történteket.

LEGO figurák

Ha a szerepjáték lehetőségeit szeretnénk némi finommotorikával és a logikai készségek fejlesztésével megspékelni, néhány LEGO készlettel könnyedén megtehetjük. Építőjátékként a színes elemek egyaránt megtornáztatják a kicsik ujjainak izmait és agytekervényeit, a különböző figurákkal pedig tetszőleges történeteket mesélhetünk el. Felépíthetünk például egy komplett várost a LEGO City készletekből, és elképzelhetjük a lakóinak életét és hétköznapjait.

Mesék

A történetek és a mesék nem csak szórakoztatásra, hanem a figyelem lekötésére is valók. A kisgyerekek először a meséken keresztül ismerik meg a világot, tanulnak az emberi kapcsolatokról, a tettek ok-okozati összefüggéseiről.

Amikor van rá idő, igyekezzünk ne csak a mese befogadójaként tekinteni a gyerekre, hanem vonjuk be a történetbe! Dolgozzuk fel közösen a hallottakat, olvasottakat, beszélgessünk vele a szereplők motivációjáról, érzéseiről! Kérdezzük meg a gyerek véleményét: mit gondol a végkifejletről, szerinte melyik karakternek van igaza, stb. Találjunk ki alternatív cselekményszálakat, befejezéseket!

Társasjátékok

Mai listánkon a társas az egyetlen olyan elem, amit lehetetlen másokhoz való kapcsolódás nélkül játszani. Mivel strukturált szociális tevékenységről van szó, szinte mindegy, milyen típust vagy tematikát választunk, hiszen a játékosoknak muszáj odafigyelniük a többiekre, illetve betartaniuk a játékszabályokat. Kooperatív társasokkal viszont még jobban erősíthetjük a gyerekekben az alkalmazkodó készséget, az együttműködésre való hajlandóságot: megtapasztalják a csapatjáték izgalmát és a közösen elért siker örömét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
Szomorú szezonvég: csak nyolcadik a Debrecen
A DEAC kosarasai ennél jóval sikeresebb szezonra számítottak.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.