Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miért olvassunk mesét a gyerekekkel?

| 2021. 09. 15. | 16:18:00
XXX
Miért olvassunk mesét a gyerekekkel?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mai világban a gyerekek nagyon sok időt töltenek a számítógép és egyéb digitális eszközök előtt, ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy olvasunk-e eleget a kicsiknek, illetve ezek az eszközök mennyire tudják helyettesíteni a meseolvasást. Ezekre a kérdésekre is választ kaphattok a következő cikkünkben, melyben különféle példákon keresztül mutatjuk be az olvasás fontosságát.

Szülőktől vett példa

A gyerekek azt a példát követik, amit látnak. Ha a szülő olvas nekik esténként, akkor őket is érdekelni fogja az olvasás. Ha csak mondjuk nekik, hogy milyen jó olvasni, akkor nem valószínű, hogy kedvet kapnak. A kisgyermekkori meseolvasás hamar meglátszódik a gyerekeken, főként a képzelőerőn és szókincsfejlődésen.

Ha csak rövid időre tudjuk őket lekötni

Egyre több gyereknél fordul elő, hogy figyelmük gyorsan elfogy. Elkezdjük a közös meseolvasást, néhány perc után a gyermek már a szobában sincs. Ilyenkor olyan kreatív megoldásokat is használhatunk, mint az úgynevezett puzzle könyvek. Ezeknél a könyveknél amíg a szülő olvassa a történetet, a gyermek egy egyszerű, a történethez köthető kirakót tud kirakni. A Játékligetnél kapható puzzle könyvek között érdemes körülnézni, mindenki találhat a gyermekének megfelelőt!

A közös érdeklődés

Néha nagyon nehéz megtalálni a közös hangot a gyerekekkel. Ez különösen a lányos apukáknál van így, számukra egy-egy közös program a komfortzónájukon kívül esik. Ilyenkor érdemes megkeresni azt a témát, ami mindkettőjüket érdekli és abban keresni érdekes könyveket. A közös téma pedig összehozza őket.

A saját kedvencünk

Amikor a gyerekek már olyan korban vannak, hogy értékelik a közös meseolvasást, a szülők és nagyszülők akarva-akaratlanul előkeresik a régi kedvenceket, hogy azt közösen olvassák a csemetékkel. Ezzel együtt a gyerekek valószínűleg a felmenők saját gyerekkori történeteit is meghallgathatják.

A segítő könyvek

Vannak azok a helyzetek, amiket már nehezen oldunk meg egyedül, szakértő segítsége kell hozzá. Nagyon sok könyv szól a kistestvér érkezéséről vagy az iskolai konfliktusokról, amiben szakértők segítenek átvészelni ezeket a kritikus időket.

Hosszú utakra

Amikor hosszú útra készülünk, mindig legyen nálunk könyv. Kisebbeknél mesés, lapozós, a nagyobbaknál találós kérdéses, így biztos nem fognak út közben unatkozni a gyerekek.

A kezdetek

Sokan tartják, hogy a ringatás, mondókák, énekek segítik a picik fejlődését. Sok kezdő szülő viszont ezektől megrémül, hiszen valószínűleg ők voltak kisgyerekek, amikor ilyen mondókákat hallottak utoljára. A pánik helyett viszont léteznek olyan könyvek, amikben ezek össze vannak gyűjtve, így könnyen megoldhatjuk a mondókák kérdését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Remekeltek a fiatal debreceni karvezetők
Az országos versenyen a legjobbak között voltak.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.